Ilprofessore betygsätter säsongen!

Säsongen är avslutad sedan några veckor tillbaka. Sedan dess har flera spelare varit på landslagsuppdrag medan andra har fått lägga sig på operationsbordet. Dessutom har Vederson lämnat klubben för de nyblivna mästare Bursapor och fortfarande är det oklart med Christoph Daums framtid i klubben. Hur det blir med det kommer vi alla få reda på inom snar framtid men nu är det högtid till att betygsätta lagets insats under säsongen 2009/2010. För att sammanfatta säsongen kort så började Fenerbahce med att vinna den turkiska supercupen över Besiktas med 2-0. Efter en strålande inledning av säsongen med åtta raka segrar så har laget legat i stort sett legat i toppen av tabellen ända fram till sista matchen då guldstriden avgjordes där trots mängder av målchanser inte blev något guld. Dessutom tog laget sig till en final i turkiska cupen där det blev förlust mot Trabzonspor.

Seger i supercupen, förlust i cupfinalen och en andra plats i ligan är fullt godkänt även om både spelare och fans siktar högre än så.

***

Betygskritier

5 – Hög nivå under hela säsongen.

4 – Nästintill perfekt säsong.

3 – En fullt godkänd säsong men inte mer.

2 – Tappert försök men räcker inte riktigt till.

1 – Värdelös säsong.

Målvakter

Volkan DemirelStod i de flesta matcher under säsongen (tror han missade bara två) och var nära att på egen hand rädda ligaguldet. Tänker främst på räddningen av Keitas skott i slutminuterna mot Galatasaray samt straffräddningen mot Besiktas. Volkan har den här säsongen hållit nollan i över femton matcher och har med åren blivit en både stabilare och jämnare målvakt även om han kostade på sig en tabbe även den här säsongen som drar ner betyget en aning. Betyg: 4/5

Volkan Babacan – Den talangfulle målvakten fick bara stå i två matcher den här säsongen och båda gångerna höll han nollan, i cupmatchen mot Altay samt mot Sheriff i Europa League. Betyg: –

Försvarare

Diego Lugano -Kom lite sent in i truppen pga kontraktsförhandlingarna och fick även inleda säsongen på bänken men när han väl var på sin ordinarie plats i mittförsvaret så visade han upp ett nästintill felfri försvarsspel och de få gånger han var borta pga avstängning eller skada märktes på en gång. Försvaret är något helt annat utan Lugano och hans betydelse för klubben visade sig när han fick starta en match i ligan trots att han några timmar innan hade anlänt efter en lång resa från Sydamerika. Det är få spelare idag som har den inställningen som Lugano visar upp på fotbollsplanen och något annat än ett toppbetyg går att inte ge honom. Betyg: 5/5

Fabio Bilica – Ny från Sivasspor. Inledde säsongen svajigt men växte enormt med tiden och visade sig vara ett bra komplement till Diego Lugano i mittförsvaret. Men hans allt för aggressiva och nonchalanta spel har ställt till med flera problem under säsongen vilket också drar ner betyget. Betyg: 3/5

Önder Turaci – Det var meningen att den förre supertalangen äntligen skulle ta en ordinarie plats i laget den här säsongen men han levde inte alls upp till förväntningarna i början av säsongen och blev även så småningom skadad för att sedan dra på sig en mystisk skada pga hans personliga liv vilket fick först klubben att sätta upp honom på transferlistan för att sedan benåda honom. När han väl kom tillbaka fick han chansen i någon enstaka match utan att imponera. Betyg: 1/5

Bekir Irtegün – Det blev inte alls många matcher för nyförvärvet från Gaziantepspor under säsongen men när han väl fick chansen, antingen som högerback- eller mittback så gjorde han ett stabilt jobb. Kom väl lite fel i början av säsongen som ny i klubben men ju längre in på säsongen vi kom visade han sig vara en duktig ersättare. Betyg: 3/5

Deniz Baris – Allrounde Bariz har alltid varit kritiserat under alla sina år i klubben men gör oftast ett bra jobb i det tysta oavsett vilken position det handlar om. Har under säsongen fått spela vänster, höger- och mittback samt vänster, höger och central mittfältare. Blir mest ihågkommen för den usla bakåt nicken i bortamatchen mot Lille som resulterade i ett baklängesmål, ett mål som förmodligen kostade avancemang i Europa League. Betyg: 2/5

