Inför: Sivas – Galatasaray

Sivasspor som dom två senaste åren har varit med i tabelltoppen och varit på väg att knipa guldet före de tre stora Istanbullagen har i år gått rätt in i väggen. En dåligt genomför försäsong där laget missköttes av föredetta tränaren Bülent Uygun innebar en katastrofal inledning på serien. Efter att Uygun sparkades kom Muhsin Ertugral som varit hemmahörande i Afrikanskfotboll senaste åren. Men Ertugral lyckades inte få igång Sivasspor utan han sparkades för några veckor sedan och idag har man Mesut Bakkal som inledde säsongen i Manisaspor som tränare.

Vi är nu i den 28:e omgången, veckorna blir färre och färre, samtidigt som matcherna blir viktigare och viktigare. På Sivas 4 Eylul Stadion kommer två lag som är i kraftigt poängbehov att mötas. Hemmalaget Sivasspor som ligger på en katastrofal 15:e plats är i kraftigt poängbehov för att slippa nedflyttning. Man har 1 poäng till godo ner till Diyarbakirspor som är precis under strecket. Galatasaray å andra sidan är i kraftigt poängbehov då man ligger 8:a poäng bakom ledaren Sivasspor, dock med en match mindre och för att ha chans på ligatiteln måste man vinna denna match och minska avståndet till 5 poäng. Samtidigt kommer Eskisehirspor i fullfart bakifrån och med tanke på det återstående spelprogrammet för GS och formen som ES-ES har så måste Galatasaray börja ta poäng så man inte blir omsprungen av lagen bakifrån.

Sivasspor

Sivasspor har som ni förstår svikit rejält i år och strider för sin överlevnad, detta trots att truppen är ganska intakt denna säsong jämför med ifjol. Dock har man tappat spelare som Bilica och Sezer Badur till seriekonkurrenterna Fener respektive Trabzon och detta har kostat laget mycket. Dessutom har man under större delen av säsongen haft Mehmet Yildiz borta och det har märkts då man i stort sett inte haft något anfallsspel alls. Man hade under första delen av säsongen Ersen Martin, men han svek rejält och var inte alls den typen man behövde. Dock är nu Mehmet tillbaka, men han är inte alls i den fina formen han haft innan skadan.

Galatasaray
Ja vad ska man säga om Galatasaray, detta Galatasaray som började säsongen otroligt bra och som skapade spekulationer om poängrekord i ligan, har dalat rejält efter att Milan Baros skadade sig i höstas i matchen mot Fenerbahce. Man har varit otroligt upp och ner och inte alls haft någon stabilitet. Man får ha förståelse för att Rijkaard är en ny era och att han ska ha tid att spela ihop ett lag och få spelarna att tillämpa sin spelide, men tyvärr har det tagit en väldigt lång tid och på grund av skador har truppen inte lyckats sätta sig alls. Man saknar en ryggrad i Galatasaray helt enkelt och ett lagspel, med 7 matcher kvar kan man antingen nu prestera och åtminstone lämna ett positivt intryck i folks hjärta och minne, eller så kan man sätta klubbens framtid i ordentlig gungning.

Laget har i år spelat 27 matcher och man har 16 segrar, 5 oavgjorda och 6 förluster. Den senaste förlusten kom i matchen mot Fenerbahce på hemmaplan efter en grov målvaktstavla av Leo Franco, en tavla som innebar att Franco fick semester ett par dagar och att han nu kanske får sitta bänk imorgon. Jag personligen, hoppas att Ufuk får chansen då det är klart och tydligt att han är framtiden. Man har inget att förlora på att låta Ufuk stå och vi VET att han kan stå i Super Lig då han spelat i ligan som ordinariemålvakt i Manisaspor 1 säsong och 1 säsong i Bank Asya där han blev utvald till ligans bästa målvakt. Man behöver med andra ord inte oroa sig för målvaktsposten.

Dock är det noterbart att 5 av dom 6 förlusterna kommit på bortaplan för Galatasaray, man har haft det tungt borta och det gäller att repa sig nu när ligan är på väg mot sitt slut.

Senaste 10 matcherna har slutat likt följande mellan lagen:

2005-2006

Galatasaray – Sivasspor 2-0
Sivasspor – Galatasaray 0-0

2006-2007

Galatasaray – Sivasspor 3-1
Sivasspor – Galatasaray 1-1

2007-2008
Galatasaray – Sivasspor 2-0
Sivasspor – Galatasaray 3-5

2008-2009
Sivasspor – Galatasaray 2-0
Galatasaray – Sivasspor 2-1

2009-2010

Galatasaray – Sivasspor 2-0


Matchinformation:

Arena: Sivas 4 Eylül
Datum: 5 April 2010, avspark kl 19:00 (svensktid)
Domare: Halis Özkahya; Cem Satman, İsmail Köse 4:e domare: Mürvet Sezer
Avstängda: Caner Erkin, Milan Baros (Galatasaray)
Väder: Runt 12 grader på dagen och säkerligen någon grad där under vid avspark.


Hur kan du följa matchen?

TV: Digiturk (Lig TV)
İnternet: www.galatasaray.org