Galatasaray 0 Fenerbahce 1: Två helt olika världar!

Fenerbahce tog en  viktig seger tidigare under kvällen när laget besegrade Galatasaray på bortaplan.

***

Precis som jag skrev i inför rapporten så var den stora frågan på allas läppar om både Arda Turan i Galatasaray och Emre Belözoglu i Fenerbahce skulle spela. Arda i hemmalaget fick inleda matchen på bänken medan Emre inte ens var med i den matchtrupp som togs ut tidigare på dagen. Det skulle inte bara bli en prestigematch på planen utan vid sidan om stod båda tränarna Frank Riijkaard och Christoph Daum redo att göra sitt bästa för att hjälpa sitt lag till seger.

Riijkaard hos hemmalaget inledde matchen med följande spelare; Leo Franco, Sabri, Neill, Servet, Caner, Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Elano, Keita, Giovani och Jo medan Daum hos bortalaget valde att spela med dessa; Volkan, Gökhan, Lugano, Bilica, Santos, M.Topuz, Selçuk, Özer, Vederson, Alex och Güiza.

***

På läktaren satt bl.a. den nye Turkiska förbundskaptenen Guus Hiddink, legendariske anfallaren Marco Van Basten samt Pierre Van Hooijdonk som spelade ett par säsonger i Fenerbahce.

***

Första halvleken började i ett rasande tempo där båda lagen avlöste varandra utan att skapa några riktigt farliga målchanser förutom ett par långskott utanför straffområdet som antingen gick högt över, vid sidan om eller hamnade hos famnen på målvakterna. Fenerbahce som var det starkare laget under matchens inledning hade ett stort övertag i passningsspelet med 100 passningar till rätt adress mot Galatasaray som inte ens kom upp till hälften (47). Men ju längre matchen led tröttnade spelarna och tempot sjönk avsevärt. Daniel Güiza fick halvlekens sista chans men han gjorde precis som Özer, Vederson och Caner Erkin hade gjort tidigare, dvs sköt högt ovanför!

***

De som uttryckte sig lite mer än alla andra under matchens första 45 minuter var ”Gio” hos hemmalaget samt bortalagets mittbackar (Diego Lugano och Bilica) och den defensive mittfältskämpen Selcuk Sahin.

***

Andra halvlek var bara 10 minuter gammal när ”Gio” fick en kanonchans, fint serverad av brassen Jo men det unga stjärnskottet fick knappt någon träff utan bollen hamnade utanför stolparna till publikens stora besvikelse. Så i den 70:e minuten var det dags för Selcuk Sahin att kliva in i handlingen när han helt omarkerad fick en passning från Vederson. Selcuk tittade upp och klippte sedan till. Skottet i sig var inget märkvärdigt men målvakten Leo Franco hos hemmalaget, som inte haft mycket att göra missbedömde situation totalt och Selcuks ”drömmål” från ungefär 35 meter var ett faktum! De få Fenerbahcesupportrar som var på plats och miljoner runt om i världen som såg matchen på TV fick glädjefnatt när de konstaterade att Fenerbahce hade tagit ledningen med 1-0! Mot slutet av matchen tryckte Galatasaray på för en kvittering men de vilt kämpade Fenerspelarna stod emot det mesta men hemmalaget var väldigt nära att kvittera på tilläggstid när Abdulkader Keita fick kanonträff men Volkan Demirel i Fenerbahce målet gjorde en världsklass räddning som Keita kommer få mardrömmar av. Efter 5 minuters tilläggstid blåste domaren till slut av matchen. Tre poäng till Fenerbahce som nu är bara tre poäng efter ledande Bursaspor medan Galatasaray halkade ner till en fjärdeplats.

***

Det var ingen vidare fotbollsunderhållning när två av Turkiets största klubbar gjorde upp för den 364:e gången i fotbollsvärldens kanske allra längsta rivalitet. Dessa två lag bjuder upp till helt olika spelstilar, medan Galatasaray och Frank Riijkaard vill använda sig av uttrycket ”anfall är bästa försvar” är Fenerbahce och Christoph Daum helt tvärtom. Galatasaray hade bättre anfallsspel men Fenerbahce var alltför starkare i defensiven för att hemmalaget skulle utnyttja sina kvalitéer, Daum arbetar hårt för att försvarsspelet skall vara perfekt hos Fener och det är ingen slump att laget har hållit nollan i fem raka matcher med Riijkaard arbetar hårt med det offensiva spelet, Gala kommer till flera chanser i stort sett under varje match men är väldigt ineffektiva för att det skall vara godkänt.

***

Anmärkningsvärt var att varken Daum eller Riijkaard använda sig av tre spelarbyten som man har rätt till under varje match, vilket man såklart kan ha olika synpunkter på.

***

Matchens 3 kanoner

  • Selcuk Sahin (Gjorde kanske sitt livsmatch när han sliter och kämpar under hela matchen!)
  • Volkan Demirel (En räddning i slutminuterna kan betyda väldigt mycket och just ikväll betydde det TRE POÄNG!
  • Mittbackarna (Diego Lugano och Bilica) Lugano är den bättre men så som han lyfter Bilicas spel är helt otroligt.

Galatasaray 0-1 Fenerbahce (0-0)

0-1 Selcuk Sahin (70)

Varningar: Mehmet Topal, Caner, Baros (Galatasaray), Mehmet Topuz, Volkan Demirel (Fenerbahçe)

Stadion: Ali Sami Yen
Domare: Cüneyt Çakır, Bahattin Duran, Aleks Taşçıoğlu.

Galatasaray: Franco, Sabri, Neill, Servet, Caner, Mehmet Topal (Arda min. 57), Mustafa, Giovani, Elano, Keita, Jo (Baros min. 69)

Avbytare: Aykut, Emre, Hakan Balta, Barış, Ayhan

Tränare: Frank Rijkaard

Fenerbahce: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bilica, Lugano, Andre Santos, Özer (Deivid min. 90+2), Selçuk, Mehmet Topuz, Vederson, Alex, Güiza (Gökhan Ünal min. 86)

Avbytare: Volkan Babacan, Önder, Bekir, Deniz, Deivid, Semih

Tränare: Christoph Daum