Gökhan Gönül – GG kommer förmodligen aldrig komma upp i den nivån han visade upp under säsongen 2007/2008 men visade under gångna säsongen att han kommer att bli viktigt många år framåt för klubben. Inledde säsongen likt många andra svajigt men växte enormt under tiden där han med sina löpningar längs högerkanten betydde enormt mycket för kantspelet både offensivt och defensivt. Har en del att lära sig i det taktiska men gör utöver det mer än en godkänd säsong. Betyg: 4/5

Andre Santos – Fick oftast agera vänstermittfältare när Roberto Carlos fortfarande fanns i klubben. Visade då upp ett bra offensivt spel. Men Santos hade förmågan att försvinna under matcher vilket fick många fans att ifrågasätta värvningen men när Carlos försvann och Santos fick spela på sin ordinarie plats fick vi se en helt annan spelare. Santos visade upp ett imponerade defensivt spel där han höll rent på i sin kant i stort sett under hela våren. Missade ett par matcher i slutet av säsongen som förmodligen också kostade honom VM-platsen men kan han bara ta vara på sina kunskaper i framtiden så kommer han att konkurrera om en landslagsplats i framtiden. Betyg: 4/5

Roberto Carlos – Legenden gick skadad i början av säsongen efter att ha dundrat in ett frisparksmål mot Honved i kvalet till Europa League. När han väl spelade såg han mest mätt och trött ut vilket ledde till nonchalant spel. Sade tidigt under säsongen att han skulle återvända till Brasilien i början av 2009 och det kändes mest som om han räknade ner tiden. Det var kul att se en spelare av hans kaliber i Fenerbahcetröjan och han fick även stående ovationer av publiken i den sista tröjan. Betyg: 2/5

Mittfältare

Emre Belözoglu – Den lille krigaren har gjort en bra säsong på mittfältet med sina kämpa insatser. Viker aldrig ner sig även om han oftast är storleken mindre än sina motståndare och får även ta mycket stryk men han ger lika mycket själv. Men jag undrar hur det är med hans kondition då han i flera matcher under säsongen blivit rejält trött på slutet av matcherna. Dessutom borde han koncentrera sig mer på själva spelet än att lägga ner så mycket tid på domarna. Betyg: 4/5

Mehmet Topuz – Inledde sin första tid i klubben på avbytarbänken men gjorde ett par inhopp som gav ett positivt intryck. Var helt klart en injektion i spelet när han väl fick chansen, vilket han fick mycket i andra halvan av säsongen då han oftast var med i startelvan. Men frågan är om en plats i kanten är rätta position för Topuz då han trivs bättre centralt. Tycker också att han borde ha gått på mer avslut än det vi fick se då han har ett mycket bra skott. Betyg: 3/5

Selcuk Sahin – Den evige reserven gjorde ett grymt jobb när han fick chansen mot slutet av säsongen när Cristian skadade sig. Selcuk är också en spelare likt Deniz somhar fått ta mycket skit de senaste åren mest pga sin ojämnhet men det såg vi inget utav i slutet av säsongen. Gör det grova jobb på defensiva mittfältet. Blev även belönad med en plats i truppen som reste till USA i slutet av Maj. Betyg: 3/5

Cristian Baroni – Kom till klubben tillsammans med Andre Santos från Corinthians. Det var nog inte många som visste vem han var innan han under hösten visade upp ett stabilt defensivt spel vilket fick många fans att glömma bort Aurelio för stunden iallafall. Föll ihop lite under vår säsongen innan han skadade sig och blev borta ett par veckor men visade i comebacken att han är en spelare att räkna med inför framtiden. Då vill vi gärna se mer att han utvecklar sitt offensiva spel och gärna testar på fler skott. Betyg: 3/5

Özer Hurmaci – ”Turkiets Ronaldo” kom till klubben med höga förväntningar på sig men fick inleda på bänken. Men när spelet gick hackigt i slutet av 2009 var det många som skrek efter hans namn och Özer fick även chansen till slut och visade direkt upp att det finns talang i hans kropp. Och när det inte gick som han ville så visade han istället upp en helt annan sida. Özer har en grym kondition och bara han får bli skadefri och utvecklas åt rätt håll har vi en blivande storspelare. Betyg: 3/5

