Çağlar Birinci nära GS

Som vi tidigare skrivit om är Çağlar Birinci som spelat vänsterback i Denizlispor den senaste säsongen mycket nära Galatasaray. Officiella hemsidan har skrivit att man är i diskussioner med spelaren, vilket är mycket ovanligt och man kan väl tolka det som att Galatasaray sätter press på Denizlispor och vill avsluta affären. Frågan är bara vad denna affär kommer att sluta på.

Det spekuleras i att Galatasaray kommer att betala pengar samt låna ut / släppa spelare till Denizlispor. Spelarna som nämns är Erhan Sentürk, Serdar Eylik, Murat Akca och Semih Kaya. Frågan är då om Galatasaray kommer att lämna över spelarna med kontrakt eller om man kommer att låna ut spelarna i fråga. Att låna ut spelare är ju något av ett mode i Turkiet, på grund av reglementet och brist på en renodlad reservserie har inte topplagen spelplats för spelare som är för gamla för A2 och som inte platsar ännu i A-truppen.

Dom flesta av ovanstående spelarna är spelare som inte får plats i första lagen, men är så nära och som nästa år inte får plats i herrtruppen. Då tänker jag på Serdar Eylik som var det stora utropstecknet under försäsongen. Han är född i februari 1990 och är nu 20 år gammal, en ålder då han måste blomstra ut, men det verkar som att han inte kommer att göra det, dock tror jag fortfarande att det finns en chans för honom. Han har spelat 14 matcher i Banka Asya under året och gjort 2 mål, vilket tyder på att han fick förtroende, dock är nästa säsong den säsongen som han måste blomma ut på allvar. Hade han varit något för Galatasaray hade han till nästa säsong varit i Galatasaraystrupp och använts som en överårig spelare i A2-laget. Ska han nu lånas ut MÅSTE han prestera på allvar för att bli den ”stjärna” som man hypeade honom till under försäsongen.

Erhan Sentürk

Erhan Sentürk kommer inte bli något, det var för mig helt ofattbart att man petade Özgurcan under försäsongen för Erhan som är liten och kraftlös. Är man nu snart 22 år som både Özgurcan och Erhan är och inte på högsta nivå… ja då ska man inte tror att man blir någon superstjärna. Tyvärr Erhan, du kommer inte bli något och med största sannolikhet hamnar han i Denizlispor med kontrakt.

Murat Akca är en spelare som jag tycker hade bra fysik och som jag såg som en spelare man kunde låta spela in som mittback i TSL, att man dessutom valt att hålla kvar honom hela säsongen tyder på att man har förtroende för honom och det är bra. Det är det som gör att jag verkligen hoppas på att han är utlånad och ingenting annat. Mittbackspositionen är en position man inte bara tar i fotboll. Det är en position som kräver bra fysik, bra spelförståelse och framförallt RUTIN! Det saknar Murat och där av tror jag och hoppas jag att Galatasaray har resonerat som så att han lånas ut för att tuffas till i en herrserie för att, insallah, återvända till Galatasaray. Det som talar emot detta senario är Sinan Osmanoglu, jätten till mittback som är Murats huvudkonkurrent gällande att ta en plats i herrlaget. Galatasaray som inte satsar på sina ungdomar fullt ut, kommer inte att hålla 2 stycken 90:or i truppen och heller inte satsa på 2 stycken 90:0r där av kan det vara jobbigt för Murat.

Semih Kaya

Den sista spelaren är Semih Kaya, man kan inte annat än tycka synd om honom och det verkar som att han gör en Cafercan. Cafercan var som ni kanske vet på väg ut i Europa men GS vägrade att sälja honom, samma öde kan nu Semih får uppleva. Han var under vintern 2009 på väg till Arsenal, Barcelona och Milan, men allt ran ut i sanden på grund av GS illvilja att sälja talanger, samt skador. Grabben har fått skallskador och korsbandet avslitet, men har på något sätt försökt komma tillbaka. Den senaste våren har han varit i Gaziantepspor  där han fick spela i 1 match under hela våren. Det mesta tyder på att Semih som hade så stooooor potential inte blir något, men jag hoppas att jag har fel och att han blir något. Han förtjänar att bli något och kanske borde AIK låna in honom istället, då man har mittbackskris…


Vi får se hur det blir, det är smart av GS att lägga in spelare i förhandlingarna som delbetalningar, men det är trist att se, med tanke på att man hoppades att dom skulle bli något stort i Galatasaray, likt Okan Buruk och Bülent Korkmaz.