Svenskkollen

Här följer en uppdatering om hur det går för de svenska spelarna nere i Turkiet.

***

Labinot Harbuzi (Genclerbirligi)

– Gjorde comeback i förra omgången efter att ha varit borta från matchspel i över en månad när Genclerbirligi mötte Istanbul B.B. på bortaplan. Vinst med 3-1 i en match där Harbuzi förutom ett mål även spelade bra. Har under säsongen nu gjort 3 mål på 18 matcher. Dessutom har han dragit på sig ett gult kort. Fotbollslivet leker just nu för Harbuzi som har ett kontrakt fram till den 31: Maj 2013.

Erkan Zengin (Eskisehirspor)

– Flytten från Besiktas till Eskisehirspor i Januari har verkligen gjort det gott för den förre  Hammarbyspelaren. Även om han inte spelar varje match från start så har det ändå blivit ordentligt med speltid för Erkan som under andra halvan av säsongen gjort 2 mål samt dragit på sig 3 varningar under 11 matcher för ”Es, Es”. Hur det blir efter säsongen för honom är svårt att säga då han återvänder till Besiktas.

Sinan Ayranci (Genclerbirligi)

– Har verkligen inte haft en lätt första säsong i Turkiet då han mestadels har varit skadad. Men några matcher med A2-laget har det ändå blivit för Sinans del. På dessa matcher han gjort 1 mål och dragit på sig 2 varningar. Kontraktet i Genclerbirligi är den samma som för Harbuzi dvs till den siste Maj 2013.

Isa Bagci (Bursaspor)

– Ynglingen från Göteborg som blev proffs i tidig ålder flyttade till Turkiets kanske bästa plantskola för tillfället under förra året där han har mest hållit till i A2-laget. 6 mål på 11 matcher har det blivit för honom där. Han har även dragit på sig tre varningar. Isa har under säsongen även representerat ett yngre turkisk landslag i en vänskapsturnering. Han har kontrakt fram till 2012.

Erkan Saglik (Kocaelispor)

– Mittbacken som är mest känd hemma i Sverige för att ha sparkat en motspelare i huvudet tog väskan och flyttade ner till bottenlaget Kocaelispor som nu har åkt ner till division 3. Kontraktet är till 2011 men har läst någonstans att Erkan ska ha haft en klausul i kontraktet som gör att han fick lämna klubben om de åkte ner. Totalt har det blivit 6 matcher och en varning för honom efter flytten.

Övriga ”svenskar” i Turkiet

Här tänkte jag rapportera om de övriga spelare i Turkiet som har en karriär i Sverige bakom sig.

Jimmy Dixon och Gabriel (Manisaspor)

– För Jimmy blev det 10 matcher under höstsäsongen när han sedan drog på sig ett rött kort i den sista matchen som fick honom avstängd i flera matcher. Han har sedan dess varit skadad och har därför inte spelat i ligan sedan Oktober månad förra året. Dixon har ett kontrakt som går ut 2012.

Gabriel som kom till klubben i slutet av förra året men blev spelklar först under Januari har fått snålt med speltid under säsongen. I förra omgången fick han hoppa in i slutet av matchen mot Galatasaray. På 7 matcher har han dragit på sig tre varningar. Hans kontrakt med klubben går ut 2013.

Antaoliy Ponomarev (Orduspor)

– Flyttade med hjälp av Hasan Cetinkaya ner till Turkiet i början av året. Mattias Bulun följde med på resan men återvände snabbt hem då det inte funkade socialt. Ponomarev började tiden bra i sin klubb och gjorde snabbt ett mål men sedan dess har han fått gå av planen mållös flera gånger då det har bara blivit 1 mål på 12 matcher för anfallaren. Han kan även lägga till tre gula kort på säsongens facit. Har kontrakt till 2011.

Sheriff Suma (Kocaelispor)

– Spelar i samma klubb som Erkan Saglik. Om man också har en klausul i sitt kontrakt som ger honom rätt att lämna klubben i förtid vet jag inte men annars får han stanna kvar till 2012 om inget annat händer. Sheriff har bara spelat fyra matcher den här säsongen och har även gjort ett mål på dessa matcher.

***

Tobias Linderoth fick som bekant lämna Galatasaray i Januari då klubben i princip var trött på hans långa skadeuppehåll och ville därför satsa på någon annan utländsk spelare. David Durmaz som blev ”klar” för Denizlispor i början av säsongen blev aldrig ”klar” då klubben hade problem med att betala Malmö FF.