Inför cupfinalen: Varför så tidig matchstart?

Många blev nog överraskade när förbundet meddelade att matchen skulle starta redan klockan 14:45. Nu kan vi ha fått svaret till varför det blev så.

Det var på presskonferensen tidigare under dagen som den frågan ställdes först till lagkaptenerna sedan till lagens tränare.

***

Christoph Daum sade så här om matchtiden: ”Kvällsmatcher är alltid mer roliga. Det kanske inte är så annorlunda för supportrarna men det är ett problem med ljuset på arenan så därför kommer matchen att spelas tidigare. Men vilka förhållanden det än är så kommer bägge lagen att fortfarande göra sitt bästa imorgon.”

Senol Günes om tiden: ”Kvällsmatcher är ett bättre sätt för spelarna att visa sin styrka. Det är tufft att spela mitt under dagen och det är ännu tuffare beroende på temperaturen. Det är en veckomatch, det har varit en lång resa och det kommer att vara rätt så varmt. Allt detta är negativa faktorer. Kvällsmatcher är också bättre både för supportrar samt TV sändning. Men de har förberedd det på här viset och vi respekterar det.”

***

Och så här säger de bägge lagkaptenerna om matchtiden.

Alex de Souza: ”Båda lagen spelar i vanliga fall sina matcher på kvällen men som fotbollsspelare på den här nivån så måste man kunna anpassa sig sig efter tider. För ett par veckor sedan spelade vi en match mot Kasimpasa under liknande förhållanden. Om du spelar i en final, väderförhållanden bör inte vara någon ursäkt”.

Rigobert Song: ”Att spela en match så här tidigt kan vara negativt. Därför kom vi hit tidigare än vanligt så att vi kan träna och anpassa oss bättre till matchstart. Cupfinaler spelas bara i en match och det finns inga ursäkter för en förlust.

Intressant att Christoph Daum nämner att ljusanläggningen på arenan är anledningen till att matchen spelas så tidigt under dagen men något om det har man inte hört från förbundets sida. Om så är fallet hade det inte varit lämpligt att åtgärda det här problemet? Matchen skall spelas någonstans och det är trevligt att man lägger det i någon annan stad än vanligt men då ska man också vara bättre förberedd. Nåja, nog om det. Hoppas att det blir en trevlig match lagen emellan.