Vad kunde Rijkaard gjort annorlunda?

Efter matchen igår har Rijkaard fått mycket kritik och där av synar vi det som Rijkaard gjorde igår.

Han startade med följande startelva igår:

Aykut, Ali Turan – Servet – Neill – Balta, Cana-Ayhan-Sarp, Colak-Kewell-Arda.

En klassisk 4-3-3 uppställning där man har en triangel i mitten, var av spetsen är riktad mot eget mål. Med andra ord en defensiv mittfältare och 2 centrala mittfältare.

Avbytare var följande spelare: Ufuk, Zan, Musa, Serkan, Baris, Mehmet, Milan.

Målvakt:

Ser man till vem som är målvakt är jag personligen mer för Ufuk. Dock har inte Ufuk gett en trygg bild i målet ännu, vilket Aykut heller inte har. Därför känns det hugget som stycket, men jag hade personligen uppskattat Ufuk mellan stolparna då jag tycker att han är den av dom två som är den bättre. Dessutom tror jag att om man ska satsa på någon så bör det vara Ufuk nu under hösten. Visar det sig att Ufuk inte håller kan man under januarifönstret värva in en ny utländsk målvakt. Men tills dess bör man satsa på Ufuk. Aykut har sedan tidigare bränt sina skepp och efter sin insats mot Belgrad både hemma och borta kan man lungt säga att han inte är säker mellan stolparna.

Försvaret bestod av Ali-Neill-Servet-Balta. 3 av dessa 4 spelar i sina respektive landslag på dessa positioner. Men det är kanske här som jag hade kunnat se en rotation. Ali Turan visade i försäsongsderbyt att han inte är i form, vi såg då hur han i en löpduell mot en 10 kilo överviktig Santos inte hängde med i svängarna och knappt kunde stå på benen. Med tanke på att Neill faktiskt spelade högerback i Everton, hade han kunnat tagit denna roll i mina ögon. På bänken hade vi dessutom Gökhan Zan som var frisk för en gångs skull. Jag är inget stort fan av Zan, men en backlinje i form av Neill-Zan-Servet-Balta känns rätt så solid.

Ni undrar säkert varför jag inte sätter in Serkan Kurtulus, men jag är osäker på dennes form, väldigt osäker. För även han var dålig på backplatsen mot Fener. Visserligen var han då på ”fel” kant, men det kändes inte säkert där heller. Dock hade jag om måste låta Neill vara mittback, helt klart valt Serkan före Ali. Serkan har ju faktiskt en speed i sina ben och är ett framtidskort.

Mittfältet:

Bestod av Sarp, Cana och Ayhan. Ser man till truppen så är det denna trio man ska satsa på. Det enda problemet är att denna trio inte håller, men det kan man inte belasta Rijkaard för. Det har jag även belyst i mina artiklar, men det är Adnan Polats fel som ytterst ansvarig att vi inte värvat in någon spelare. För på denna plats behövs i nuläget 2  spelare av HÖG kvalite. Cana har fått mycket kritik för matchen, men med tanke på att han fick stå för en massa extrajobb och täcka upp för Sarp och Ayhan så tycker jag han var okej.

Trion på topp var Emre, Kewell och Arda. Detta på grund av att Serdar Özkan blivit illamående innan matchstart och fått feber. Emre fick hoppa in på kanten och frågan är egentligen, vilken är Emres position? Är han ytter så vart det rätt att sätta in honom. Men om Emre är centralt mittfältare, då hade jag hellre sett att Rijkaard började med Kewell-Batdal-Arda. För Baros är tydligen inte i form, vilket vi såg igår och det behövs på anfallet en spelare av klass. Baros räcker inte och jag börjar fundera på om det var rätt eller fel att förlänga med Baros.

Anfallet:

Baros var bra under sin första säsong och när han var frisk i fjol fungerade han. Men jag börjar ifrågasätta hans disciplin. Han bråkar till sig ett gult kort igår och dessutom verkar han inte alls ta hand om sig själv som idrottsman. Han kommer inte vara lika bra som för 1 år sedan och man bör i mina ögon göra sig av med honom inför nästa säsong vid bra bud.

