Vad ska Rijkaard göra?

Rijkaard lade grunden och skapade under 5 år i Barcelona ett av världens bästa lag, då ledde han en förening med mångmiljonbelopp i bankkassan. Idag 2010 inleder han sin andra säsong i Turkiet i ett land där många så kallade supportrar, tror att dom är experttränare.

För av någon anledning har supportrar på diverse forum börjat kritisera Rijkaard och då undrar man ju verkligen vad herrn ska göra från sin plats bredvid planen. Igår sa kommentatorn på tv att Rijkaard gjorde sina byten sent och på så sätt inte såg till att förebygga 2-1 målet och ser man på vad dels journalister som kallar sig experter och supportrar som kallar sig experter skriver, så skriver alla samma sak. Nämligen att Rijkaard är kass på grund av att han inte agerar tidigare inte besitter den kunskap som krävs för att leda Galatasaray.

Men för guds skull, vad ska Rijkaard göra? Vi ser ju klart och tydligt att han som ersättare för Arda Turan måste sätta in Baris Özbek, en spelare som verkar ha sovit sig igenom försäsongen och som sedan han kom till Turkiet inte gjort någon GSsupporter lycklig. Tänk att du som tränare istället för att sätta in en spelare som är bra, måste sätta in en kass spelare, tror ni att man vill göra byten då?

När ett lag når framgång beror det oftast inte på om man har en bra startelva, utan det beror på om man har en bra bänk. Det finns ingen klubb idag som spelar med samma startelva säsongen igenom dels på grund av att spelarna inte är maskiner och dels på grund av skador. Ser man till Galatasaray idag så har laget knappt en slagkraftig startelva, hur ska man då förvänta sig att Rijkaard, Neeskens, Puyol och Quadrat ska kunna skapa ett nytt Barcelona?

Som ni märker så har inte Rijkaard förutsättningarna att lyckas i Galatasaray på samma sätt som i Barcelona och med tanke på att han lovades en massa när han kom, kan man ju undra hur Rijkaard mår idag. Haldun Ustunel vet något som inte vi vet gällande hur Adnan Polat arbetar och där av valde han att avgå. Mannen som hämtade kvalitetsspelarna till oss lämnade klubben i sitt hjärta på grund av någonting, jag tror att detta någonting är något som Rijkaard idag oroar sig över och det är därför som han igår verkade så irriterad.

Ett faktum är att Rijkaard ville ha spelarna innan försäsongen, nu är försäsongen slut och ännu har inte spelarna anlänt som han velat ha. Spelare som Haldun säkerligen var på väg att ordna, men på något sätt har förutsättningarna för värvningar ändrats och som supporter är jag inte oroad över Rijkaards kunskap, utan tvärtom är jag väldigt nöjd med Rijkaard. Däremot är jag kraftigt orolig för hur Adnan Polat sköter sitt jobb. Adnan Özturk som var motkandidat vid ville sätta upp en professionell värvningskommite och hade namnen klara, jag undrar hur Özturk hade skött värvningarna, hade han lyckats eller hade han hamnat i blåsväder också på grund av Polats skelett i garderoben?

Därtill kan man ju konstatera ett faktum, det var storklubbar som Milan och Liverpool som ville värva Rijkaard till sina klubbar under sommaren men Rijkaard förblev klubben trogen.