Sheriff Suma om tiden i Turkiet

Turkiskfotboll.com fick tidigare under året tag på den förre GAIS-anfallaren Sheriff Suma som hade en kort sejour i den turkiska klubben Kocaelispor.

Sheriff Suma föddes i Sierra Lone i mitten av 1980-talet och det var också där han tillbringade första delen av livet fram tills dess att ett inbördeskrig bröt ut. Och likt många andra människor så blev han mer eller mindre tvungen att lämna landet.
Han hamnade i Gambia. Men skulle komma att återvända till sitt födelseland ett par år senare och man kan väl egentligen säga att det var fotbollen som tog honom tillbaka. För i Gambia upptäckte han denna lagsport som senare skulle visa sig bli en väldigt stor del av hans liv. Det märktes tidigt att Sheriff hade det där lilla extra och det dröjde inte länge förrän fotbollsagenter lockades kring honom.

Fotbollsagenten Chernor Musa Jalloh tog kontakt med den då 16-årige Sheriff och presenterade honom för Mohammed Kallon, som vid den här tidpunkten var en av Afrikas bästa fotbolsspelare. För er som inte vet vem Mohammed Kallon är så nobbades han av AIK som 16-åring för att sedan hamna i Inter där han han lånades ut till flera olika klubbar. Men när han väl fick chansen i Inters A-lag så gjorde han inte bort sig. Efter tiden i Italien försvann han till Frankrike för spel med Monaco.

Mohammed Kallon som själv är ifrån Sierra Lone hade nyligen startat upp en fotbollsklubb i andet vid namn FC Kallon och nu ville han ha Sheriff i laget.
Sheriff tackade ja och flyttade därmed hem sitt födelseland.

Den första tiden i FC Kallon gick över förväntat och trots sin unga ålder så kom han tvåa i skytteligan redan första säsongen och blev dessutom uttagen i Sierra Lones U17-landslag som hade kvalificerat sig till de afrikanska mästerskapten. Men det var en besviken Sheriff, som trots att han var med i kvalmatcherna, petades i sista stund.
Han skulle dock få sin stora revansch något år senare. Sierra Lones U17-landslag skördade så fina framgångar i de afrikanska mästerskapen att det gav en biljett till U17-VM i Finland 2003.

Sierra Lone lyckades aldrig vinna någon match i Finland men spelade bland annat 3-3 mot Spanien i första gruppspelsmatchen, Spanien som senare skulle gå ända vägen till final där det blev förlust mot Brasilien. Sheriff som fick speltid i två av tre gruppspelsmatcher drog till sig blickar från alla världens hörn och kanter. Flera av dessa ögon kom från Sverige där Åtvidaberg visade intresse. Och efter mycket krångel blev det till slut en flytt till Åtvidaberg. Efter två år i klubben och sju mål på 49 matcher försvann han till GAIS där ett fyraårskontrakt väntade på honom,
Inför sin debutsäsong i Allsvenskan sa en ambitiös Sheriff Suma att han först skulle vinna skytteligan för att sedan bli proffs i sin favoritklubb Chelsea. Men tiden i GAIS satte inte alls fart på hans karriär som många hade trott och därför blev det bara fjorton matcher under de två första åren innan han lånades ut till Haugesund i Norge och sedan till Ermis Aradippou i Cypern.

När han återvände till Sverige efter tiden i Cypern så var det osäkert vart han skulle fortsätta sin fotbollskarriär innan det dök upp ett erbjudande från Turkiet i början av det här året. Erbjudandet kom från Kocaelispor som då höll till i Bank Asya (Turkiets andra divisionen).
Sheriff Suma nappade på erbjudandet och fick sällskap av den förre GIF Sundsvall-försvararen Erkan Saglik. Men duon blev inte långvariga i klubben då Kocaelispor åkte ner en division och enligt en klausul så revs kontraktet pga ekonomiska skäl.

Sheriff tyckte att den första tiden i Turkiet var jobbig då han varken förstod språket eller var bekant med det turkiska köket. Detta försvann med tiden tack vare nya vänner för livet, dessutom var det till stor hjälp att han hade Erkan med sig. Spelmässigt gick det bra även om resultatet hade kunnat bli bättre. Sheriff spelade sammanlagt fem matcher och gjorde ett mål på dessa. För att se målet, klicka här. (http://www.youtube.com/watch?v=3ygTd28AiuA).
Sheriff berättar vidare att livet i Turkiet inte alls var det han var van vid både utanför och inför matcherna men tycker samtidigt att det var kul att få uppleva något nytt.

Om han var obekant med den turkiska maten innan flytten till Turkiet så kan man inte säga detsamma om den turkiska fotbollen. Han visste rätt så mycket om fotbollen i landet och försökte uppdatera sig med de senaste resultaten. Favoritspelare i den turkiska ligan är Alex de Souza (Fenerbahce). Dessutom gillade han Abdulkader Keita som spelade en säsong för Galatasaray.

På frågan om vad som är den största skillnaden på svensk- och turkisk fotboll svarar han att i Sverige är det mer fysiskt spel och att det satsas mer på långa bollar till anfallarna medan i det är mer teknisk- och indiviuell fotboll i Turkiet.

När säsongen var över och det var dags att packa väskorna för att återvända till Sverige dök det upp ett intressant rykte om att klubben Altay var intresserade av Sheriff Suma men det var bara just ett rykte och Sheriff återvände till Sverige.
Till en början var det semester som gällde men suget efter fotbollen blev för stor och det var då han genom en kompis fick tillåtelse att träna med Syrianska Kerburan för att hålla sig i form. Efter tiden i Västerås-klubben fick han chansen att visa upp sig i Jönköping Södra som gillade vad de såg och erbjöd Suma ett halvårskontrakt med option på ytterligare ett år. Men debuten i Jönköping Södra skulle ta längre tid än väntat. Hans spelarlicens fanns kvar i Turkiet och trots upprepande försök till att få den hem till Sverige fick varken han eller Jönköping Södra något svar från Kocaelispor. Det gick så långt att Sheriff till sist själv var tvungen att resa ner till Turkiet för att hämta de papper som var nödvändiga för att göra klart med övergången.

Sheriff har i skrivande stund spelat tre matcher för Jönköping Södra och han har fortfarande drygt tio matcher på sig med att övertyga ledningen i J-Södra om en fortsättning i klubben även nästa år.

Under tiden drömmer Sheriff Suma om att en dag få spela på Stamford Bridge men han skulle inte heller tacka nej till ytterligare erbjudande från Turkiet.

***

Sheriff Suma har ett Facebook konto:
facebook.com/sheriff.suma