GS stider för längre semester

Idag klockan 19:00 (svensktid) kommer Galatasaray, utanför guldstriden, att spela match mot Genclerbirligi i Ankara mot ett Gencler som är i bra form, tvärtemot Galatasaray som har gått dåligt på slutet och framförallt drabbats av otroligt mycket skador.  Mot Genclerbirligi är det en del ”genc” spelare som har fått följa med minst sagt. Emre Colak känner vi igen då han ett par gånger har fått spela med herrlaget ett flertal gånger, men Anıl Dilaver, Cumhur Yılmazturk  och Berk Neziroğullari kanske inte alla har hört talas om tidigare. Anil är anfallare och spelar med PAF laget tillvardags, där han levererar en hel del mål på topp tillsammans med Cem Sultan som jag faktiskt hade hoppats skulle få följa med också, då Cem är en stor talang och förhoppningsvis blir Cem Sultan den anfallare som Özgurcan Özcan aldrig blev i GS. Men om vi återvänder till dagens talanger. Cumhur Yilmazturk vet jag inte om ni hört talas om men han spelar på mittfältet på positionen som Mehmet Topal spelat så bra på, som defensivmittfältare helt enkelt. Han är född 1990 och enligt rapporter florya har han ett bra skott, liksom Topal faktiskt har.

Berk Nezirogullari är den 4:e PAFspelaren som fått följa med till Ankara, det är inte säkert att någon av PAF:arna får spela med tanke på att 22

Berk N.

spelare åkte till Ankara, men han har liksom sina kamrater chansen åtminstone.  Berk är försvarare och får spela en del som vänsterback, en del GS supportrar kallar honom för Hakan Balta version 2.0, fast då en utvecklad modell som är snäppet värre. Med tanke på att Hakan Balta är landets bästa vänsterback är det stort att många ser honom som en arvtagare. Han är vänsterfotad och har en stor kroppshydda, men samtidigt har han även lite speed under fötterna vilket i min mening fysiskt sätt är rätt så optimalt för att vara en modern ytterback. Stark i kroppen och bra kondition är det som en modern ytterback behöver och om Berk fortsätter att arbeta på ett bra sätt kan han nå långt på en position som i Turkiet i framtiden behöver bra spelare på. I min mening bör man istället för Caner Erkin som inte är försvarare ge Berk chansen, det kan ju inte gå så mycket sämre, med tanke på att Caner Erkin är usel som försvarare då han inte mentalt klarar av den biten. Då dessutom Hakan Balta spelar mittback nu för tiden är detta i min mening en perfekt chans för unge Berk.

Skadorna är annars ett stort problem inför aftonen, båda våra Aussies, Harry och Lucas har lämnat Turkiet för rehabilitering inför VM slutspelet, förhoppningsvis får vi se båda in action i Sydafrika, men inte ikväll. Keita är liksom våra Aussies hemma och kommer inte delta ikväll och Milan Baros som följt med truppen kommer med 99 % konfidens inte att spela i afton på grund av skadan han ådrog sig för ett par veckor sedan och det är med tanke på Jo´s avfärd från Turkiet och Baros skada som jag verkligen tror att Anil Dilaver kan få chansen. Leo Franco har även han fått följa med, men han kommer inte att spela med största sannolikhet då han varit urusel och kommer att få lämna GS.Elano Blumer är med i truppen men har under veckan rehabtränat och det är ytterst oklart om han kommer att spela denna match.

Enda utländska spelaren som är helt frisk enligt rapporterna under veckan är Giovanni och denne får med största sannolikhet göra sin sista match för Galatasaray denna afton. Media rapporterar att Rijkaard vill ha kvar honom, men jag tror faktiskt inte att det kommer att ske då han inte lyckats visa det där lilla extra under sitt halvår här. Dessutom är han övervärderad ekonomiskt och det vore att kasta ut pengarna om man värvar honom ärligt talat.

Frågan annars denna kväll är om detta blir Arda Turans sista match på ett tag eller inte, Arda är ett hett villebråd och media har påverkat honom väldigt negativt det senaste året. Med tanke på att Galatasaray i dagarna faktiskt lyckats sälja en spelare med vinst för första gången på en bra tid är risken att Arda lämnat väldigt stor i mina ögon, vilket skulle vara otroligt tråkigt då jag verkligen gillar Arda Turan. Arda är en viktig kugge och skulle vi tappa honom så vet jag inte riktigt hur man resonerar. Han är en del i GS ryggrad och med tanke på att GS inte lyckats prestera detta år och behöver bygga på sin ryggrad snarare än att försvaga den, ser jag en försäljning av Arda som ett stort fel! Att värva en ersättare till Arda är svårt om ens möjligt. Emre Colak som många ser som tronföljare har inte härdats tillräckligt för att ta över i dagsläget och är fysiskt sett inte redo att ta Ardas plats. Arda är stark i kroppen och har verkligen byggt upp sig senaste åren, det saknar Emre och det gör att Emre inte kan ta över dom kommande 1-2 säsongerna.

Man skulle med andra ord vara tvungna att värva utifrån och vem på den turkiska marknaden är en potentiell arvtagare? Inte Serdar Özkan som ryktas vara på väg, han är en bra Backup men inte en fullgod ersättare. Skulle man få till en värvning av Volkan Sen eller Ipek från Bursa kan jag förstå att man släpper, men dessa kommer inte Bursa att släppa billigt om ens alls. Man kommer ju för första gången att spela/kvala i/till Champions Leauge och med tanke på Turkarnas mentalitet kommer man inte släppa någon av sina tongivande spelare.

Vi får se hur kvällens match går, det ska bli intressant, men lita på att det kommer att bli svårt och som GSare får vi nog hoppas på att Bursa spelar bra och vinner emot BJK som är laget vi kämpar mot gällande 3:e platsen som innebär att man får hoppa in i kvalet till Euro League senare än 4:an i den Turkiska ligan.

Truppen till Ankara är följande:

Aykut Erçetin
Leo Franco
Ufuk Ceylan
Sabri Sarıoğlu
Emre Güngör
Uğur Uçar
Caner Erkin
Gökhan Zan
Servet Çetin
Emre Aşık
Hakan Balta
Barış Özbek
Elano Blumer
Arda Turan
Mustafa Sarp
Ayhan Akman
Giovani Dos Santos
Emre Çolak
Milan Baros
Anıl Dilaver
Cumhur Yılmazturk
Berk Neziroğulları