SENASTE NYTT: TFF ändrar kvoten för utländska spelare!

Det turkiska fotbollsförbundet (TFF) har beslutat att ändra kvoten för utländska spelare till nästa säsong. Den förra regeln var så att varje klubb fick maximalt ha 8 utländska spelare registrerade i truppen. 6 av dessa fick vara på planen samtidigt medan 2 fick sitta på bänken.

Med den nya regeln blir det inte så stor skillnad förutom att varje klubb nu istället får ha 10 utländska spelare registrerade i truppen. Och det är väl det enda nya. Fortfarande är det så att 6 spelare får vara på plan samtidigt, 2 får sitta på bänken. Nytt för i år är alltså att 2 ytterligare registrerade spelare får sitta på läktaren.

Den nya regeln påverkar ju inte det totala antalet utländska spelare på plan utan snarare vid sidan om. Nu får klubbarna ha fler utländska spelare registrerade i truppen vilket innebär att man kan värva in spelare som en i mängden istället för några som går rakt in i startelvan. Rätt eller fel? Diskutera gärna här nedan.

Personligen tycker jag att detta är ett fel beslut. Visst är det positivt med fler utländska spelare men eftersom de inte får spela på plan samtidigt så minskar kraven på dessa spelare. Det kommer bli mer så att klubbarna (de flesta av anadolu klubbarna) väljer att värva bara för att de kan och inte för att  de måste hitta specifika spelare. Hur kul är det för en turkisk spelare att en utländsk spelare tar dennes plats i truppen, speciellt när den utländska spelaren varken får eller sitta på bänken under matcherna. Det kommer ju bli så att massor med utländska spelare riskerar att få stå över under väldigt långa perioder. Ska man ändra kvoten kan man lika gärna göra det fritt så att säga!

Läs även

Klubbarna vill ha fler utländska spelare