Fenerbahce 1-1 Besiktas: Två förlorade poäng

Kvällens målskyttar! Guti och Mamadou Niang!

Efter en tuff kamp mellan Fenerbahce och Besiktas, speciellt i den första halvleken slutade matchen 1-1 till slut. Så här i efterhand får man ändå säga att det var Fener som förlorade två poäng medan Besiktas vann en.

Första stora derbyt för säsongen. Allting var bäddat för en fotbollsfest. Sükrü Saracoglu stadion var nästintill fullsatt och båda lagen kom till spel med stjärnor som Diego Lugano, Mamadou Niang, Ricardo Quaresma och Guti.

Cüneyt Cakir blåste igång matchen och det dröjde inte länge förrän det hela urartade, Fenerbahces målvakt Volkan Demirel blev inte bara knockad en gång, utan två gånger vilket fick både publiken och spelarna i hemmalaget att gå upp i taket. Efter dessa händelser kändes det som om Cüneyt Cakir tappade kontrollen över matchen och resten av halvleken bjöd på ett tufft och aggressivt spel från båda lagen. Volkan Demirel klarade sig dock oskadd men det gjorde inte Besiktas målvakten Hakan Arikan som fick utgå efter en duell med Issiar Dia.

Fotbollsmässigt var det annars Besiktas som inledde matchen bäst och kunde också ha tagit ledningen om Mert Nobre behandlat den fina passningen från Guti på ett bättre sätt. Nobre tappade bollen och Ricardo Quaresma sköt bollen i stolpen men det var redan avblåst för offside.

Besiktas hade mest boll under den första halvleken men det var Fenerbahce som skapade chanserna och gjorde också 1-0 genom Mamadou Niang (hans tredje i ligan) efter en målvaktstabbe från Hakan Arikan. Hakan gick ut för att boxa under ett inlägg från Andre Santos men misslyckades totalt utan bollen hamnade hos Mehmet Topuz som kunde nicka i ribban. På returen kunde Niang bara sätta in bollen i nät.

Efter målet tryckte Besiktas på för att kvittera men det var Fener som skapade allt mer chanser. GG försökte men nickade utanför, Niang hade ett friläge men sköt utanför och det gjorde även Dia. Dessutom hade lagkaptenen Alex (var det första gången han rörde bollen?) en chans men inhoppande målvakten Cenk Gönen gjorde en bra räddning.

Cüneyt Cakir blåste till slut av första halvleken efter HELA sju tilläggsminuter.

Till den andra halvleken gjorde Aykut Kocaman ett byte. Ut gick Emre Belözoglu och in kom istället Özer Hurmaci. Emre som var en av de bättre i den första halvleken måste ha drabbats av någon skada då han var kraftigt inlindad runt ena låren.

Precis i den första så var det Besiktas som var det förande laget och skapade också ett par chanser men Volkan Demirel var bra med i målet samtidigt som Ibrahim Toramans nick flera meter utanför. Istället var det precis som i den första att Fenerbahce satsade på kontringar och borde också ha avgjort matchen, speciellt när Dia hade ett friläge men hans skott gick utanför stolpen. Hur han kan missa det läget är en gåta!

Och precis som det brukar vara när det ena laget skapar massor med chanser men missar så gör det andra laget mål istället.

Men minuterna innan Besiktas kvitterade så skapade laget två heta målchanser efter hörna, först genom Q7 och sedan genom Bobo men Volkan gjorde en grym räddning på Quaresmas skott och Bobos läge rensades undan av försvaret.

Kommer ni ihåg förra derbyt på SSS när Besiktas fick straff och Bobo missade?

Det gjorde inte Guti den här gången sedan just Bobo fällts i straffområdet.

Mot slutet av matchen tryckte Fenerbahce för ett mål men närmare än en hörna kom inte laget.

Fenerbahce 1-1 Besiktas (1-0)
1-0 Mamadou Niang (26)
1-1 Guti, straff (86)

Varningar: Bilica, Selcuk, Volkan (Fenerbahce), Quaresma, Ibrahim Üzülmez, Ernst (Besiktas)

Stadion: Fenerbahce Sükrü Saracoglu
Domare: Cüneyt Cakır, Bahattin Duran, Tarık Ongun

Fenerbahce: Volkan, Gökhan Gönül, Lugano, Bilica, Andre Santos, Mehmet Topuz (Gökhan Ünalmin . 88), Selçuk, Emre (Özer min. 46), Dia, Alex  (Cristian min. 77), Niang

Besiktas: Hakan (Cenk min. 42), Ekrem (İbrahim Üzülmez min. 29), İbrahim Toraman, Zapotocny, İsmail, Nihat, Ernst, Aurelio (Bobo min. 72), Quaresma, Guti, Nobre