Återblick: VM 2002 *DEL 2*

Om ni har missat del 1, klicka här!

I den förra delen gick jag igenom gruppspelet. Nu har turen kommit till slutspelet.


Efter en framgångsrik gruppspel där Turkiet kom tvåa i sin grupp bakom Brasilien fick laget möta värdnationen Japan i åttondelsfinalen. En match där Ümit Davala blev stor matchhjälte efter sitt 1-0 mål redan i den 12:e minuten. Ett mål som sedan stod sig matchen ut och Turkiet kunde därmed avancera vidare till kvartsfinal.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vzQUXKTKpAY]

***

I kvartsfinalen ställdes Turkiet mot Senegal (som hade slagit ut Sverige i åttondelen). Efter en mållös match under ordinarie tid slog Ilhan Mansiz till i den fjärde tilläggsminuten och sköt därmed Turkiet sin semifinal där match mot Brasilien väntade.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=o0whHJeeREE]

***

Andra matchen mot Brasilien i turneringen och även den andra uddamålsförlusten mot brassarna sedan Ronaldo släckt Turkiets finaldrömmar i början av den andra halvleken.

***

Ingen finalmatch men väl en bronsmatch där Turkiet skulle möta en annan värdnation, nämligen Sydkorea. Matchen hade precis startat innan den levande legenden Hakan Sükür gav Turkiet ledningen redan efter 9 sekunder! Ett mål som visades sig vara VM historiens snabbaste och som fortfarande är det. Matchen slutade till slut 3-2 till turkarna och sensationen var ett faktum. De två andra målen gjordes av Ilhan Mansiz.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cKrGDc8UP_A]

***

I nästa del synar jag den turkiska truppen. Vilka var de och vad hände med de efter VM? Några är fortfarande aktiva medan de flesta har lagt skorna på hyllan.