Canakkale Gecilmez!

För 95 år sedan, den 18:e mars, påbörjade en av historiens största militära slag vid Dardanellerna i Turkiet. En bit ifrån vart staden Canakkale ligger, vid halvön ”Gallipolli” som Engelsmännen benämner skedde ett slag utan dess like 1915. Engelsmännen och Fransmännen hade samlat sina koloniala arméer vilket innebär att nationaliteter som Australien, Indien och Nya Zeeland var på plats för att besegra Turken. Men som rubriken säger, Canakkale kommer man inte förbi!

Det är därför vi i dagarna minns och firar dessa hjältar seger, trots att man var underbemannade, dåligt utrustade hade man en stridsmoral som heter duga och man besegrade fienden i det första stora landstigningen någonsin i världen, en fiende ledd av Winston Churchill bland annat som även planlade landstigningen av Normandie 1944.