Truppanalys GS, del 1

gstrupp
Galatasaray har börjat säsongen dåligt och många menar på att det är spelarmaterialet som inte är tillräckligt, Turkiskfotboll analyserar laget.

Del 1: Målvakt och Försvar

Galatasaray har haft problem med målvaktsposten sedan Mondragon blev sparkad efter säsongen 06/07. Han ansågs då vara för gammal, men än idag, 3 år senare ser vi att han är lagkapten och ordinarie i Tyska Bundesligaklubben Köln. Med andra ord gjorde Galatasaray ett misstag när man sparkade Mondi. Efter honom har vi fått se italienaren De Sanctis som inte var en hit och Leo Franco som var läskigt dålig.

Idag har vi Ufuk Ceylan och Aykut Ercetin som målvakter, vad kan man förvänta sig av dessa då?

Ufuk är en stor talang som måste få sitt genombrott om han ska bli något, Rijkaard måste ge honom chansen i år för att han ska kunna utvecklas och ta det stora steget att bli en målvakt av högstarang. Han har potential, något han visat i Manisaspor där han varit riktigt bra. Dock har han stannat upp lite och det gäller att han nu fortsätter att utvecklas.

Senol Günes i Trabzonspor har gett Onur Kivrak chansen på riktigt och fått fram en riktig guldklimp, om Rijkaard ger Ufuk samma chans tror jag att han kan bli detsamma och lite till.

Dock höjer jag ett varningensfinger för Aykut Ercetin. Aykut som varit reservmålvakt i flera år ger inget stabilt intryck och jag börjar bli väldigt oroad över denne. Han har tappat allting som jag tycker att han en gång i tiden visade potential att ha. Men för lite speltid senaste 6 åren visar att han han inte duger till att vara reservmålvakt och jag funderar på om det inte är dags att skilja sig från Aykut till vintern eller som senast efter året. Jag skulle rekommendera klubben att kolla igenom marknaden och hitta en målvakt som inte skulle ha problem med att vara reserv, men som har den rutin att hoppa in när det kärvar. Samtidigt vara ett stöd för Ufuk som ska få tid att utvecklas och göra misstag.

Betyg: 3, målvaktsposten är väldigt tunn och om Rijkaard insisterar att spela med Aykut är det oroväckande.

Försvaret:

Galatasaray försvar består idag spelarna: Ali Turan, Gökhan Zan, Servet Cetin, Hakan Balta, Serkan Kurtulus, Sabri Sarioglu, Lucas Neill och Caglar Birinci.

Försvaret är ofta nyckeln till framgång och dom år som vi haft ett bra försvar har vi levererat. Spelare som Popescu, Song, Tomas, Falco Götz, Bülent och Stumph har det gått bra. Idag har vi en backlinje som inte riktigt håller en så pass högklass som man skulle vilja ha.

Caglar Birinci är på pappret är bra värvning som man gjorde inför säsongen, men han har olyckligt skadat sig och det är oklart när han är tillbaka i spel. Han var riktigt bra förra säsongen i Denizli och jag personligen tyckte att det var en bra värvning. Jag har gillat Hakan Balta, men jag har fått en känsla av att han är för mätt som spelare. Han sliter inte som han en gång gjorde och det känns som att GS borde ha sålt honom när man hade chansen efter 2008, för ända sedan 2008/2009 säsongen har vi inte sett något vettigt från Balta.

Mittlåset med Neill och Servet fungerar inte bra, detta på grund av att Servet inte vill spela i Galatasaray. Han vill bli proffs utomlands och har efter Marseilleaffären varit helt under isen. Väldigt oprofessionellt av honom i mina ögon, då han får pengar från GS. Gökhan Zan som är backup till Servet och Neill får man se som en statist i Galatasaray. Han är jämt skadad och BJK fansen utropade fest när BJK lät honom gå, en riktig Sezginvärvning helt enkelt.

Ali Turan är spelaren som hittills är mest omdiskuterad och har haft det tufft. Detta på grund av att han spelat högerback i Sabri´s frånvaro. En position som han har lite svårt för, men som han borde klara av. Han har nämligen spelat högerback även i Kayserispor och enligt mig borde det fungera att spela även här, men han har efter lång frånvaro tappat matchtempo. Därför är det svårt i ett så krävande system som 4-3-3 att spela med Ali Turan. Men tror Rijkaard på honom så ska han fortsätta att spela med honom där, för Ali är ingen dålig spelare, tvärtom, han är bra, frågan är bara om han inte ska få testa att spela mittback med Neill, för jag tror att dom två tillsammans kan fungera mycket bättre då Servet och Zan är som två hjärnlösa jättar med 0 känsla för spelet och dålig teknik. Ali Turan har tidigare visat prov på bra teknik och fotbollskunskaper och jag tror att han och Neill skulle vara ett lite bättre par. Dock ska Turan ta emot kritiken för han ska vara bättre än han visat på högerbacken, gnugga på Ali! Dock får vi vänta tills Sabri är tillbaka för Serkan Kurtulus verkar inte ha gjort något bra intryck på Rijkaard som ytterback, tyvärr.

Betyg: 2- , det behövs förstärkning till backlinjen, helt klart. Man kan inte lura sig själva genom att ha spelare som Gökhan Zan, Servet Cetin och Hakan Balta i truppen. Nästa Silly Season blir jobbig då Neill kommer att lämna, med andra ord, hitta pengar! För nästa år behöver vi 2 nya mittbackar Polat.