Eren Derdiyok

Turkiskfotboll fortsätter att tvätta bort judas-stäplarna, vi skrev tidigare om varför Mesut Özil valde Tyskland och nu fortsätter vi med Eren Derdiyok som nu för tiden är ordinarie anfallare i det Schweiziska landslaget och som spelar i tyska bundesliga klubben Bayern Leverkusen. Eren som liksom Mesut Özil är född 1988 är även som Mesut inte född i Turkiet, utan han är född i Schweiz´s huvudstad Basel.

Han började sin karriär i Basel och spelade i Basel ända tills han inför den nyligen avslutade säsongen blev värvad till Bayern Leverkusen där han faktiskt har visat att han kan göra mål och en hel del dessutom. Han har gjort över 10 mål denna säsong och det tyder på att han acklimatiserat sig bra till den tyska fotbollen och förhoppningsvis lär vi höra mer av honom i framtiden.

Erens ursprung är Kayseri och inget annat som en del hemsidor på internet säger. Av någon anledning har det spridit sig rykten om att han är Turkiet hatare och att hans fader utvisades ur landet på grund av sin politiska åsikt, men så är inte fallet utan Sabri Derdiyok är en arbetsimmigrant som har Turkiet väldigt kärt. Sabri Derdiyok förklarade även till Hürriyet under EM 2008 att Turkiet visade intresse för Eren och att han ville dit, men Metin Tekin som skapade kontakten hörde inte av sig mer utan det hela rann ut i sanden. När istället Schweiz gjorde en förfrågan så valde han att ta chansen och han har tagit den väl. I VM visar han att han är att räkna med och stod för en mycket finurlig assist mot Spanien i seger matchen med 1-0.

Eren förklarade 2008 även att han inte kunde eller ville visa glädje efter att han gjort mål mot Turkiet på grund av att han inte ville stämplas som Turkiet hatare eller dylikt, utan diskret löpte tillbaka till sin planhalva.

Med andra ord är det på grund av Turkiets bedömning som han inte hamnade i våran rödvita tröja utan i Schweiz, hade han varit bättre än gång i tiden gentemot andra Turkiska talanger hade han säkerligen blivit något i Turkiet. Men det var kanske tack vare att han inte hamnade i Turkiet som han ville visa att han verkligen duger. Enligt Sabri Derdiyok så är Trabzonspor den enda klubben som under Erens karriär visat intresse för Eren.