Derbymatcher tar över söndagen!

Det är inte mindre än tre derbymatcher på schemat under morgondagen i den turkiska ligan. Först ut är med start klockan 13.00 (svensk tid) Ankaraderbyt mellan Genclerbirligi och Ankaragücü som följs upp av matchen mellan Istanbul B.B. och Fenerbahce som startar klockan 14.00 (svensk tid). Senare på kvällen avslutas omgången med matchen Galatasaray mot Kasimpasa.

Även om de två derbymatcherna i Istanbul inte är av det större slaget så brukar de mindre lagen (Istanbul B.B. och Kasimpasa) ställa till med stora problem för de mycket större klubbarna, i det här fallet Fenerbahce och Galatasaray.

Istanbul B.B. –  Fenerbahce

Morgondagens match är den sjätte i ordningen lagen emellan. På de fem tidigare matcherna har lagen två segrar vardera samtidigt som en har slutat oavgjort. På ligamatcherna har IBB gjort 6 mål mot Feners 5. Så sent som förra säsongen lyckades hemmalaget besegra Fenerbahce med 2-0. Första matchen under säsongen slutade med knapp 1-0 seger för Fener. Det är med andra ord ingen lätt match som väntar för Fenerbahce på blåsiga Atatürk Olympia Stadion i Istanbul.

Det som är anmärkningsvärt inför matchen är att båda lagen har drabbats med många skador den senaste tiden. IBB räknar med att åtta spelare kommer att vara borta från spel, bl.a. Fenerbahcelånet, mittfältstalangen Abdülkadir Kayali. Och hos Fenerbahce är skadekrisen nästan likadan, även om det rapporteras att ett par spelare lär vara tillbaka till den här matchen.

Galatasaray – Kasimpasa

Lagen har mötts tretton gånger tidigare. Galatasaray har vunnit åtta gånger, fyra matcher har slutat oavgjort medan Kasimpasa har bara lyckats vinna en gång. På de här matcherna har GS gjort 23 mål mot Kasimpasas 5. Kasimpasas enda seger mot GS kom under säsongen 2007-2008 då laget mycket överraskande segrade på bortaplan. Galatasaray har givetvis ett stor övertag på sina motståndare men Kasimpasa kommer göra allt för att upprepa segern för två år sedan. Kasimpasa tränas av den karismatiske Yılmaz Vural och har en bra form där laget har vunnit två raka segrar mot Genclerbirligi med 2-0 på bortaplan och senast med 3-0 på hemmaplan mot Gaziantep.

Håll gärna ett öga på 19-årige anfallaren Şahin Aygüneş hos Kasimpasa som nyligen blev uttagen i det turkiska U-21 landslaget. 4 mål på 8 matcher har det blivit för den talangfulle spelaren som mycket väl kan vara Turkiets nästa stora anfallare.

Video med Yilmaz Vural

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=y_kQdSJC_Lo]