Gökhan Inler

En spelare som jag personligen inte tackat nej till vare sig i landslaget eller i Galatasaray är Gökhan Inler, han är liksom Mehmet Topal en innermittfältare med mycket bra defensiva kvalitér men med en skillnad, nämligen att Gökhan är den hårdare varianten. Han går in i varenda närkamp med 100 % och är en riktig ledare, jag hoppas personligen att Topal som är bättre skott och teknik kan utveckla den där hårdheten, för att bli en så pass bra innermittfältare att han är av toppklass.

Gökhan är nästan där, han är som sagt, stenhård och har otroliga ledarkvaliter idag. Något han kanske inte hade en gång i tiden när han spelade för Turkiet, för skillnaden mellan Gökhan och till exempel Mesut är att Gökhan faktiskt har spelat för Turkiets U21 landslag och med Fenerbahce, dock fick han känna på den kalla handen och kanske var det detta som skapade en revansch lust och en ”jag ska då visa” inställning.

Gökhan är född 1984 i Schweiziska Olten och har tyvärr förlorat sin fader i en trafikolycka. Hans far var från Tekirdag som ligger på den europeiska delen av Turkiet och hans mor är från Samsun.

Inför säsongen 2004/2005 fick han chansen tillsammans med Önder Cengel att följa med Fenerbahce på den säsongens försäsongsläger och fick då kontakt. För er som undrar så är Önder nu för tiden i Karsiyaka. Dock ansåg dåvarande tränaren Christoph Daum att ingen av spelarna platsade eller hade chansen i Fener och där av rev man kontrakten och varken Gökhan eller Önder fick chansen i den blå/gula dressen.

Gökhan sökte sig därefter till Schweiz där han fick kontrakt med Zurich, han han spela 2 landskamper för Turkiet U21 landslag innan han valde att spela för Schweiz. Med andra ord hade vi Gökhan i ”vår hand” men på grund av att han då inte var den spelare han är idag, blev det inget och istället tog han chansen i Schweiz. Säsongen 2006/07 fick han kontrakt med Serie A klubben Udinese och där är han nu kapten.

Antagligen var det lika bra att han inte hamnade i Turkiet en gång i tiden, då hade han säkerligen inte varit den spelare han är idag, men faktum är att han strider i sin klubb och för sitt fosterland med Turkiet i hjärtat. Gökhan är en av oss, en Turk vars föräldrar valt att lämna Turkiet på grund av arbete och som idag representerar oss med flaggan i topp.

Läs gärna denna (länk) intervju med Gökhan för att få en bild av Gökhan som i intervju säger dessa fina ord:

Gurbetçi olmak, vatan hasretiyle yanmak benim gibi Avrupa’daki milyonlarca Türk’ün yaşadığı duygudur. İnsan bir süre sonra bununla yaşamayı başarıyor tabii ki tıpkı benim gibi. Pek bir zorluk yaşamadım bunun dışında güzelliği ise daha çocukken iki dilin birden olması benim gibi ailemin de avantajıydı.