Abdülkadir Kayali – Fick bara spela drygt tio minuter i cupmatchen mot Altay innan han blev utlånad till Istanbul B.B. Betyg: –

Vederson – Turkbrassen gjorde inget större väsen av sig under säsongen förutom målet mot Lille på bortaplan från ungefär 40 meter. Ville mycket och exploderade till ibland med sina skott men var också väldigt ojämn. Löper konstants längs vänsterkanten antingen som vänsterback- eller mittfältare men får inte mycket gjort. Betyg: 2/5

Ugur Boral – Reservspelare som tog för sig ordentligt när han väl fick chansen och gjorde också ett drömmål i Europa League innan han olyckligt åkte på en korsbandsskada som höll honom borta från hela säsongen. Det ska bli intressant att se om Ugur kan fortsätta att vara ett orosmoment för motståndarna med sin snabbhet på vänsterkanten även i fortsättningen. Betyg: 3/5

Ali Bilgin – Fick knappt någon speltid. Gjorde en hygglig match i returen mot Honved i kvalet till Europa League. Sedan dess har knappt synts till och lär nu försvinna bort från klubben. Fick aldrig någon ärlig chans att visa upp sig. Betyg:

Anfallare

Daniel Güiza – Skulle andra året i klubben gå bättre? Svaret blev nej. Hur Güiza kunde göra 28 mål i La Liga är fortfarande gåta. Slog antagligen rekordet (om det finns någon sådant) för missade målchanser. Stannade trots det på 11 mål men det räcker tyvärr inte till från en anfallare som kostade över 100 miljoner. Kämpar och sliter men har sett mest klumpigt ut under sin tid i Turkiet. Betyg: 2/5

Colin Kazim-Richards – Såg ut att bli lösningen på anfallsproblemet med sin snabbhet när han fick chansen på topp under ett par matcher i höstas men sedan började motgångarna för Kazim. Blev utskälld att han till slut hamnade i franska Toulouse på lån. Det var nog ett väldigt hastigt beslut av ledningen för jag är övertygad om att han kunde ha gett anfallsspelet en helt annan dimension i slutet av säsongen. Betyg: 3/5

Gökhan Ünal – Nyförvärvet från Trabzonspor fick inte alls så mycket speltid som både han själv och fansen hade hoppats på.  Betyg: –

Semih Sentürk – Inledde säsongen på bänken och fick även chansen i ett par matcher, både som inhoppare och från start men visade inte alls upp någon bra form och det var nog också anledningen till att han blev bänkad av Christoph Daum i slutet av säsongen då det knappt blev någon speltid. Det ska bli intressant att se vilket beslut Semih tar inför framtiden. Kommer han att acceptera ytterligare bänknötande i Fener eller flyttar han till en klubb där han får spela? Betyg: 2/5

Alex de Souza – Lagkaptenen låg som vanligt bakom många mål med sin känsliga vänsterfot. Antingen gjorde han målen själv eller så spelade han fram sina lagkamrater. Fick även äntligen göra ett frisparksmål (efter två års väntan) när han satte bollen direkt i mål i mötet mot Es, Es. Men säsongen hade förmodligen blivit roligare för Alex om han hade haft någon bättre anfallare att spela med. Det gäller att klubben hittar någon som kommer överens med Alex på plan så att vi kan ta vara på hans konster under hans sista år i Turkiet. Legenden blev också konstigt nog en av ligans mest varande spelare den här säsongen. Betyg: 4/5

Deivid de Souza – Skador förstörde säsongen för hans del. När han väl blev skadefri så blev han återigen skadad och kunde inte riktigt göra sig själv till rättvisa.  Betyg: –

Tränare

Christoph Daum – Tyskens andra sejour i klubben slutade med seger i supercupen, cupförlust och en andra plats i ligan. Det vore väl fullt godkänt om det inte var för att ledningen lovade tre raka guld. Men det är inte hela sanningen. Daums tränarmetoder har varit kritserad under hela säsongen, speciellt vid matcher där han har vägrat att ändra på det taktiska. Och nu är hans framtid i klubben osäker. Betyg: 3/5