Ilprofessore synar "Truppen till USA"

Tidigare under dagen presenterades truppen som ska resa till USA på turné.

Målvakter: Volkan Demirel (Fenerbahçe), Onur Recep Kıvrak (Trabzonspor), Sinan Bolat (Standard Liege)

Kommentar: Bra val av målvakter. Volkan Demirel är Turkiets bästa målvakt, Onur har varit i riktigt bra form den här säsongen medan Sinan är vår enda utlandsproffs.

***

Försvarare: Sabri Sarıoğlu, Gökhan Zan, Emre Güngör, Servet Çetin, Caner Erkin (Galatasaray), İbrahim Toraman, İsmail Köybaşı (Beşiktaş), Ceyhun Gülselam (Trabzonspor), Çağlar Birinci (Denizlispor)

Kommentar: Lagets akilleshäl helt klart. Turkisk fotboll lider just nu av bristen på duktiga försvarsspelare. Hur detta ska gå är en gåta. Spelare som Gökhan, Emre G och Servet som inte har spelat så mycket den här säsongen har ingenting att göra här. Men vilka ska man ta med istället? Det gäller för de offensiva spelarna att göra fler mål än vad laget släpper in om detta ska gå. Trodde mycket på att Ömer Toprak skulle finnas med i truppen men tydligen fick han inte plats.

***

Mittfältare: Hamit Altıntop (Bayern Münih), Kazım Kazım (Toulouse), Volkan Şen, Ozan İpek (Bursaspor), Mehmet Topal, Arda Turan (Galatasaray), Okan Buruk (İstanbul Büyükşehir Belediyespor), Emre Belözoğlu, Selçuk Şahin (Fenerbahçe), Necip Uysal (Beşiktaş), Nuri Şahin (Borussia Dortmund), Selçuk İnan (Trabzonspor), Sezer Öztürk (Eskişehirspor), Mehmet Topuz (Fenerbahçe)

Kommentar: Här kryllar det av duktiga spelare både defensivt (Aurelio, Topal) och offensivt (Volkan, Ozan, Arda). Det gäller för de defensiva mittfältarna att ta ett stort ansvar nu när backlinjen inte känns säker och framåt ska det bli väldigt intressant att se vad Arda tillsammans med Bursaduon kan hitta på. Den helt klart starkaste lagdelen med rutin i massor (Emre, Hamit) samt den del unga spelare i (Necip, Nuri). Dessutom är det kul att Sezer (som debuterar) och Mehmet Topuz får chansen i A-landslaget.

***

Anfallare: Turgay Bahadır (Bursaspor), Tuncay Şanlı (Stoke City), Semih Şentürk (Fenerbahçe), Halil Altıntop (Eintracht Frankfurt), Sercan Yıldırım (Bursaspor), Nihat Kahveci (Beşiktaş)

Kommentar: Hiddink kommer förmodligen att användas sig av en anfallare med två kantspelare och i en sådan roll hade Erdinc passat utmärkt men nu när han saknas lär det bli någon ur trion Sercan, Semih eller Halil som tar den platsen. Tuncay och Turgay (som också debuterar i landslaget) passar utmärkt på kanterna. Nihat är långt ifrån sin forna jag och har dessutom varit skadedrabbad hela säsongen. En gåta för mig varför han är uttagen.

***

Som sagt, det känns som om flera spelare är uttagna på gamla meriter vilket är helt fel. Även om man kanske kan förklara det med att det saknas ”rätta” ersättare så hade jag hellre sett unga ”okända” spelare än Selcuk, Nihat, Servet, Emre G, Gökhan Zan för att nämna några. Varför den här turnén ska bli en avskedsfest för Okan och Emre Asik förstår jag inte heller. Kunde man inte istället ordna en träningsmatch på hemmaplan där de kan firas ordentligt?

Nej, detta var absolut inte det jag hade räknat med när Guus Hiddink presenterades som tränare för några månader sedan. Vi fick in nytt blod vid sidan om planen, hade gärna sett nytt blod på planen med. Men, men detta är bara början på ”In Guus We Trust” eran och det kan bara bli bättre.