Joachim Löw vs. Vicente del Bosque: Ironi

Ikväll möts Tyskland och Spanien i VM-semifinal där vinnaren kommer att möta Holland i finalen på söndag. Det är spelarna på plan som oftast gör jobbet men vid sidan om står två förbundskaptener som har lite mer gemensamt än förutom att de två leder sina länder i en VM-semifinal ikväll.

Både Joachim Löw och Vicente del Bosque har nämligen också en tränarkarriär i Turkiet bakom sig. Men varken Löw eller del Bosque blev långvariga i landet.

Joachim Löw som ledde Fenerbahce under säsongen 1998/1999 fick lämna jobbet då laget ”bara” slutade på en tredjeplats i ligan medan del Bosque fick lämna Besiktas efter säsongen 2004/2005 då laget slutade på en fjärdeplats.

Det som skiljer dessa tränare är att när del Bosque anlände till Turkiet så hade han en redan lång och erfarenhet karriär bakom sig medan Löw var i början av sin. Men det ska nämnas att han kom till Fenerbahce säsongen efter att ha fört Stuttgart till final i dåvarande Cupvinnarcupen. Att tränarna pekas ut som syndabockar och får oftast lämna sina uppdrag i förtid pga utebliven resultat är ingen nyhet MEN frågan är om inte i det i vissa fall ställs alldeles för höga krav som i sin tur leder till ett misslyckande istället för trots en dålig säsong bakom sig få fortsatt förtroende i hopp om bättre tider?

Det är rätt så ironiskt att dessa två tränare som ratades efter varsin säsong leder sina respektive landslag i en VM-semifinal.