Inför cupfinalen: Fenerbahce – Trabzonspor

Imorgon är det dags för final i turkiska cupen, den 48:e i ordningen mellan Fenerbahce och Trabzonspor på den något udda tiden 14:45 (15:45 turkisk tid). Matchen kommer att spelas på GAP Arena i Sanliurfa och den som ska döma tillställninge är Cüneyt Cakir. För de som kan se matchen (många kommer säkerligen att missa den pga tiden) kan göra det på TRT, antingen via TV-  eller stream på deras hemsida.

Historik

Tidigare har det varit så  att finalen har spelats i bäst av två matcher men ända sedan säsongen 1999/2000 har man bara spelat en match vilket helt klart var ett bra val då det blir mer spännande när en final avgörs i en match istället för två.

Är det äntligen Fenerbahces tur att återigen få lyfta bucklan eller kommer laget som vanligt att falla på mållinjen? Det är nämligen så att klubben inte har vunnit den turkiska cupen på nästan trettio år, man får gå ända tillbaka till säsongen 1982/83 då man senast vann den turkiska cupen. Sedan dess har laget spelat i sex finaler men det har alltså blivit förlust i samtliga. Bara på 2000-talet har man spelat fyra av dessa men har inte lyckats bryta den dåliga trenden.

För Trabzonspor har det gått lite bättre med två segrar på 2000-talet, bl.a. lyckades klubben vinna två raka titlar under åren 2003 och 2004 då man lyckades slå Genclerbirligi två gånger om i finalen.

Tittar man tillbaka på historien när det gäller båda klubbarna så har Trabzonspor vunnit cupen totalt 7 gånger medan Fenerbahce ”bara” har vunnit 4 gånger. Båda klubbarna har dock en  bra bit kvar till de mesta mästarna Galatasaray som har vunnit cupen hela 14 gånger.

Vägen till finalen

Båda lagen var direkt kvalificerade till gruppspelet då man kom bland de fyra bästa i ligan förra säsongen. Fenerbahce hamnade i Grupp A medan Trabzonspor hamnade i Grupp B. Väl där lyckades lagen att komma bland de två bästa vilket krävdes för att ta sig vidare till slutspel.

Fenerbahce

Gruppspel: Altay 3-0, Eskisehirspor 1-0, Tokatspor 3-2, Antalyaspor 3-4

Slutspel: Bursaspor 3-1 och 1-3 (Vidare med totalt 4-3), Manisaspor 2-0 och 1-1 (Vidare med totalt 3-1)

Trabzonspor

Gruppspel: Galatasaray 1-2, Denizli Belediyespor 6-0, Ankaragücü 2-1, Orduspor 2-0

Slutspel: Istanbul B.B. 1-1 och 1-0 (Vidare med totalt 2-1), Antalyaspor 2-0 och 0-1 (Vidare med totalt 2-1)

***

Precis som fotbollstoken rapporterade om igår så har båda klubbarna fått känna på underlaget då man har tränat på arenan tidigare under dagen. 

Inför ögonen på Aziz Yildirim så laddade spelarna i Fenerbahce upp inför finalen med olika övningar. Med i förberedelsen var dock inte tre viktiga kuggar i startelvan. Dessa var Diego Lugano, Özer Hurmaci och Andre Santos som stannade istället kvar på hotellet där man vila upp sig inför matchen. Lugano- och Özers medverkan i finalen ska inte vara några problem medan det ser mörkare ut för Andre Santos.

Trabzonspor i sin tur hade hela truppen samlad på arenan förutom backen Tayfun Cora och mittfältaren Selcuk Inan. Det ska bli spännande att se om Ibrahim Yattara gör comeback efter flera månaders frånvaro. Yattara som åter var med i truppen under helgens match mot Ankaragücü fick dock inte spela.

Fenerbahce kommer in till matchen med sju raka segrar medan Trabzonspor har förlorat sina två senaste matcher i ligan med 0-1. Det verkar som om Trabzon satsar all kort på finalen då det är den enda chansen till att vinna någon titeln den här säsongen, dessutom är laget klart för spel i Europa League nästa säsong då Fenerbahce kommer att spela i Champions League, så det spelar egentligen ingen roll vilken plats man kommer i ligan.

***

Skytteligan i cupen

Arif Coban, Tokatspor, 7

Emil Angelov, Denizlispor, 6

Umut Bulut, Trabzonspor, 6

Necati Ates, Antalyaspor, 5

Serge Djiehoua, Antalyaspor, 5

Alex de Souza, Fenerbahce, 4

Arda Turan, Galatasaray, 4

Daniel Güiza, Fenerbahce, 4

Emre Kahraman, Trabzonspor Karadenizspor, 4

Josh Simpson, Manisaspor, 4

Murat Gürbüzerol, Konya Sekerspor, 4

***

Troliga startelvor

Volkan Demirel

Gökhan Gönül – Diego Lugano – Fabio Bilica – Vederson

Mehmet Topuz – Emre Belözoglu – Selcuk Sahin – Özer Hurmaci

Alex de Souza

Daniel Güiza

Onur Kivrak

Giray Kacar – Rigorbert Song – Egemen Korkmaz – Hrvoje Cale

Burak Yilmaz – Gustavo Colman – Ceyhun Gülselam -Drago Gabric

Alanzinho

Umut Bulut