Slaget om Istanbul: Galatasaray – Fenerbahce

Då var det dags igen för ett möte mellan två klubbar som har konkurrerat med varandra i över 100 år. När båda lagens spelare går in på planen under söndagskvällen blir det för 364:e gången som klubbarna drabbar samman. Hur det ser ut historiskt och statistiskt sett har redan publicerats. Fenerbahce har ett stort övertag vad gäller alla matcher totalt, de tio senaste matcherna samt de senaste matcherna i ligan men Galatasaray har trots det ett övertag som nog är starkast för dagen och det är att klubben förlorar sällan mot Fenerbahce på hemmaplan. Blir det återigen Galatasaray som får det sista ordet på hemmaplan eller kan Fenerbahce för ovanlighetens skull ta en vinst på bortaplan?

Efter Bursaspors oväntade förlust i fredags ser helt plötsligt bägge klubbarna en möjlighet att både knapra in på serieledarna samt skapa sig själva en bra möjlighet inför fortsättningen i kampen om ligaguldet.

Formen

De senaste veckorna har Galatasaray bjudit sina fans på storsegrar på hemmaplan bara för att i nästa match förlora på bortaplan vilket har skapat en instabilitet medan man ser en positiv trend hos Fenerbahce som förutom tre segrar på fyra försök har dessutom hållit nollan i dessa matcher.

5 senaste

Trabzonspor 1-0 Galatasaray

Galatasaray 3-0 Ankaragücü

Eskisehirspor 2-1 Galatasaray

Galatasaray 4-1 Kasimpasa

Galatasaray 1-2 Atletico Madrid

***

Fenerbahce 2-0 Manisaspor

Fenerbahce 1-0 Gaziantepspor

Genclerbirligi 0-0 Fenerbahce

Fenerbahce 1-0 Antalyaspor

Istanbul B.B. 2-1 Fenerbahce

Läget hos lagen

Galatasaray – Kommer Arda Turan att spela eller inte? är den stora frågan på allas läppar just nu. Arda som återupptog träningen med sina övriga lagkamrater häromdagen kommer med stor sannolikhet att vara redo för den här matchen för det är något som han inte skulle vilja missa. Även om han inte skulle känna sig 100 % redo så kommer han med stor sannolikhet ändå att spela. Förutom Arda så är det bara Harry Kewell som saknas av de ordnarie spelarna. En som däremot har kommit tillbaka efter ett långt skadeuppehåll är Milan Baros som har gjort två inhopp de senaste veckorna. Med de flesta spelare tillbaka från skador har Frank Riijkaard flera olika möjligheter att spela med sitt lag. Dessutom har både Jo och Gio kommit in i laget och speciellt Gio visade upp riktigt bra spel i den senaste matchen. Sedan skall man absolut inte räkna bort spelare som Elano och Keita som kan hitta på.

Fenerbahce – Hos Fenerbahce är den stora frågan om Emre Belözoglu kommer att vara redo för spel eller inte? Och precis som i Arda fallet blir det nog troligen så att även Emre kommer att delta även om han inte skulle känna sig 100 %. Derbyt kommer att kännas extra speciellt för Emre och Galatasaray supportrarna då Emre innan sin tid ute i Europa tillbringade flera år på Ali Sami Yens gräsmatta. Ugur Boral, Ali Bilgin, Deniz Baris och Cristian Baroni kommer inte att spela derbyt. Hur det blir med Selcuk Sahin som har tränat på egen hand de senaste dagarna återstår att se. Kan han inte spela blir det nog så att Mehmet Topuz går in centralt bredvid Emre. Något som har varit väldigt positivt hos Fenerbahce de senaste veckorna är försvarsspelet där Diego Lugano har styr och ställt och är den största anledningen till att Volkan Demirel inte har släppt in något mål på fyra matcher. Förutom Lugano så har även vänsterbacken Andre Santos varit en stor tillgång för laget. Santos som inledde säsongen mycket tveksamt växer för varje match och alla fans kan nog vara glada över att man skrev ett fyraårskontrakt med honom. Är det något som är negativt hos Fener för tillfället så är det anfallsspelet för trots ett stort bollinnehav match efter match kommer man inte till speciellt många målchanser vilket är alldeles för dåligt för en klubb som Fenerbahce. Skärpning krävs i fortsättningen om man vill vara med och kämpa ligaguldet.

På TV?

Tyvärr så kommer matchen inte visas på någon svensk kanal (vilket jag inte förstår då matchen hade säkerligen lockat många tittare). Matchen kommer att som vanligt visas på Lig TV som nås bäst via http://www.digiturkwebtv.com/. Där kan man även köpa enbart matchen för endast 12,95 dollar. Annars kan man försöka leta fram en av de flera sidor på nätet som erbjuder streamsändning men detta är ingenting som jag rekommenderar då det den här matchen skall ses på bästa möjliga kvalité.

Galatasaray – Fenerbahce

Plats: Ali Sami Yen stadion

Domare: Cüneyt Çakır

Tid: 18.00 (19.00 lokal tid)

Troliga startelvor

Galatasaray

Leo Franco

Sabri Sarioglu- Lucas Neill – Emre Güngör – Caner Erkin

Mustafa Sarp – Bariz Özbek

Giovanni dos Santos – Arda Turan (K) – Abdulkader Keita

Jo

Fenerbahce

Volkan Demirel

Gökhan Gönül – Diego Lugano – Fabio Bilica – Andre Santos

Mehmet Topuz – Selcuk Sahin – Emre Belözoglu – Özer Hurmaci

Alex de Souza (K)

Daniel Güiza