Galatasaray hetsar fram panikvärvning?

Galatasaray har sopat mattan under denna Silly Season, det märks att klubbens mål är att vinna ligan i år för att säkra en direktplats till Champions League och på så sätt försöka få till en lyckad start av Aslantepes historia. Galatasaray har om man vinner ligan i år en stor peng att tjäna ute i Europa och ledningen vet att man måste lyckas för att dels tjäna grova pengar på arenan men samtidigt stärka sina aktier inför presidentvalet som komma skall.

En nya arena på 52 tusen innebär en massa pengar i biljettintäkter, men faktum är att en egen arena innebär så mycket mer. Reklamintäkter, försäljning vid evenemang etcetera kommer för Galatasaray innebära att man kan pusta ut ekonomiskt. Skulle man dessutom lyckas säkra en Champions League plats genom att vinna ligan skulle det bli en grand slam. Det är med detta i åtanke som Galatasarays ledning har värvat under vintern. Man har värvat en stabil back i form av Lucas Neil med många år i bagaget från Premier League, världens bästa liga, där han spelat i lag som Blackburn och West Ham. Men framförallt har man lyckats med två lån i form av Jo från City och Giovani från Tottenham. Den förstnämnde ser jag personligen som en tillfällig lösning på anfallsproblemet, då Milan Baros fortfarande är skadad efter Emres tackling i den första minuten i Derbyt som spelades i höstas. Giovani är däremot en värvning som säkerligen Rijkaard ligger bakom. Det var Rijkaard som en gång i tiden lät tonåringen Giovani spela i Barcelona och nu när hans gamla adept har det jobbigt och Rijkaard är i en ny klubb, ser Rijkaard möjligheten att dels få fart på Giovani´s karriär, men även ha en joker i truppen som kan innebära ligatiteln det första året.

Just nu är det för tidigt att drömma och guld, men vi vet att klubben har en flerårsplan som ska resultera i något stort. Det är inte hur som helst man signerar Rijkaard och det är inte hur som helst man signerar Johan Neeskens som assisterande tränare. Vi pratar om en av dem stora holländska fotbollsspelarna i den holländska fotbollshistorian. Hade Galatasaray lyckats med att bara signera Neeskens hade jag personligen sett det som en triumf, att man nu dessutom har Rijkaard på plats, det är riktigt tungt.

Rijkaard har sedan han drog igång den första träningen i Juli arbetat och kartlagt laget ordentligt. Han har sett till att föreningen börjat göra sig av med dödköttet och det gjorde han först genom att avskriva 15 utlånade 87-88-89 från ”spelare som kan bli något listan”. Därefter gjorde han sig av med spelare som bara fungerade som utfyllnad i A-truppen, typ Orkun Usak. För att nu under vintern se till att bli av med Linderoth och snart någon till spelare. Dessutom har han under vintern lyckats vinna dem mest lovande i A2 laget, Cetin Güngör och Emre Colak har båda fått speltid och Emre har fått en kanonstart. Berkin har dessutom fått sitta på bänken och kan slå vad om att han snart får chansen. Rijkaard har med andra ord börjat följa samma mönster som han hade i Barcelona.

Nu till rubriken, i Turkiet är det mycket prestige mellan klubbarna gällande värvningar och vi ser många gånger en tendens att om något av dem stora lagen värvar  så ska någon av dem andra svara på det genom en värvning. Besiktas är dock inte med i leken i år då dem har problem med för många utländskaspelare nu när man har Delgado tillbaka. Däremot Fenerbache som inför förra säsongen lyckades värva La Ligas skyttekung Güiza och Real Madrids Roberto Carlos, har plats i sin utländskakvot och man har pengarna att agera. Frågan är dock hur man kommer att agera. Man är inte i behov av anfallare  man värvade in Gökhan Ünal från Trabzonspor, man har inget behov av innermittfältare, man har inget behov av ytterbackar, man har mittbackar, med andra ord är det egentligen bara yttermittfältet man kan plocka in någon, för att skapa någon positiv effekt.

Med andra ord är behovet av en spelare inte jättestort, men i och med att Galatasaray gjort 3 kanonvärvningar vill nu fansen se ledningen agera, för inte kan man vara sämre en konkurrenten under Silly Season! Med andra ord skapar nu fansen ett tryck på ledningen att värva och frågan är hur fener ska agera, ska man gå fansen till mötes eller ska man låta bli, men då riskera resultaten? Det är  en mycket  intressant fråga och detta är nog en stor nackdel med att vara rivaler, man hetsas till att göra värvningar av sina egna fans som kan innebära flopp och bortkastade pengar.

Samtidigt som detta sker visar konkurrenten Bursaspor i toppen att man är redo att kämpa för guldet, man slog Sivasspor och visade att man kommer att fortsätta att jaga första platsen och bli det andra laget efter Trabzonspor att vinna ligan som ett anatolisktlag.

Vi går med andra ord en otroligt spännande vår tillmötes, räcker talangvärvningarna hela vägen? Kommer fenerfansens tryck på ledningen att resultera  i en frälsare? Kommer BJK att hålla? Kommer Kayseri eller  Bursa snuva jättarna på guldet eller kanske ett nytänt Trabzonspor med Senol Günes bakom rodret?!

Turkiskfotboll följer andra halvan av säsongen, gör du?

Vart hamnar den...