Vad måste göras inför framtiden?

Att Fenerbahce förlorar mot PAOK är inte hela världen. Det är en del av dagens moderna fotboll där det allt vanligare med skrällresultat. Så gårdagens förlust gör mig egentligen inte så mycket. Även om jag självklart hade föredragit seger så var grekerna det bättre lag och de vinner förtjänst. Det nu vi kan hoppas på är att Fener vänder det här på hemmaplan och går vidare till Europa Leagues gruppspel.

Det som gör mig mest förbannad är att vi inte utnyttjar de möjligheter som finns. Jag köper att vi saknade ett par viktiga namn pga skador och avstängningar men Fener har ändå en så pass stark trupp att vi ska kunna ge PAOK en bättre match än det vi gjorde igår. Men det gäller att utnyttja den bättre för det kommer fler matcher i framtiden där spelare saknas och ska vi då vara rädda för att laget ska vara så uddlöst som under gårdagskvällen?

Om vi ser tillbaka på förutsättningar inför matchen: Det var osäkert om Volkan skulle delta, GG är långt ifrån 100 % skadefri men kämpar vidare, Lugano har precis kommit tillbaka från skada, Santos anklagas för att vara överviktig, Caner Erkin hade också kommit precis tillbaka efter skada, likaså Mehmet Topuz. Dessutom saknades det tre spelare pga avstängning: Miroslav Stoch, Bilica och Bekir. Den sistnämnda hade väl ändå inte fått spela från start men Bilica och framförallt Stoch är viktiga pusselbitar i startelvan. Förutom de avstängda spelarna så kastade Emre in handduken några timmar före avspark och innan dess så var nyförvärvet Issiar Dia tvungen att tacka nej pga skada. Kvar utanför truppen fanns också Ugur, Güiza och Kazim.

Med de här förutsättningarna får vi ändå vara nöjda med att det bara blev en 0-1 förlust MEN som jag nämnde innan så handlar det inte om det. Utan om möjligheter.

Aykut kom till start med följande elva: Volkan, GG, Lugano, Ilhan, Santos, Cristian, Selcuk, Topuz, Caner, Alex och Semih.

Min fråga till vår tränare är: Varför tar du ut Alex i startelvan när han klart och tydligt visade i matcherna mot Young Boys att han inte längre håller för spel i Europa? Var det för att han gjorde bra ifrån sig i matchen mot Antalyaspor? Förmodligen.

Helt fel beslut. I en svår bortamatch som det vanligtvis ska vara i Grekland så är det tjänstefel att använda sig av den uppställningen som han gjorde och med facit i hand så visade det sig vara så också.

Om vi analyserar matchen kort: Fener började rätt så piggt men hemmalaget tog över rätt så snabbt och gjorde också 1-o i den 20:e minuten. Minuterna efter målet var Fener rejält tillbaka pressade och med lite flyt hade grekerna kunnat göra ett par mål till. Förutom Andre Santos skott så hade vi ingenting att komma med i den första halvleken.

Till den andra halvleken trodde jag mycket på att Aykut skulle göra ett par förändringar men det enda byte han gjorde var att ta ut Semih och stoppa Niang. En anfallare ut och en anfallare in? När vi ligger under?

Inledningen av den andra halvleken var positiv. Vi kom ut som ett annat lag och grekerna pressade inte lika mycket. Inte så konstigt då de ledde matchen. Men förutom att Alex hade två bra frisparkar och chanserna på tillägg så hade vi tyvärr väldigt svårt att skapa något TROTS att vi var en man med i nästan fyrtio minuter!!!

Fel byten. Varför väntar Aykut så länge med bytena? PAOK har precis fått en utvisning, ta ut en defensiv spelare och stoppa in Gökhan Ünal på en gång så att vi får större tryck där framme men istället tar han först ut en mittfältare byt en annan och Ünal får vänta till den 80:e minuten innan han får chansen. Då har vi varit en man mer på planen i över tjugo minuter utan att skapa något vettigt framåt (förutom Alex frisparkar).

Men om vi backar tillbaka tiden och återgår till hur man tar vara på möjligheterna så hade jag föredragit en startelva bestånde av: Volkan, GG, Lugano, Ilhan, Santos, Cristian, Selcuk, Topuz, Caner, Özer(Niang) och Semih.

Här får vi en fyrbackslinje före Volkan och en tre manna mittfält med två yttermittfältare och en anfallare. På det här viset tar vi bort ALL fokus från Alex vilket är lätt för motståndarna att läsa och istället har med en annan uppställning som är gjort för snabba omställningar. Hade det gått bättre? Det kan vi inte veta om vi inte utnyttjar möjligheterna.

Framtiden. Jag hoppas att Aykut verkligen inser att det inte går att göra en bra match i ligan för att i nästa göra bort sig totalt bara för att ett par spelare är borta. Vi måste hitta en spelstil och uppställning som vi kan använda i varje match. Och då finns det ingen plats för Alex. Vi såg igår när Niang kom in att han gillar att gå ner på planen för hämta boll och hur ska det här funka i framtiden när både Alex och Niang finns på planen samtidigt? Alex har en unik spelstil som en gång i tiden fungerade i varje match men det gör det tyvärr inte längre.

Nya spelare. Både Aykut och ledningen måste nu också inse att vi är i behov av förstärkning. En bra mittback samt defensiv mittfältare sökes. Deivid har försvunnit och Güiza lär göra det snart. Det betyder att vi kan fylla på med två utländska spelare. Jag är säker på att vi kan vinna ligan med den här truppen MEN jag vill också nå framgång i Europa och då gäller det att hänga med och inte kasta ut oss som mat till odjuren. Tänk på att det är Young Boys och PAOK vi har blivit utspelade av. Inga höjdarlag i Europa direkt.

Det optimala inför framtiden hade varit:

Volkan Demirel

Gökhan Gönül – Fabio Bilica (NY) – Diego Lugano – Andre Santos

Mehmet Topuz – Cristian (NY) – Emre Belözoglu

Issiar Dia ———————————Miroslav Stoch

Mamadou Niang

Det här laget talar för sig själv. Volkan är duktig. Ytterbackarna tillhör ligans bästa och håller även i Europa. Lugano är en mittback i världsklass och tillsammans med Bilica spelar han bra även om jag hade föredragit en ny bredvid honom. Mehmet Topuz är vår offensiva kraft på mittfältet medan Emre är tvåvägsspelare som är både bra defensiv och offensiv. Det enda som saknas är den starka defensiva mittfältare som Cristian tyvärr inte ser ut att bli. I anfallet har vi Dia och Stoch på varsin kant som kan dribbla, springa och skjuta medan Niang är en målskytt av rang och som gärna går ner i planen och hämtar bollen vilket lämnar plats åt Dia och Stoch som springer i djupled.

Enda problemet här är att det finns sju utländska spelare när det är tillåtet med sex i den turkiska ligan. Att hitta en duktig turkisk mittback eller defensiv mittfältare till bra pris är inte lätt därför är det nästan ett måste att öppna plånboken rejält.