Pinsam journalistik #6

Snacka om missledande artikel. Igår publicerades det en artikel på Aftonbladet, hittar ni här! om bråket i Diyarbakir i samband med matchen mellan hemmalaget och Bursaspor. Att matchen fick blåsas av och att en domare träffades av sten är korrekt men det som sedan står i artikeln är bara ren lögn, påhittad information och missledande.

Det står bl.a. följande; ”Efter att bortalaget forslats av planen stormade hemmafansen planen och utanför arenan hoppade supportrar från båda lagen på varandra.”

Ibland önskar man att kunde ta reda på lite mer information innan man bestämmer sig för att publicera en artikel men det här är väl en del av journalistiken antar jag. Men man vill väl att läsarna ska få en så bra blick som möjligt över händelserna?

Jag kan nu konstatera klart och tydligt att ett bråk mellan lagens supportrar utanför arenan förekom inte, varken före, under eller efter ”matchen”. Bursaspors supportrar gick klart och tydligt ut redan någon vecka innan matchen och meddelade att de inte skulle resa till matchen. Sen att det kan finnas människor som hejar på laget i staden är en annan femma men inte så troligt att dessa skulle ge sig ut på gatorna och ta sig an hundratals barbarer.

Vidare i den artikeln jag hänvisar till kan man läsa; ”Idag föll domen mot Diyarbakirspor som klubb. Det turkiska fotbollsförbundet bestämde att stänga Diyarbakirspors stadion för resten av säsongen. Laget tvingas därför spela de sista fem hemmamatcherna på en annan arena utan publik

Detta är återigen lögn på högsta nivå då något straff ännu inte har utdelats, att straffet kan bli något liknande som skribenten/journalisten skriver är fullt möjligt men viktigaste av allt är att något straff INTE är utdelad!

***

Det är inte första gången som det här händer i  staden i samband med en fotbollsmatch och inte heller det sista. Men vi lämnar det där och kan bara hoppas på att fotbollsförbundet tillsammans med disciplinnämnden kan komma med ett mycket kännbart straff för om man får in tillräckligt med stora stenar på en fotbollsarena så är det mer en tillfällig grej. Det här kräver en lite större organisation och då brister det rejält i säkerhetsarbetet på arenan och då krävs det att man tar tag i problemet innan man spelar ytterligare en match på arenan.