Truppanalys: Försvarare

Om ni har missat delen om målvakterna så hittar ni den här.

Diego Lugano – Uruguayanen visade under VM-slutspelet i Sydafrika att han är en av världens bästa mittbackar. Och inte alls konstigt så ryktas det om att flera italienska klubbar rycker i honom. Prislappen kan bli så lite som 3,5 miljoner euro pga en klausul i hans kontrakt. Har en aggressiv spelstil som motståndarna hatar men som hemma fansen älskar. Hoppas verkligen att han väljer att stanna kvar i Fenerbahce för ett liv utan honom vore mycket, mycket konstigt.

Fabio Bilica – Luganos vapendragare i mittförsvaret är också han en aggressiv mittback fast en sämre försvarare i grunden än uruguayanen. Bilica har en tendens att ibland hitta på väldigt svåra saker som sista man vilket säkert fått många hjärtan att stanna bara för sekunden senare dunka vidare. Bilica som höjer sig enormt när han spelar bredvid Lugano är annars en riskspelare som jag tycker Fener hellre klarar sig utan.

Önder Turaci – Egentligen finns det ingen anledning att ha med honom här då han är i stort sett klar för Kayserispor. Förhandlingarna pågår men han är fortfarande en Fener-spelare. Önder som har rötterna i Belgien var länge en talang men den talangen har han verkligen inte tagit del av. Okej, han blixtrar till då och då men har gjort det väldigt sällan det sista året och var faktiskt redan på väg bort i vintras. Nu finns det inget som hindrar honom att lämna klubben (hoppas jag).

Ilhan Eker – Var lagkapten för Genclerbirligi förra året men tvingades bort från klubben efter dispyt med tränaren Thomas Doll. Ilhan är en rutinerad mittback i Süper Lig med nästan 200 matcher i bagaget. Är väl en stabil mått med turkiska mått men för att vara en startspelare i Fenerbahce så gäller det att höja sig avsevärt vilket han inte gjort i inledningen, tvärtom har han varit riktigt dålig vissa stunder. Men detta är inget nytt, spelare som gör bra ifrån sig i mindre klubbar har en tendens på att spela dåligt i de stora.

Gökhan Gönül – En krigare som spelar med hjärta för laget. Spelare som Gökhan växer inte på träd och därför är jag glad att han tillhör Fenerbahce. Skrev nyligen på ett kontrakt som binder honom till 2013. Brukar även spela när han borde egentligen vila som förra säsongen när laget jagade ligaguld så var han i behov av en operation men valde att skjuta upp det och istället koncentrera sig på att hjälpa laget. Rehabiliterades hela sommaren och när han väl kom tillbaka så visade han att en GG i 70-75 % av sin kapacitet är ett bättre val än både Önder Turaci och Bekir Irtegün på högerkanten. Vi får hoppas att han håller sig skadefri den här säsongen.

Bekir Irtegün – Var lagkapten i Gaziantepspor när han värvades till klubben inför förra säsongen. Bekir fick dock vänta länge på sin chans men när den väl kom så tog han den genom att visa upp ett stabilt spel men detta spel har man inte sett något ut av under inledningen av den här säsongen och han verkar också hamna på den ökända listan där spelare som presterar bra i mindre klubbar men inte lika bra i ”de tre stora”.

Andre Santos – Brasiliansk landslagsman säger väl egentligen allt om hans kvalité. Missade sommarens VM-slutspel då han petades i sista stund. Många anser att det var Christoph Daums fel som inte lät brassen spela sitt spel under andra halvan av säsongen. Kan finnas en sanning i det. Santos tillhör den nya generationen ytterbackar som följer med upp i anfall så ofta de kan och det gör han bra även om han stundtals kan vara lite ojämn. Har också visat att han håller defensivt. Men bara han gör sig av med sin ojämnhet så kommer han att bli mycket bättre. Man får dock inte glömma bort att Santos satsade på fotbollen först i 20-års åldern och är lite av en ”late bloomer”.

Okan Alkan – Ung högerback som i U17-VM förra hösten visade att han besitter en hel del potential men skillnaden mellan junior- och senior fotboll är stor, det har många spelare fått bevittna. Här finns dock en önskan om att Okan ska gå emot strömmen och utvecklas till en duktig högerback. Bättre förebild än GG får han leta efter. Det är också viktigt att han får känna på spel i A-laget.

Hasan Erbey – Ung mittback (19 år) som är med i A-truppen först och främst för att se och lära.