Återblick: VM 2002 *DEL 1*

Kommer ni ihåg hur det gick senast Turkiet deltog i VM? Det är nog svårt att glömma bort det historiska ögonblicket då Turkiet mot alla odds slutade trea i turneringen efter seger mot Sydkorea i bronsmatchen med 3-2. I en match där anfallslegenden Hakan Sükür gjorde tidernas snabbaste VM-mål redan efter nio sekunder!

Turkiet tog sig till VM efter ha slagit ut Österrike i playoff  med totalt 6-0. Innan dess hade laget hamnat i kvalgrupp 4 med bland annat Sverige som vann gruppen.

Elvan mot Brasilien

Rüstü Recber

Fatih Akyel – Alpay Özalan – Bülent Korkmaz – Ümit Özat

Yildiray Bastürk – Emre Belözoglu – Tugay Kerimoglu – Hakan Ünsal

Hasan Sas – Hakan Sükür

***

Målet mot Brasilien

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4EBO_8Vrc5E&feature=related]

När det sedan var dags att lotta grupperna till VM så hamnade Turkiet med Brasilien, Costa Rica och Kina i Grupp C. I den första matchen mot Brasilien lyckades man ta ledningen genom Hasan Sas i slutet av första halvleken men brassarna vända och vann efter mål av Ronaldo och Rivaldo. Rivaldos segermål kom på straff tre minuter från slutet.

Det var även i den här matchen som Rivaldo visade upp sina skådespelartalanger.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BVTw1ysCgBY]

***

I den andra matchen mot Costa Rica var det återigen turkarna som tog ledningen efter mål av Emre men även här så släppte man in ett mål i slutet av matchen. Slutresultatet blev 1-1.

Emres mål

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_pTu9YnxNhw]

***

I den sista gruppspelsmatchen mot Kina visade Turkiet upp ett högklassigt spel som räckte till en 3-0 seger efter mål av Hasan Sas, Bülent Korkmaz och Ümit Davala.

Ett längre sammandrag från matchen mot Kina

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hqqr-S4eJbo]

***

Eftersom Brasilien vann med hela 5-2 över Costa Rica så var biljetten till åttondelsfinalen fixat där match mot Japan väntade.

  1. Brasilien, 9 p
  2. Turkiet, 4 p
  3. Costa Rica, 4 p
  4. Kina, 0 p

***

I del 2 tittar jag närmare på slutspelet där Turkiet tog sig ända fram till bronsmatchen.