Inför Fenerbahce – Trabzonspor: Det är nu allting skall avgöras

Kampen om bucklan fortsätter in i det sista.

Kommer Fenerbahce att bli historiska och ta sitt 18:e ligaguld eller kommer uppstickaren Bursaspor Trabzonspor bli mästare för första gången? För att Fenerbahce skall bli mästare räcker det att man vinner medan Bursaspor måste invänta resultatet i Fener matchen samtidigt som man själva slår Besiktas. Ett Besiktas som jagar en tredje plats måste själva invänta resultatet från matchen mellan Genclerbirligi – Galatasaray. Även om Besiktas helst ser Bursaspor som mästare tror jag att man ser lite prestige i att komma före Galatasaray i tabellen om chansen ges till det. Dvs, skulle man höra att Galatasaray ligger under kommer man med största sannolikheten se till att knipa poäng mot Bursa och därmed gå om Galatasaray.

Nog om det. Imorgon kväll spelar Fenerbahce sin viktigaste match på väldigt länge, laget har då chansen att bli historiska i Turkiet genom att bli första klubb att vinna Süper Lig 18 gånger. Harmonin i trupp är på topp efter förra veckans seger på bortaplan över Ankaragücü.

Lagets styrka

Även om man har varit kritisk mot Christoph Daum under den gångna säsongen, speciellt när det gäller om vem som ska spela anfallare så har tysken rätt angående en sak som han sade under gårdagens träning: ”Att man alltid skall uppträda som ett lag vart man än befinner sig. Idag så tränar vi som ett lag och på söndagskvällen går vi in på planen som ett lag”.

För är det något som har utmärkt Fenerbahce den här säsongen så är det laginsatsen där framförallt defensiven tack vare kämpainsatser av i stort sett hela laget som har varit anledningen till att man har lyckats hålla nollan HELA 17 GÅNGER och ligger där man ligger!

”Det är detta som gör oss starka. Vi kommer alltid uppträda som ett lag. Vi kommer allihop tillsammans att kämpa mot Trabzonspor. Alla kommer att hjälpas åt och vi kommer att lyckas som ett lag”. – Christoph Daum

***

Skadefri trupp

Förutom den sedan tidigare långtidsskadade Ugur Boral samt vänsterbacken Andre Santos finns det inga skador att rapportera om. Hur allvarligt det är med skadan för Andre Santos återstår att se men förhoppningsvis kan han vara med i den avslutande matchen. I övrigt är det mest kamp om platsen bredvid Emre Belözoglu  i det centrala mittfältet mellan Selcuk Sahin och Cristian Baroni, som såg pigg ut i den senaste matchen. Så vem som spelar mellan de två är en fråga för tränaren Christoph Daum men jag tror på Selcuk.

Historik

Klubbarna har möts 101 gånger tidigare där Fenerbahce har vunnit 38 gånger mot Trabzonspor 36. Även i målskillnaden totalt är det jämnt mellan lagen med Feners 121 mot Trabzons 120.

Ser man över de matcher där Fenerbahce har stått som hemmalag har man en fruktad statistik mot Trabzonspor. Av 18 matcher så har Trabzon bara vunnit 1 medan de senaste elva matcherna har slutat med Fenerbahce seger i åtta av matcherna.

Den första matchen lagen emellan tidigare på säsongen slutade med 1-0 seger för Fenerbahce på bortaplan och den senaste matchen som var för drygt en vecka sedan i finalen av turkiska cupen slutade med Trabzonspor seger med 3-1.

Men all den här historiken spelar ingen roll när båda lagen kliver in på planen på söndagskvällen för att avsluta säsongen. För Fenerbahcespelarna gäller det att försöka vinna matchen och därmed säkra ligaguldet medan Trabzonspelarna säkerligen vill avsluta snyggt även om det kan bli svårt med motivationen.

***

Så här spelar Fenerbahce

Volkan Demirel

Gökhan Gönül – Diego Lugano – Fabio Bilica – Andre Santos

Mehmet Topuz – Emre Belözoglu – Selcuk Sahin/Cristian Baroni – Özer Hurmaci

Alex de Souza (K)

Daniel Güiza

***

Matchinformation

Fenerbahce – Trabzonspor

Tid: 19.00 (20.00 lokal tid)

Domare: Yunus Yildirim

TV: Lig TV (Går att köpa via DigiTurk WebTV)