Att turkiska domare skulle vara sämst är bara en myt

Efter Fenerbahces seger i derbyt mot Besiktas för ett par dagar sedan har det varit en väldigt massa snack om domarnas agerande i den matchen och med en väldigt massa snack så menar jag verkligen EN VÄLDIGT MASSA. Att domaren Hüseyin Göcek höll en dålig nivå i matchen kan vi ALLA vara överens om men han gjorde inte det för att ”Aziz Yildirim (Fenerbahces president) och co! köpt honom” som många påstår. NEJ! Han gjorde det för att han visade en gång för alla att han inte är någon domare som klarar av att döma de riktigt stora matcherna och borde därför hålla sig till matcher med lägre status i fortsättningen.

Att man ens kan påstå något som att han skulle vara köpt och att det turkiska fotbollsförbundet agerar utefter vad Aziz Yildirim och co vill är bara pinsamt. Det finns inga ord för såna som ens tänker i de banorna. För dessa är också samma människor som inte säger ett knyst när deras favoritlag drabbas av ”köpta domare”. Jo, jag skrev det men självfallet menar jag inte det.

För de som har följt fotboll under en längre period vet mycket väl om att dåliga domare kan dyka upp då och då. Och nu menar jag inte bara i Turkiet även om det kanske känns som om de syns mest där men så är absolut inte fallet. Anledningen till att de syns mest där är just för att man följer sitt favoritlag varje vecka och kan därför ge en helhetsbild på hur dåliga domare i Turkiet är. Man kanske även ser fotbollsmatcher i övriga länder men kan omöjligt ge en helhetsbild på hur domarna i de länderna är under en längre period om man inte följer just den ligan vecka efter vecka. Dåliga domare finns överallt, vilken land, vilken liga och vilken division du befinner dig i. Och jag köper inte alls argumentet att de förekommer mest i Turkiet för det är bara ren spekulation och bygger inte på fakta. Men som sagt, det kan kännas så för att man själv upplever den turkiska ligan mest.

Här nedan tänkte jag ta fram två praktexempel på hur domare kan förändra eller slakta en match om ni så vill genom att ta beslut som kanske inte var korrekt. Det unika i det här praktexempel är  att de kommer ifrån två helt olika världar. Den ena är hämtad från en av Europas sämsta ligor (enligt rankningen) och den andra är hämtad från det finaste man kan uppleva som fotbollspelare på klubbnivå. Jag behöver inte säga mer utan låter klippen tala för sig själv.

Slutligen vill jag bara konstatera att det självklart finns både köpta domare, spelare och lag i fotbollsvärlden men inte i den utsträckning att det skulle avgöra var guldet i turkiska ligan skulle hamna.

Helsingborgs IF – Malmö FF

(Kolla på inledningen av klippet där domaren dömer straff för hands)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gKHl11VFNCA]

***

Inter – Barcelona

(Spola fram till 2.30 och se när Inter gör 3-1)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_PiVSWjIF3E]