INTERJVU: TV 4 profil svarar på frågor om ”Superturken’

Turkiskfotboll.com kontaktade TV 4 Sportens Niklas Jarelind, huvudkommentator för Superettan och ställde honom några frågor om Assyriskas turkiska spelare Ceyhun Eris.

Niklas Jarelind är förutom kommentator även sportjournalist med olika uppdrag för TV 4 Sport. Det går även att följa hans spelblogg på fotbollskanalens hemsida som ni hittar här.

***

1) Vad var din första reaktion när du fick reda på att Assyriska hade värvat en spelare med meriter för det turkiska landslaget?

Niklas Svarar: Det lät såklart väldigt spännande. Klart att man fattade att det inte var någon av de mer etablerade, men en landslagsspelare från ett så pass så stort fotbollsland som Turkiet i Superettan, det är inte varje dag. De som följer Fotbollskanalen Europa på TV4 vet att killarna i studion ”hejar” lite på olika ligor. Jag hejar på Superettan och blev därför väldigt glad, och nyfiken, när jag först hörde talas om värvningen.

2) Visste du något om Ceyhun Eris innan han presenterades för den svenska publiken?

Niklas svarar: Nej. Ingenting. Tyvärr.

3) Är du förvånad över att en spelare med hans meriter väljer att spela för Superettan?

Niklas svarar: Ja, det är jag faktiskt. Visst, han är kanske i slutet av sin karriär och känner att han inte riktigt räcker till för att spela i en större klubb i en större liga, men ändå. Det är Sveriges andradivision vi snackar om här. Känns som att han skulle kunna spela i en liga närmare Turkiet och definitivt i en högstadivision på minst Allsvenskans nivå. Verkligen inget ont om Assyriska, men det är överraskande att inget annat lag på en lite högre nivå lockat honom till sig.

4) Efter att ha sett honom i ett par matcher, hur skulle du beskriva honom som spelare?

Niklas svarar: En klok (eller helt enkelt väldigt rutinerad?) spelare, med (med Superettanmått mätt) väldigt bra blick för spelet. Han har den där egenskapen som är svår att förklara, men som gör att det ser ut som att han får en sekund extra på sig med bollen hela tiden. Skulle givetvis kunna lägga mer energi på det defensiva spelet, men det är ju inte riktigt hans ansvar i laget som det ser ut nu. Väldigt användbar även centralt (har spelat mkt som släpande forward tidigare, om jag förstått saken rätt), men ser ut att trivas bättre när han får starta från en kantposition och sedan röra sig mer fritt.

5) Är han ”för bra för Superettan”?

Niklas svarar: Uppenbarligen är han inte det, han är ju i Superettan. Men ja, jag förstår frågan och ja, han är ”för bra”. Jämfört med de allra flesta i serien har han en högre nivå i sitt spel och det gäller det mesta, såsom bollmottagning, rörelsemönster m.m. Det känns onekligen som att OM Assyriska går upp och OM han då stannar kvar och får en ordentlig försäsong på sig så kan han ta Allsvenskan med storm.

***

Vi tackar Niklas Jarelind för att han ville ställa upp på intervjun och önskar honom samtidigt en Trevlig sommar!