Aykut Kocaman har ett tufft jobb framför sig!

När Aziz Yildirim presenterade Christoph Daum som ny tränare inför förra säsongen passade han också på att lova fansen att det skulle bli tre ligaguld efter varandra, något som sprack redan efter en säsong. Därför var det inte oväntat att Christoph Daum fick lämna jobbet som tränare och in kommer nu istället Aykut Kocaman som har en väldig tuff jobb framför sig.

Först kom det som en överraskning för mig att kontraktet bara gällde över en säsong men vid en närmare tanke så känns det inte så konstigt då man kan se detta som en prövotid.

För om det ska bli någon fortsättning som tränare för Aykut Kocaman så krävs det att han för laget till ligaguld, annars är jag övertygad om att han får packa sin tränarväska redan efter en säsong. Om inte nu han skulle göra det otänkbara och föra laget till seger i antingen Champions League eller Europa League, för då kan jag tänka mig att ledningen kan ”se över” det missade ligaguldet.

Hursomhelst så är det ändå ligatiteln som står högst på önskelistan för ledningen men framförallt fansen. Att det har gått över tre år sedan klubben vann ligan känns nästan overkligt. Att sedan lilla Bursaspor knep ligaguldet precis framför våra ögon i den sista matchen förra säsongen gör ingen gladare.

Analysen är därför lika enkel som ett plus ett. Ligaguld och Aykut Kocaman fortsätter som tränare men skulle det däremot inte bli någon ligaguld så lär vi få se en ny tränare på plats nästa sommar.

Aykut Kocaman är en rätt så oerfaren tränare och därför ska det bli spännande att se vad han kan hitta på under säsongen. Att Fenerbahce väljer att utse honom till ny tränare kan jämföras med Barcelona/Guardiola och Milan/Leonardo. Ingen av dessa två hade någon större erfarenhet som tränare men deras legendariske status inom klubbarna förde de till tränarposten och precis så tror jag är fallet med Kocaman också.

Men vägen till guldet är lång och kommer givetvis inte att bli lätt. Att Besiktas och Galatasaray också vill vinna är en självklarhet. Dessutom har Bursaspors seger förra säsongen öppnat upp nya vägar för de övriga lagen i ligan: ”Kan Bursa så kan vi också”.