Inför Fenerbahce – Kayserispor: Hur är det med motivationen?

Det är mycket som står på spel när Fenerbahce tar emot Kayserispor på söndagskvällen. Det är bara seger och tre poäng som räknas i jakten på förstaplatsen som just nu innehas av Bursaspor. Skulle man däremot tappa poäng kan det bli förödande i framtiden. Är det någonstans man ska vinna matcher så är det på hemmaplan inför de fanatiska fansen och det ryktas även om att alla biljetter till matchen är redan slut vilket skulle innebära en fullsatt stadion och det är något som verkligen behövs för spelarna behöver all stöd de kan få.

Bra stämning

Fenerbahce kommer stärkta med självförtroende efter förra veckans seger  i derbyt. Ett gott tecken inför helgens match är att Emre Belözoglu är tillbaka i matchform och förväntas starta som vanligt på sin centrala mittfältsposition. Bredvid sig kommer han att ha derbyts stora kung i mina ögon, Selcuk Sahin då Cristian Baroni fortsätter att rehabträna. Förutom sedan tidigare långtidsskadade Ugur Boral och Ali Bilgin så åkte Daniel Güiza på en skada efter derbyt och förväntas stå över matchen mot Kayseri. Det öppnar upp för antingen Semih Sentürk eller Gökhan Ünal men troligtvis blir det den sistnämnde vilket jag tycker är ett klokt val. Gökhan Ünal har sett pigg ut de få gånger han har fått chansen medan Semih inte alls har gått att känna igen den här säsongen. Semih som tidigare under veckan gick ut i media och förnekade att han skulle vara bort från Fenerbahce.

I övrigt är det mycket bra stämning i truppen efter de senaste framgångarna. Spelarna kommer att göra allt i sin makt för att greja det här ligaguldet eller som Diego Lugano: ”Varje match som är kvar är som en final”. Och det är bara att instämma, med tanke på att Bursaspor återigen vann den här helgen så är det bara segrar som räknas om man ska ha något med guldstriden att göra. Det och att Bursa tappar några poäng till.

Motståndet

För motståndet den här omgången står alltså Kayserispor för, laget som länge var med och kämpade i yttersta toppen men som inledde det nya året på sämsta möjliga sett vilket i sin tur ledde till att laget halkade ner ett par placeringar och ligger just nu på 6:e plats i ligan. Kayseri som i förra veckan tog sin första seger på flera matcher sedan skyttekungen Ariza Makukula avgjort i den sista minuten mot Trabzonspor. Kanske vänder det för Kayseri nu men då gäller det att de visar upp sig från sin bästa sida mot ett hungrigt Fener som jagar sin första ligatitel på tre säsonger. Men Fenerbahce i sin tur måste hålla ett extra öga Makukula som har gjort 18 mål på 20 matcher.

Apropå Kayserispor så spelar två av deras kanske bäste spelare genom tiderna Mehmet Topuz och Gökhan Ünal i Fener och dessa sa under en intervju att Fenerbahce skulle slå Kayseri. Mehmet gjorde 47 mål på 227 matcher medan Gökhan gjorde 59 mål på 112 matcher under sina tider i Kayserispor.

Bättre anfallsspel

Ska man egentligen oroa sig för Kayseri då Fenerbahce inte har släppt in något mål på fem matcher? Att man inte släpper in något mål är en sak men sanningen är den att backarna i Fener har gjort så bra jobb den senaste tiden att motståndarna knappt kommer till målchanser. Men som jag skrev innan skall man passa sig för Makukula som kan slå till närsomhelst, han har flera gånger tidigare under säsongen gjort mål i slutet av matcherna.

Men i ärlighetens namn så är det inte försvarsspelet som oroar mig. Jag är mer oroad över anfallsspelet då laget knappt kommer till målchanser. Utan att överdriva så har laget bara haft en eller max två riktigt heta målchanser per match de senaste veckorna. Och just där behövs en förändring för jag kan omöjligt se att man ska vara så effektiva under resten av säsongen. Därför hoppas jag och tror på att duon Alex och Gökhan Ünal kan ändra på det under morgondagen. Som vi har tjatat med under hela säsongen så spelar Christoph Daum ett spel med Fenerbahce där det krävs två renodlade yttrar men det har vi inte med Özer Hurmaci och Mehmet Topuz då dessa är vana med att spela i en mer friare roll som de har haft i sina tidigare klubbar. Precis en roll som Alex har i dagens lag och med alla tre på planen blir det för många ”bollkära” spelare och det har visat sig under historien att aldrig vara en bra idé. Just Özer och Mehmet kommer med stor sannolikhet att starta matchen på varsin kant och kommer under matchens gång att byta kant med varandra som vi har fått se tidigare.

Historik

Fenerbahce har ett stort övertag på Kayserispor genom åren. På de senaste 29 matcherna har hemmalaget vunnit 18, spelat oavgjort 7 och bara förlorat 4 gånger. Under dessa matcher har Fener gjort 68 mål framåt och släppt in 29 mål bakåt.

Ser man tillbaka på de matcher som har spelats i Istanbul så har Fenerbahce vunnit 10 gånger, spelat oavgjort 1 gång och förlorat 2 gånger på 13 matcher. Här har Fener gjort 34 mål och släppt in 16.

De tio senaste matcherna i ligan

2004-2005

Fenerbahçe-Kayserispor   7-0

2005-2006

Fenerbahce – Kayserispor   3-0

Kayserispor – Fenerbahce   1-0

2006-2007

Fenerbahce – Kayserispor   4-1

Kayserispor – Fenerbahce   2-2

2007-2008

Kayserispor – Fenerbahce   2-1

Fenerbahce – Kayserispor   2-1

2008-2009

Fenerbahce – Kayserispor   1-4

Kayserispor – Fenerbahce   0-2

2009-2010

Kayserispor – Fenerbahce   1-1

Trolig startelva

Christoph Daum körde med den här elvan under dagens träning Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Diego Lugano, Fabio Bilica, André Santos, Mehmet Topuz, Selçuk Şahin, Emre Belözoğlu, Özer Hurmacı, Alex de Souza och  Gökhan Ünal.

Allt talar för att det även blir dessa spelare som får chansen från start mot Kayserispor.

Volkan Demirel

Gökhan Gönül Diego Lugano Fabio Bilica Andre Santos

Mehmet Topuz Emre Belözoglu Selcuk Sahin Özer Hurmaci

Alex de Souza (K)

Gökhan Ünal

***

På TV?

Som vanligt när det handlar om ligamatch i den turkiska högsta divisionen sänds matcherna på Lig TV som går att ordna via Digiturk WebTV. Där kan man antingen börja prenumerera på ett större programutbud där Lig TV ingår eller så kan man köpa enstaka matcher, oftast är det något av storklubbarna samt topplagens matcher som går att köpa separat. Detta är förstås för de som inte väljer att titta på någon av de hundratals (känns det som) streamsändningar som finns runt om på nätet.

***

Matchen mellan Fenerbahce och Kayserispor startar 18.00 svensk tid  (19.00 lokal tid) och spelas på femstjärniga Sükrü Saracoglu stadion på Kadiköy. Domaren heter Yunus Yildirim som har varit verksam i både Turkcell Süper Lig och Bank Asya Lig de senaste åren.

Diskutera gärna matchen på vårt forum! Klicka här!

Sükrü Saracoglu