Värvningen av Stoch – Ett styrkebesked!

Det dröjde inte länge förrän smutskastningen var igång efter att Fenerbahce presenterat Miroslav Stoch som ny spelare i klubben. ”Stöld” hävdar många och syftar på att det egentligen var Galatasaray som skulle värva honom.

Det var inte alls några glada miner hos Galatasaray ledningen och dess fans när övergången blev officell. Nu vet jag inte om det Adnan Polat sagt till media är sant eller inte men han sa något i stil med att det Fener gjorde inte alls var snyggt. Att Galatasaray i stort sett var överens med spelaren när Fener dök upp i bilden och snodde åt sig honom.

Ifall detta stämmer så borde någon tala om för både Herr Polat och hans anhängare att övergångar inom fotbollen är ett öppet spel med många köpare. Det finns ingenting som säger att Fenerbahce inte får ta kontakt med Chelsea angående Miroslav Stoch BARA för att Galatasaray redan har gjort det.

Men i slutändan handlar det väl ändå om var spelaren själv vill spela?

Om det nu var så att båda klubbarna hade bud framme men att Chelsea valde att acceptera Fenerbahces bud så är det inte alls säkert att affären hade blivit av då det är upp till Stoch att bestämma sig för om han verkligen vill spela för klubben eller inte. Han kunde ha tackat nej till Fenerbahces bud och då istället hamnat i en annan klubb, alternativt Galatasaray. Så jag säger som Stoch sa efter att övergången blivit klar: Du är mer än välkommen till en av Turkiets största klubbar – om inte den största.

Nog om det nu för man ska inte spekulera allt för mycket om det som står i turkiskt media eftersom vi alla vid det här laget vet om att om det är någon som är bra på att vinkla nyheter så är det just turkisk media.

Att Miroslav Stoch väljer att spela för Fenerbahce istället för Galatasaray är ingenting att sura över. Precis som jag skrev tidigare så är övergångar inom fotbollsvärlden en öppen marknad där vilken klubb som helst, när som helst (nästan i alla fall) får köpa vilken spelare man så vill. Bara man sedan kommer överens med spelaren själv för annars hade det inte funkat så bra skulle jag tro.

Det här ”fallet med Stoch” är inget unikt. Det är en del av fotbollen, speciellt idag, där klubbarna utmanar varandra varje dag genom att försöka värva spelare om inte ifrån varandra men mitt framför ögonen på den andra. Och skulle man då förlora en utmaning då är det bara att gå vidare till nästa.

Att Fenerbahce precis innan ett VM-slutspel lyckas skriva långtidskontrakt med en av VM’s mest talangfulla spelare är ingenting annat än ett styrkebesked och det ska ledningen ha ett stort eloge för.

Den här affären påminner mycket om ”Ariel Ortega-värvningen” som blev klar precis innan VM-slutspelet 2002. Nu visade sig att värvningen av den då argentinska superstjärnan skulle bli ett stort misslyckande men det tror jag absolut inte blir fallet med Stoch.

Till skillnad mot Ortega så är Stoch först och främst mycket yngre och har framtiden för sig till skillnad mot Ortega som var 28 år när han flyttade till Turkiet. Dessutom var Ortegas karriär redan kantad av problem och det var just pga av dessa problem som hans tid i klubben blev väldigt kort. Det kan man inte direkt säga om Stoch utan det man har hört och sett utav honom är att han är en sympatiskt kille med ambition att nå långt i karriären. Sedan är det väldigt viktigt att komma ihåg att förväntningarna på Oretga var skyhöga något som jag verkligen hoppas inte blir lika stor på Stoch utan när han väl anländer till truppen efter sommarens VM så är det bättre att ge honom den tid han behöver för att komma in i systemet med ett nytt land, ny klubb, språk och allt vad det innebär. Det är trots allt (gissar jag på) stor skillnad mellan Twente och Fenerbahce.

Om han sedan skulle misslyckas under sin första tid i klubben så är det ingenting att oroa sig över för han har skrivit på ett långtidskontrakt och har tid på sig att komma igen och visa vad han verkligen går för.

Miroslav Stoch är en spelare jag verkligen tror mycket på och ända sedan jag såg honom för allra första gången har han växt till en favoritspelare som jag tror kommer att bli ett av VM’s stora utropstecken. De andra länderna i Slovakiens grupp (Paraguay, Italien och Nya Zeeland) ska verkligen inte underskatta det slovakiska landslaget för med spelare som Hamsik, Holosko, Vittek och Sapara tillsammans med Stoch kan vad som helst hända.

Tack Fenerbahce för den här värvningen och jag hoppas och tror på att detta är bara början på vad som skall komma.

/Ilprofessore