Ankaragücü 0 Fenerbahce 3: Ole! Ole! Ole! Ole! Sampiyon Fenerbahce!

Fenerbahce gjorde det som krävdes och tog tre poäng i bortamatchen mot Ankaragücü och har nu inför den sista omgången, allting i sina egna händer mot Trabzonspor på hemmaplan.

Det var fullt ös på läktaren när matchen drog igång i rasande tempo och redan efter ett par minuter hade lagkaptenen Alex de Souza en möjlighet att ge bortalaget ledningen men hans skott gick precis utanför. Så småningom började hemmalaget ta över spelet och hade mest bollinnehav men utan att skapa några heta målchanser. Istället kunde Fener sticka upp med en halvchans men Güizas nick gick ett par meter ovanför.

Ett mål skulle ända komma under den första halvleken som mestadels var präglad av irritation och småtjafs mellan spelarna. Mehmet Topuz som gjorde sitt första ligamål i Fenerbahcetröjan höll sig framme när Alex slog hörnan i den 23:e minuten.

Till den andra halvleken gjorde Christoph Daum ett byte när lagkaptenen Alex gick ut hämmad av en skada och in kom istället Cristian Baroni som gjorde comeback efter en tids skadefrånvaro. Det hade inte ens gått någon minut av den andra halvleken innan Emre (som tog hand om ”Alex-rollen”) slog en hörna som Güiza nickade i mål, via Ankaragücüs målvakt Serkan Kirintili. En drömstart för Fenerbahce som nu bara kunde ställa om till försvar och satsa på kontringar.

Kring den 65:e minuten och några minuter framåt hade Fenerbahce flera bra lägen men Güizas skott gick knappt ovanför, istället kunde Cristian presentera sig på allvar under sin comeback när han drog på en projektil från 30 meter som letade sig in i mål.  Som tur var spelades bollen inte ut vid det tillfället då Güiza låg skadad. Någon minut senare var det återigen ytterst nära att bli mål men Diego Luganos nick gick också den precis utanför stolpen.

Mot slutet av matchen tryckte hemmalaget på för en reducering men Fenerspelarna med Bilica i spetsen agerade räddande ängel flera gånger om och hjälpte till att hålla Volkan Demirels nolla intakt. Det var hans nionde raka nolla i rad (vi tar bort 3-0 segern mot Ankaraspor) och närmar sig nu rekordet som innehas av Senol Günes med stormsteg.

Seger med 3-0 och återigen serieledning och nu finns det nog ingenting som kan stoppa det här laget från att spela hem den 18:e ligatiteln i klubbens historia i den sista hemmamatchen mot Trabzonspor.

Nu ska man inte snacka för mycket egentligen men jag är övertygad om att det blir en seger i den matchen eftersom Trabzonspor har gjort sitt den här säsongen. Det var roliga scener vi fick se efter matchen när Fenerspelarna samlades i en ring och tillsammans med fansen sjöng ”Sampiyon Fenerbahce”.

Till sist några ord om säkerheten kring och på arenan. Innan matchen blev Fenerbahces spelarbuss attackerad av huliganer som hade tårgas med sig och inne på arenan blev det som väntat bråk mellan supportrarna flera gånger om. Inte nog med, så slängdes det in flera olika föremål, bl.a. blev försvararen Bekir Irtegün träffad. Hur man kan få in dessa föremål på arenorna är en stor gåta?

Detta barbariska uppträdanden måste straffas och jag räknar med att det blir hårda straff när PFDK ska sammanfatta helgens omgång under onsdagen och torsdagen.

Ole! Ole! Ole! Ole! Sampiyon Fenerbahce!

***

Matchens tre kanoner

  • Bilica (för hans uppoffrande spel i slutet av matchen där han gjorde allt för att hjälpa Volkan hålla nollan)
  • Cristian (Första matchen på länge men hans ”raket” kommer vi inte glömma på länge)
  • Mehmet Topuz (Gör återigen en stark match och gjorde också sitt första ligamål i Fenerbahcetröjan)

***

Ankaragücü 0-3 Fenerbahce (0-1)

0-1 Mehmet Topuz (23)

0-2 Daniel Güiza (46)

0-3 Cristian (67)

***

Stadion: Ankara 19 Mayıs
Domare: Kuddusi Müftüoğlu, Mustafa Emre Eyisoy, Nihat Mızrak

Hemmalaget: Serkan, Geremi, Koray, Muhammet, Broggi, Rajnoch (Vassell min. 65), Mehmet Çakır (Murat min. 65), Hürriyet, Sapara, Rothen (Kağan min. 83) och İlhan.

Tränare: Roger Lemerre

Bortalaget: Volkan Demirel, Gökhan Gönül (Bekir min. 80), Lugano, Bilica, Vederson, Mehmet Topuz, Selçuk, Emre (Deivid min. 73), Özer, Alex (Cristian min. 46) och Güiza.

Tränare: Christoph Daum

Varningar: Lugano, Christian (Fenerbahçe), Rothen, Muhammet (Ankaragücü)