U-16 landslaget till Ukraina

Medan dagens fotbollsstjärnor är i full gång med sina förberedelser inför VM i Sydafrika så förbereder framtidens stjärnor sig inför den kommande ”Victor Bannikov Memorial U-17 Tournament” som spelas i Ukraina varje sommar under Juni månad. Turneringen har pågått sedan 2002 och spelas för att hylla den förre storspelaren Viktor Bannikov som dog 2001.

Vem var då denne Viktor Bannikov?

Han presenterade fyra klubbar under sin tid som spelare: Avanhard Zhytomyr, Desna Chernihiv, Dynamo Kiev och Torpedo Moskva från åren 1959 till 1973. Han hade dessutom 14 landskamper för Sovjet på sin meritlista. Viktor Bannikov rankas än idag som en av tidernas bästa målvakt från Sovjetunionen och fick även mottag priset som bästa målvakt i unionen två gånger. Han höll dessutom nollan hela 139 gånger under sin karriär. Utöver sin spelarkarriär så tränade han flera ukrainska lag och var också ordförande i det ukrainska fotbollsförbundet från åren 1991 till 1996.

Den här turneringen har som sagt spelats sedan 2002 och Turkiet har stått som vinnare två gånger, 2004 och 2007 och är med det segerrikast av alla länder som har vunnit turneringen förutom hemmanationen Ukraina.

Årets turnering kommer att spelas mellan den 16:e Juni och 23:e Juni. Åtta länder är inbjudna och indelade i två olika grupper. I Grupp A spelar Ukraina, Italien, Vitryssland och Serbien medan Turkiet spelar i Grupp B tillsammans med Ryssland, Tjeckien och Polen.

Turkiskfotboll.com kommer självklart att rapportera från turneringen och kommer dessutom med mer information när det närmar sig avspark.

Förbundskaptenen Abdullah Ercan har tagit ut följande trupp som ska försvara Turkiets färger: Kadir ARİ, Hüseyin Cankurt ATASOY, Mehmet Erkut ŞENTÜRK (Beşiktaş A.Ş.), Taha Can VELİOĞLU, Sercan ŞEN (Bursaspor), İbrahim YILMAZ (Büyükşehir Bld.Spor), Recep NİYAZ (Denizlispor), Beykan ŞİMŞEK (Fenerbahçe), Emre ÖZER (Galatasaray A.Ş.), Selahattin ÖZCAN (Gençlerbirliği), Kemal Mert ÖZYİĞİT, Murat İRİŞLİ, Salih UÇAN (Bucaspor), Okay YOKUŞLU (Altay), Özgür AKÇAPINAR (Borussia Dortmund), Sercan DEMİRBAŞ (Hamburg), Hakan ÇALHANOĞLU (Karlsruher SC), Tayfun AKSOY (RSC Anderlecht), Dean Selim FLORENCE (West Ham United).