Klubbarna vill ha fler utländska spelare

Enligt den turkiska tidningen Hürriyet så har tio klubbar från högsta divisionen lämnat in en skriftlig förslag till det turkiska fotbollsförbundet om att det ska bli ändringar i kvoten för antalet utländska spelare man får använda. Som det ser ut idag är det så att varje klubb får använda sig av 6+2 regeln, dvs man får ha max sex utländska spelare på planen samtidigt och att två andra får sitta på bänken. Men för att någon av dessa två ska komma in måste man byta ut en utländsk spelare.

Och nu vill majoriteten av klubbarna i högsta ligan ändra den här regeln till 6+4, dvs man vill ha fler utländska spelare på bänken. Anledningen till förslaget är att man vill hänga med i utvecklingen jämfört med andra ligor i Europa där de flesta ligorna tillåter hur många utländska spelare som helst. Många tror att det här systemet kommer att gynna den turkiska fotbollen medan andra säger att det kommer att missgynna unga turkiska spelare.

De klubbar som vill ha den här förändringen är Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Beşiktaş, Gaziantepspor, İstanbul BŞB, Manisaspor, Sivasspor, Ankaragücü, and Gençlerbirliği medan fyra andra (Kasımpaşa, Bursasspor, Eskişehirspor och Denizlispor) inte riktigt har bestämt sig.

Om det blir någon regelförändring är svårt att säga för tillfället men antar att förbundet kommer att titta närmare på frågan under sommaruppehållet. Men själv förstår jag inte riktigt hur två extra utländska spelare skulle vara bra, man får ju ändå inte använda mer än sex utländska spelare på plan samtidigt. Hade varit en helt annan sak om man tog bort den här regeln med maximalt sex utländska spelare på planen. Jag är dock emot ett sådant förslag eftersom jag anser att sex spelare är redan tillräckligt, dessutom måste man tänka på alla dessa unga turkiska talanger vi har i landet som med rätt träning kan utvecklas till stora fotbollsspelare.

Att titta på övriga ligor i Europa är inte riktigt rättvist då turkisk fotboll ligger efter i utvecklingen och har mycket kvar att lära innan man beslutar sig för att använda ännu fler utländska spelare. Då är det bättre att utveckla domarna, tränarna och ungdoms organisationen i landet först och främst.

Och vem vet, kanske blir det någon förändring i framtiden vad gäller antalet utländska spelare på plan i andra ligor med om FIFA får bestämma som tycker att regeln 6+5 ska användas i varje land, dvs maximalt fem utländska spelare på plan samtidigt.