Derby: Beşiktaş JK – Galatasaray SK

Idag är det således dags, det första derbyt för 2010 knackar på dörren och om mindre än sex timmar blåser domaren Firat Aydinus igång matchen som innebär väldigt mycket för dom båda lagen. Hemmalaget Beşiktaş som inte gjort någon jättebra säsong, man har åkt ur både Champions League och Turkiska Cupen, har bara ligan att fokusera på. Frågan är om det är något negativt eller positivt, tvärtemot tidigare har nu bara tränare Mustafa Denizli och hans mannar en uppgift den här säsongen, nämligen att vinna ligan. Dock är tabellen något som inte ser så bra ut för Beşiktaş, man ligger inför matchen på en sjätteplats och har hittills bara lyckats skrapa ihop 38 poäng, gentemot ligaledaren Galatasaray som har 46 poäng inför dagens match.

Tabelltoppen ser ut likt följande:

  1. Galatasaray 46
  2. Fenerbahce 44
  3. Bursaspor 40
  4. Kayserispor 39
  5. Trabzonspor 38
  6. Beşiktaş 38

Skulle Beşiktaş idag förlora innebär det att avståndet till toppen blir 11 poäng, något som blir väldigt svårt att ta igen, med tanke på att man har så pass många konkurrenter i toppen av ligan som har bättre utgångsläge för fortsättningen av ligan, skulle däremot Beşiktaş segra idag innebär det att man tar in 3 poäng, vilket kan vara guldvärt för BJK. Med andra ord, ska Beşiktaş vara med i toppen i slutet av säsongen är den här matchen mycket viktigt, således är den även viktig för Galatasaray. CimBom har just nu en tung period, man spelar dålig fotboll och har många skador. Framförallt har man skador på anfallsspelare vilket innebär att laget har väldigt svårt att göra mål. Mål har ju tidigare under säsongen varit nyckeln till seger för Galatasaray och när målen uteblir framåt, men fortsätter att rinna in bakåt, ja då är det svårt att vinna ligan. Men trots detta stora problem har man lyckats skrapa ihop 46 poäng och leder ligan. Denna 324:e match mellan lagen innebär förhoppningsvis att Jo återvänder från skada, för Galatasaray. Jo som blev skadad i matchen mot Antalyaspor för ett par veckor sedan har sedan dess förhoppningsvis blivit frisk. Det är inte klart om han kommer att spela eller inte, men Galatasaray behöver sin anfallare.

En spelare som man skulle behöva i lite bättre form är annars Gio, Gio som haft det lite svårt i Turkiet, han har inte visat det vi hade velat, kanske kommer igång till denna match. Enligt Mexikansk media har denne haft problem på det personliga stadiet den senaste tiden. Hans älskarinna har lämnat honom för en rik arab och Gios moral ska därefter ha svikit ordentligt. Skulle Gio kunna hitta sig själv med hjälp av Rijkaard kan han ställa till med mycket oreda för BJK´s försvar.

Dock är det inget lätt jobb att störa Beşiktaş försvar, italienaren Ferrari är tillbaka och tillsammans med Sivok är dom nästan ogenomträngliga för motståndarna. Med dom båda tyska panzrarna Ernst och Fink på mittfältet stänger man matcher utan dess like. Man fick stopp på mega giganten inom fotbollen, Manchester United på detta sätt och man har många gånger lyckats i ligan, dock är Beşiktaş  stora problem att man inte kan göra mål. Bobo har varit upp och ner denna säsong, Nobre har glömt hur man gör mål och Holosko har varit skadad.

Senast Galatasaray vann på Inönu Stadi var 2006 då Hasan Kabze räddade Galatasaray i slutminuterna, Hasan är nu hemmahörande i Rubin Kazan där han tillsammans med Gökdeniz Karadeniz blev mästare den gångna säsongen. Dessutom har han nu Fatih Tekke i laget, efter att denne under årets Silly Seson lämnat Zenit för Kazan. Men efter Kabzes mirakel vändning av matchen 2006 har  Beşiktaş segrat alla gånger.

Ifjol spelades en av dom bättre derbyna på Inönu och då var matchhjälten för Beşiktaş Yusuf Simsek som hela säsongen hade fått kritik för att av turkiskmedia för att han var för gammal, men han visade annat då han slog in det avgörande 2-1 målet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HWEmdbR3b1Q]

Matchinformation:
Arena: İnönü
Domare: Fırat Aydınus
Avspark: 18.00 (Svensktid)
Förväntade uppställningar:
Beşiktaş: Rüştü, İ.Toraman, Ferrari, Sivok, İ.Üzülmez, Fink, Ernst, Ekrem, Tabata, Yusuf, Bobo

Galatasaray: Leo Franco, Uğur, Neill, Servet, Hakan, M. Topal, M. Sarp, Elano, Keita, Arda, Jo

Bloggen Turkiskfotboll hoppas på att det blir en fotbollsfest på Inönu ikväll med fina läktarspel och bra stämning, bråk hoppas vi att supportrarna struntar i idag och imorgon hoppas vi att rubrikerna tyder på fin fotboll.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xAAsAlYrAhQ]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3YlsG9sOUwA]