Krönika: När tappade vi vår kultur?

Under första världskriget stred vi, alla som ville kalla sig för Turkar och bröder tillsammans på öst, väst, syd som norra fronten. Vi var enade och vi stred för varandra, idag var Turkiskfotboll på plats i Mönchengladbach och bevittnade en pinsamhistoria vad gäller läktarkultur.

Vår landsfader Ataturk och våran tidigare osmanska kultur handlar om respekt och vördnad, men inget av dessa två ord fick vi idag bevittna på läktarna. Redan en och en halv timme innan match skanderade Galatasaray och Fenerbahce klacken svordomar mot varandra. Att skrika horungar till sin motståndare och skrika att man ska sätta på hans morsa trodde jag personligen var något som supporterföreningarna försökte arbeta emot, men så var inte fallet idag på något sätt och vis. Istället skulle man sätta på sin motståndares mor och även ge henne en present, vad det innebär får ni själva räkna ut…

Pinsamt var det i alla fall att man skrek detta åt varandra med tanke på att både barn och damer var på plats.

Det var tänkt att vara en folkfest, men tyvärr bidrog varken spelare eller supportrar till att det skulle bli en folkfest. När Fenerbache på en kontring gör 1-0 tänder Fener klacken bengaler, okej gör det, men varför slänger man in dessa på planen? Varför insisterar man även på att fortsätta med detta såväl som när speakern ropar ut varningar, som när domaren lämnar planen? Att när domaren dessutom gått ut, sjunga ramsor och vara stolt över detta är helt absurt! Kan man vara nöjd med att man i den 15:e minuten är på väg att avsluta matchen? Tydligen kan man det…

Matchen kom igång och det gjorde även svordomsramsorna efter ett tag, i slutet valde båda lagens supportrar att sluta sjunga och passa på att bränna av lite mer bengaler och vi som var på plats såg ett stort rökmoln över planen istället för fotbollsspelare. Jag ställer frågan, hur coolt kan det vara? I min mening är det bara löjligt, speciellt när man riskerar att få en match avbruten.  Att man dessutom fortsätter att bränna på gång på gång på gång… suck!

Det man undrar nu är, är detta våran läktarkultur? När Turkiskfotboll varit på plats i andra länder tidigare för att bevittna våra lag spela och lag, mot andra utländska stöttar vi tillsammans i olika färger tillsammans vårt lag, men när vi ställs emot varandra är det horungar på andra sidan, underligt.

Dessutom undrar jag vad dagens tyska domare tänkte idag, han måste ha varit den som stötte på den största kulturkrocken, frågan är bara är detta den kultur vi vill värna om och vara stolt över?

Jag slår vad om att våra förfäder vrider sig i graven när vi turkar skämmer ut oss så här mycket, för det gjorde vi. Spelarna försökte spela fotboll och underhålla oss, men istället för att stötta dom i 90 minuter valde vi att fokusera på annat, nämligen att förstöra fotbollsfesten.

Det tråkiga är att detta är något återkommande och på hemmaplan i Turkiet hoppas jag att man arbetar hårdare för en bättre läktarkultur och det gäller att straffa lag som har svordomar etc på sina läktare, annars blir vi aldrig av med problemet.

Hur stor är chansen att vi i framtiden får se en sådan här match igen i Tyskland….