Slaget om Istanbul II: Fenerbahce – Besiktas

Ju mindre omgångar som återstår av säsongen desto mer spännande blir det i kampen om guldet i Europas kanske jämnaste serie. Bursaspor och Galatasaray har redan vunnit sina matcher vilket sätter ordentligt press på både Fenerbahce men framförallt Besiktas som drabbar samman för 326:e gången under söndagskvällen. Poängförlust för Fenerbahce vore ingen katastrof då laget fortfarande är tvåa i tabellen bakom Bursa även om självklart en seger hade känts mycket bekvämare. För Besiktas del handlar det däremot om endast tre poäng då laget vid oavgjord eller förlust kommer att vara hela  sju eller åtta poäng efter serieledarna när omgången skall sammanfattas under måndagen.

Revansch

Det är mycket som står på spel under söndagskvällen för Fenerbahce. För att laget skall kunna skapa bästa möjliga förutsättning till att vinna titeln krävs det seger mot rivalerna. Ett ligaguld som är mycket viktigt då det var tre år sedan klubben vann senast. De senaste två årens mästare är Galatasaray och Besiktas och om ett av dessa lag skulle återigen vinna vore det som ett slag i ansiktet.

Fenerbahce har möjlighet att avsluta den här säsongen med att vinna dubbeln, då laget är också i final av turkiska cupen. Skulle man lyckas med den bedriften blir det första gången en klubb vinner alla tre titlar under en och samma säsong (Supercupen, ligan och turkiska cupen).

Förutom hungern efter guld så har laget också en revansch att kräva efter hösten storförlust mot Besiktas där man var fullständigt överkörda.

Skador

Båda lagen har varit skadedrabbade under i stort sätt hela säsongen men värst är det nog för Besiktas som har haft upp till tio spelare borta från veckans träningar. Som det ser ut nu kommer fem spelare i Nihat Kahveci, Rodrigo Tabata, Mert Nobre, Ekrem Dag och Ramazan Özcan att stå över matchen medan det är frågetecken för Rodrigo Tello, Filip Holosko och Ibrahim Toraman, hur det blir med de förstnämnda är oklar men den sistnämnde kommer troligtvis att spela.

Hos hemmalaget kommer inte någon ur trion Ugur Boral, Ali Bilgin och Cristian Baroni att delta i matchen medan två spelare som har stått över ett par träningar i veckan, Gökhan Gönül och Fabio Bilica troligtvis kommer att spela.

Formen

Båda klubbarna kommer till spel med mycket bra form. Fenerbahce som varken har förlorat eller släppt in något mål på sex matcher har också avancerat till final i turkiska cupen medan Besiktas inte har förlorat på åtta matcher där man har vunnit lika många som man har spelat oavgjort.

Taktik

Hur kommer lagen att spela? Det här blir en kamp, en match i matchen mellan de två tränarna i varje lag. Christoph Daum i Fenerbahce mot Mustafa Denizli i Besiktas. I förra mötet tidigare under säsongen så var det Denizli som gick vinnande ur kampen sedan han mer eller mindre beordrat sina spelare att punktmarkera Fenerbahces storstjärna och speldirigent Alex de Souza som knappt syntes till i den matchen.

Kommer han att fortsätta med samma taktik även på bortaplan? Troligtvis blir det så att den tyska duon på mittfältet Fabian Ernst och Michael Fink kommer turas om att göra livet svårt för Alex på planen men Fenerbahces lagkapten har visat upp en härlig form den senaste tiden och kommer att bli svår att tampas med, speciellt inför de tusentals supportrarna som kommer att finnas på plats.

Christoph Daum i sin tur kommer nog fortsätta som den senaste tiden där en stark defensiv som grund har skördat fina framgångar, både vad gäller antalet segrar samt antalet insläppta mål.

Potentiella matchvinnare

Två spelare att hålla ögonen på under matchen är en brasse i varje lag. Hos hemmalaget har lagkaptenen Alex de Souza hittat en formtopp som vi inte har sett tidigare under säsongen. Det var han som på egen hand såg till att laget vann över Kayserispor och som senare såg till att klubben tog sig till en ytterligare final i turkiska cupen. Har Alex en bra kväll då går det inte att räkna med något annat än en seger för hemmalaget.

Hos Besiktas är det värt att ha koll på anfallaren Bobo som är också lagets bästa målskytt så här långt med elva mål. Hur han ska få hål på det vattentäta försvaret hos Fenerbahce är en stor gåta men samtidigt gäller det för spelarna i hemmalaget att vara vaksamma och inte spela alltför bekvämt för då kan brassen hugga till närsomhelst. Nu tror jag inte så blir fallet då spelarna har laddat upp inför den här matchen i två veckor och vet mycket väl vad som står på spel.

Tidigare matcher

Något som är intressant är att när det kommer till derbymatcher i ligaspelet så är Fenerbahce nästintill ”untouchables”. På de senaste tjugo matcher har laget bara förlorat två gånger mot Besiktas respektive Galatasaray. Nio av dessa tjugo matcher har varit mot just Besiktas där det har blivit en förlust och den förlusten kom så sent som för exakt fem år sedan. Hur mycket betyder det här inför söndagens drabbning?

Troliga startelvor

Volkan Demirel

Gökhan Gönül  Fabio Bilica  Diego Lugano  Andre Santos

Mehmet Topuz  Selcuk Sahin  Emre Belözoglu  Özer Hurmaci

Alex de Souza (K)

Daniel Güiza

Rüstü Recber

Ibrahim Toraman  Tomas Sivok  Matteo Ferrari  Ibrahim Üzulmez

Serdar Özkan  Fabian Ernst  Ugur Inceman  Michael Fink  Rodrigo Tello

Bobo

***

Avspark: 18.00 (19.00 lokal tid)

Spelplats: Sükrü Saracoglu stadion, Kadiköy

Domare: Hüseyin Göçek

TV: Lig TV alternativt stream via DigiTurk Web TV (eller på en av de flera gratis stream sidor som finns på nätet)