Inför guldstriden: Fenerbahce har allting i sina egna händer

Det närmar sig ett slut. Fenerbahce har allting i sina egna händer men har den här säsongen en oväntad utmanare i Bursaspor. Med all respekt för Galatasaray så krävs det nästan en kollaps av både Bursa och Fener att laget ska ha något att göra med den här guldstriden.

I mina ögon står det här mellan ettan Fenerbahce och tvåan Bursaspor som bara är en poäng efter medan Galatasaray har hela sex poäng upp till första plats med nio poäng kvar att spela om.

Med tanke på att det är guldstrid och få omgångar kvar så har man beslutet att de tre topplagen ska spela sina matcher samtidigt med start ikväll klockan 19.00 (20.00 lokal tid). Notera att man även har flyttat fram starttiden en timme än vad det annars brukat gälla helger men det har nog mer att göra med att sommaren närmar sig.

Det går att som vanligt köpa matchen via DigiTurk WebTV om man inte vill titta på någon stream sändning, men här det oklart hur det kommer att bli då alla tre lagen spelar på samma tid. Så mitt tips är att man istället väljer att utnyttja DigiTurk’s tjänster för att just följa sitt lag.

Vilka möter lagen då?

Fenerbahce tar sig an Eskisehirspor på hemmaplan inför ett fullsatt Sükrü Saracoglu stadion och har revansch att kräva efter höstens förlust med 1-2 på bortaplan. Skadeläget hos hemmalaget har inte varit bättre än så här på hela säsongen där bara sedan tidigare långtidsskadade Ugur Boral inte finns tillgänglig. Men jag tror ändå inte att Christoph Daum kommer att göra några ändringar efter laget har tidigare visat upp en härlig kämpainsats och vunnit 7 av de 8 senaste matcherna. På dessa matcher har man även hållit nollan 8 gånger (Ankaraspor matchen inräknat!) vilket i sig måste vara något unikt. Nu vet jag inte hur rekordet ser ut (skriv det om ni vet) men Volkan Demirel borde vara i närheten av den efter att ha hållit nollan i sju raka ligamatcher.

Att ”Es, Es” skall hitta på något i kvällens match vore en stor överraskning då laget inte har vunnit på bortaplan mot Fener på över 22 år. Av 22 matcher så har hemmalaget vunnit hela 17 gånger!

Bursaspor också en hemmamatch. Mot Kayserispor, laget som tidigare under säsongen gjorde Bursa sällskap i toppen av lagen men som när säsongen vände tappade väldigt många placeringar. Hemmalaget skall vara favoriter och med tanke på att det spelar den bästa fotbollen i Turkiet just nu så bör det inte bli någonting annat än en seger! Om inte målvakten står i vägen, precis som det har varit i deras två senaste bortamatcher mot Ankaragücü och Galatasaray där man förtjänade ett bättre öde än bara 2 poäng sammanlagt.

Men det gäller att göra mål i fotboll om man vill vinna och det måste laget göra just ikväll om vill fortfarande ha en chans att bli det femte laget i Turkiet som vinner ligatiteln.

Galatasaray i sin tur spelar på bortaplan mot Istanbul B.B. men behöver alltså hjälp av både Kayserispor och Eskisehirspor om man vill vara med i guldstriden till slutet. För det kan bli så att laget är borta från den även om man skulle lyckats vinna sin match ikväll då det är inbördes möten som avgör om lagen skulle hamna på samma poäng och om både Fener och Galatasaray skulle vinna ikväll kan båda teorietisk hamna på 70 poäng i slutet av säsongen. Men här har Fenerbahce bättre resultat inbördes och skulle därmed alltså koras som ligamästare!

Sedan tror jag också mycket hänger på spelarnas moral, skulle Bursa och Fener ta en 2-0 ledning den första kvarten tror jag att det hade släppt för många av spelarna i laget då. Dessutom ligger IBB just nu på en sjätte plats i ligan och har fortfarande en stor möjlighet att knipa en av platserna under topplagen och därmed spela ute i Europa till nästa säsong.

Jakten på både ligaguldet och placeringarna om Europa spel till nästa säsong kan börja!