Ja du Polat…

Det är nu bara dagar kvar till att ligan drar igång och i Euro League väntar nästa kvalrunda, det Galatasaray som vi fått se har stor potential men behöver kryddas med ett par spelare. Frågan är nu, när kommer dessa Adnan Polat och kan vi överhuvudtaget förvänta oss några värvningar med tanke på den ekonomiska sits som vi sitter i?

Turkiskfotboll skrev för några veckor sedan att Laziospelaren Ledesma i stort sett var klar för Galatasaray och likaså Rosicky från Arsenal. Dessa värvningar var på väg att gå i hamn och ScoutGS som är en mycket pålitlig källa gick ut med informationen som vi delgav er.

Nu kommer bloggen FCN med förklaringen till vad som satte stopp för Rosciky och Ledesma affärerna, nämligen pengar. Det är pengarna som saknas i Galatasaray just nu och den stora frågan är självklart vart har pengarna tagit vägen Polat? Hur kan klubbkassan vara så här torr, trots att ni sålt Keita för 8 miljoner och dessutom fått feta sponsorkontrakt för Turk Telekom Arena?

Ja det är ett mysterium som jag tyvärr inte kan svara på, jag har mina hypoteser vart pengarna kan ha hamnat, men jag känner samtidigt att det inte går jämt ut. Cana och Pion köptes för pengarna som Keita drog in. Pengarna från dom turkiska spelarna som vi sålt gick till köpet av Musa och Caglar. Med andra ord måste man ha litat på att Elano skulle säljas för att man skulle kunna köpa Rosicky och Ledesma, men Elano är kvar i Galatasaray och där av har man tydligen inga pengar. För det verkar som att Polat & Co arbetar för att betala tillbaka lån etc med sponsorpengarna som man får från nya arenan, samtidigt som värvningskassan ska bestå av pengar som man får på spelarförsäljning.

Med andra ord är det ”Siki Para Politikasi” som gäller i Galatasaray, antagligen beror detta på att man missade att ta sig till Champions League och på så sätt missade inkomsterna som det skulle inbringat. Bursaspor vann istället ligan och får casha in ordentligt från UEFA. 10 miljoner euro får man rakt av för att man är det laget från landet som är med i turneringen och säkert kommer man få in över 10-15 miljoner euro under turneringens gång, även om man skulle ta 0 poäng.

Champions League var ett mål för Galatasaray och nu när det inte blev av så får man anpassa kostymen och det är på grund av detta som Elano´s lön inte riktigt ser speciellt bra ut och får plats i Galatasaray. Elano tjänar 4 miljoner euro och det verkar inte Polats urusla ekonomiska upplägg där han bygger lag på eventuella framgångar hålla för. Polat har inte anpassat kostymen efter säkra inkomster utan har för att imponera på fansen byggt ett lag på eventuella framgångar, men vad är det som säger att Galatasaray alltid ska vinna? Det var senast 3 säsonger sedan vi vann och det finns ingen regel att Galatasaray alltid ska vinna ligan. På 80-talet så vann vi inte på 14 år och du, Polat, som faktiskt följde Galatasaray, har du inte lärt dig att inga titlar är säkra med hjälp av spelarköp?

Keita, Elano och Franco var värvningar som gjordes i ett syfte, att imponera på fansen, men det slog tillbaka ordentligt och istället för att ge oss supportrar njutning och klubben framgång, baktändes hela skiten och idag sitter Polat och pratar med media som att värvningarna kommer. Dessa värvningar som i 2 månader har varit klara, verkar inte alls vara klara och på grund av Polats glappande käft har han själv tappat i förtroende och sitt anseende. Polat som varit involverad i klubben så här pass länge borde haft IQ att inte lova supportrarna genom media att spelare kommer. För när inte spelarna kommer, ja då ser det inte bra ut. Polats 3-4 klara spelare har på 2 veckor förvandlats till 1-2 spelare.

Det man nu undrar är vad Haldun Ustunel visste och vad som gjorde att han lämnade detta skepp. Vad är det för lik som Polat döljer i garderoben som innebär att man inte kan förstärka laget på bästa sätt? Frågan är nu, går alla intäkter från Turk Telekom till detta mystiska hål i kassan och hur länge kommer intäkterna från Turk Telekom att gå dit?!

För faktum är att om man velat lansera Turk Telekom på bästa sätt, ja då hade man efter första halvan av serien lett serien, men är detta lag kapabelt att leda serien? Jag tvivlar, då jag tycker att våra konkurrenter ser mer redo ut för säsongen.

Galatasaray är ingen klubb som ska ha spelare som Mustafa Sarp, Baris Özbek och Ayhan Akman i startelvan. Lorik Cana är en kanonvärvning, men han behöver en vapendragare. Topal hade varit optimal för rollen bredvid Cana, men nu sålde ni Topal och fyllde på med Cana. Men problemet var förra året att Topal inte hade någon kollega på centrala mittfältet, en kollega som nu Cana kommer sakna…

Tomas Rosicky ile görüşmeler aslında çok yeni başlamadı. Haziran ayının ortalarından itibaren nabız yoklandı, ardından oyuncu ve menajeri ile görüşmeler başladı. Uzun bir uğraş sonrasında Temmuz ayının sonlarına doğru her konuda anlaşma sağlandı. Rosicky kulübümüzden yıllık 2 milyon 400 bin Euro ücret alacaktı, Arsenal’e ise 6 milyon 500 bin Euro transfer ödemesi yapılacaktı. Arsenal ile her konuda anlaşma sağlandı, transfer ücreti 2012 yılına kadar taksitlendirilmiş olarak ödenecekti. Nakit olarak ödeme yapmayacağınız transferlerde belli teminatlar vermek zorundasınız. Teminatların yanı sıra transferin ilk peşinat ödemesi de gerekiyor. Arsenal bu peşinatta 2 milyon Euro civarlarında bir ödeme talep etti, Galatasaray yönetimi bu ödeme için süre istedi.

Christian Ledesma için girişimler Temmuz’un ikinci haftasında başladı. Uzun bir süredir transfer listemizde bulunan Ledesma için Lazio ile görüşmeler başladı. Arjantinli orta saha oyuncusu zaten takımdan ayrılmak için can atıyordu. Oyuncunun menajeri ve kulübüyle görüşmeler olumlu geçti. Uzun pazarlık sonrasında Lazio kulübünün başkanı Lotito ile bonservis konusunda da anlaşma sağlandı. Çünkü Ledesma’nın sözleşmesinin bitimine son 1 yıl kalmıştı. Lotito ya satacak para elde edecek ya da Ledesma’nın arkasından sene sonu el sallayacaktı. Galatasaray’dan gelen teklif onları tatmin etti. Oyuncuya yıllık 1 milyon 750 bin Euro ücret ödenecekti. İtalyan takımına ise transfer bedeli olarak 4 milyon 500 bin Euro ödenecekti. Bu ödemelerde tıpkı daha evvel yapmış olduğumuz transferlerde ki gibi 2012 yılına kadar bölünmüş olarak ödenecekti. Bu transferde de en büyük sıkıntı nakit olarak ödenmeyecek olması nedeniyle önce teminat, sonrasında da peşinat ödemeniz gerekiyor. Galatasaray bu peşinatı ödemek için İtalyan takımından süre istedi. Çünkü elinde nakit yoktu ve Elano’nun satışını bekliyordu. Transferler iki ayrı koldan yürütülüyor, Arsenal’e belli teminatlar veriliyor, Lazio’ya garantiler veriliyordu ve tüm bunların sonuçlarını her anlamda etkileyecek olan Elano’nun satışını bekliyorlardı.