Anfallet är den plats man behöver en bra spelare till, för Baros kommer inte att hålla säsongen ut och han verkar inte vara helt inställd på att spela i GS resten av karriären. dessutom är Batdal ingen bra backup. Galatasaray spelar inget spel som går ut på att slå inlägg eller skicka långa bollar och då ser jag faktiskt ingen funktion för Batdal. Han är född 1986 och presterade inte outstanding i Bank Asya, känns som en dålig version av Hasan Kabze, för en version av Ibrahimovic kommer han inte bli. Han har inte tekniken eller sinnet för det. Vilket vi ser då han får bollen, det går så jäkla sakta. Zlatan vid 18 års ålder var mil bättre än vad Batdal är i dag och det försprånget kommer inte Mehmet att ta igen, jag är ledsen.

Analys av Rijkaard:

Han gjorde det han kunde och jag stöttar honom till fullo. Det fanns säkerligen anledningar till varför han valde denna trupp, men faktum är att han lever med spelarna dag in och dag ut.

Är dom röd-gula supportrar eller svart-vita?

Sågning av truppen:

Sett över vad vi har för spelarmaterial så detta oroande. Sabri måste bli frisk så vi kan få en solid högerback och Caglar ska nog ta och bli frisk så att vi kan använda Balta som mittback. För faktum är att Servet slutade spela för GS förra sommaren. Han var som ett köttstycke hela förra året och visar inga signaler på bättring i år. Balta har mer teknik och skalle för att spela mittback och jag tror att Balta och Neill är det bästa möjliga paret just nu.

Adnan Sezgins BOMB förra året, Gökhan Zan, är inget att ens räkna med. En fiasko värvning signerad Adnan Sezgin, kort och gott.

Det är nu jag hade velat se Murat Akca få chansen, men tyvärr så är han såld. Därför ser jag gärna att Sinan Osmanoglu sakta får komma in i laget, om inte en utländskspelare värvas, vilket jag inte tror, då vi på pappret har 5 mittbackar…

Det dumma med försvaret är att detta har varit ett problem sedan Song-Tomas tid tog slut i Galatasaray. Servet och Emre fungerade ett år, men sedan dess har Galatasarays försvar varit dåligt. Försvaret som vid ligasegrar varit vårt trumfkort! Jag är nog beredd att idag även ta en diskussion kring Lucas Neill, som jag anser är på väg utför och det är nog bra att hans kontrakt går ut efter säsongen, för hans VM insats var inte bra och heller inte hans insats under försäsongen. Ett varningensfinger för Neill från min sida med andra ord.

Ni kanske inte har tänkt på det, men vad har värvningen av Gökhan Zan och Serdar Özkan gemensamt? Två spelare som Besiktas DUMPAR, som hamnar hos oss och som vi betalar ordentligt med pengar till, vad har dom gemensamt förutom att dom inte lyckades prestera i Besiktas? Jo, det är Adnan Sezgin som har värvat dom. Jag vet in om han tror att det är bra värvningar eller om han värvar för att förstöra Galatasaray, men faktum är att han är en USEL sportchef och det är hans dåliga insatser som sportchef i Turkiet som har lett till att dom breddspelare som vi idag har i truppen är usla/obefintliga. Hade han arbetat ordentligt dom senaste 2 somrarna hade vi haft en bra bänk idag, men idag står vi istället med en bänk som Karabükspor slår!

Under hela Adnan Polat tiden har Galatasarays lagbygge varit ett fuskbygge och jag har själv påtalat det flera gånger, nu är korthuset på väg att rasa och jag fruktar det värsta, för faktum är att Adnan Polat har 2 år kvar som ordförande. Han fick ju ett extra efter sin förändring av stadgarna i föreningen, dessa kvarvarande år kan gå käpprätt åt helvete och ni som inte har hört talas om det, ni kanske ska börja googla på hur bra det gick för Galatasaray under 70-80 talet, för den 14 års period med dåliga resultat, ja en ny era verkar ha startat från den stunden Adnan Polat blev baskan…

1. Aykut Erçetin
62 4. Ali Turan
76. Servet Çetin
2. Lucas Neill
22. Hakan Balta
65 19. Lorik Cana 73
16. Mustafa Sarp
18. Ayhan Akman
52. Emre Çolak 62
10. Arda Turan 79
99. Harry Kewell
Yedekler
86. Ufuk Ceylan
44 5. Gökhan Zan
35. Musa Çağıran
23. Serkan Kurtuluş
8. Barış Özbek 79
11. Mehmet Batdal 62
15. Milan Baros