Spaniens Turkar och Greklands Turkar

Är du Turk och följer La Liga? Jag själv gillade en gång i tiden Barcelona när dem hade spelare som Kluivert och Overmars i truppen, den sistnämnde var min favorit som yngre och är även anledningen till att jag sympatiserar med Arsenal. Till ämnet, släng Barcelona och Real Madrid i väggen och börja sympatisera med Deportivo La Coruna eller som dem i Spanien kallar sig “Los Turcos”! Ja, ni läste rätt. LOS TURCOS!

Vi pratar om ett lag i Spanien som kallas för Turkarna och som stolt viftar med Turkiska flaggor och sjunger på turkiska. Jag har själv vetat om detta ett par år, men för den som inte känner till detta kommer här lite om detta.

En gång i tiden, när Osmanska Riket var som störst, nådde sjökapten Barboros Hayrettin Pasa den spanska kusten. I området som heter Galicien som ligger i det nordvästra hörnet av Spanien, kusten mot Atlanten, se karta här, fick kaptenen och hans män ett stort stöd av lokalbefolkningen. Stödet innebär att befolkningen i grannstaden Vigo slutade att samarbeta med folk i A Coruna och istället började att kalla dem för “Turcos” (Turkarna) för att då använda detta som ett negativt ord mot befolkningen. Då både Coruna och Vigo har varsitt fotbollslag har detta lett till att staden Corunas lag, Deportivo, kallar sig för Turkarna och det med stolthet, istället för att ta detta som något negativt. Samtidigt kallas Vigo supportrarna för Portugiser, då dem en gång i tiden samarbetade med dessa istället för med Turkarna.

På Deportivo La Corunas hemsida står det så här:

2. Why are there Turkish flags in the Riazor stadium?
Other supporters, especially those from Vigo, call Deportivo supporters “Turcos” to insult them. But the Riazor

Blues section have taken this name with pride and therefore show Turkish flags during matches.

Detta Tifo arrangerade man i matchen emot Panathinaikos när man mötte dem i Europacupspelet när det begav sig runt sekelskiftet. För att då visa Grekerna att nu jäklar möter dem Turkarna. Varje match kan man dessutom se Turkiska flaggor viftas på arenan i klacken och där av rekommenderar jag dig som läser detta att låta vara nästa Deportivo match som du ser på TV4 Sport vara kvar en stund i rutan och skåda när dem viftar på flaggorna. Då detta verkligen är något fint och häftigt.

Detta är ett sällsynt fenomen inom fotbollsvärlden och i ärlighetens namn hade jag velat se att Turkiet eller Turkiska föreningar runt om i Turkiet och i andra delar av världen skapar en relation med klubben eller klubbens supporterförening. Man borde ta vara på detta fenomen och tänk på vilka enkla sätt man skulle kunna göra detta, man skulle kunna bjuda in klubben till träningsläger i Antalya vid uppehåll. Man skulle kunna spela träningsmatcher emot klubben under försäsonger. Vi Turkar skulle kunna ta vara på detta och besöka staden och se en match i Coruna istället för att se en match i Barcelona. Våra klubbar skulle kunna prioritera försäljningar till laget om dem nu är intresserade av våra spelare. Som när Kezman inte var välkommen till Fener för ett par år sedan. Deportivo var intresserade men istället sålde man till PSG. Vi skulle säkert kunna värva från klubben, då dem idag är ett lag som ligger högt i La Liga.

Ett annat lag som kallas för Turkarna är grekiska A.E.K. Athen, ni kanske känner igen namnet på laget och har sett det som ett fiende lag, men faktum är att laget är grundat av greker som bodde i Istanbul som efter en viss historisk händelse var tvungna att lämna Turkiet. A.E.K står för Fotbollsklubben från Konstantinopel, med andra ord Istanbul. Och när Olympiakos eller Panathinaikos är motståndarlaget kan man ibland se Turkiska flaggor på A.E.K. läktarna, exempelvis som på den bilden ni ser bredvid. Noterbart är ju i detta fall vilken färg dem har, Svart och Gult, känner ni igen det ni som följer Turkiskfotboll? Vårt gamla Istanbulspor hade samma färger en gång i tiden innan dem kånkade, sammanträffande?

Ett annat lag som man som Turk kan stötta är det cypriotiska laget AC Omunia, vars supportrar inte direkt är turkar. Men dem är tvärtemot APOEL anti den grekiska regimens inflytande och påverkan på Cypern. Med andra ord folk som tror på ett enat Cypern där Turk-Cyprioter och Grek-Cyprioter lever under en enad flagga. Tvärtemot APOEL som vars klubb och supportrar är Pro-Grekland. En bild från AC Omunia läktarna har jag så klart och att visa, se nedan. Dock ska man i Omunia fallet tänka på att dem är kommunister och det har en del i deras anti-grekland läggning att göra. Inte så att dem är Pro-Turkiet eller har ett band med oss, utan det att dem vill ha ett enat land.

Omunia

Går gärna med i facebook gruppen som även är omnämnd i den lokala tidningen i a Coruna, här. Sprid Ordet om våran exil-broder i den spanska ligan!