Fenerbahce – Besiktas: Dags att hitta rätt spelsystem!

Det har blivit högtid för säsongens första derby. Fenerbahce tar emot Besiktas inför fullsatta läktare på Sükrü Saracoglu stadion.

Det finns inga favoriter i ett derby” säger lagkaptenen Alex de Souza inför matchen och jag håller med honom eftersom allting kan hända i ett derby men är jag tvungen att ta fram någon favorit så får det bli Besiktas som till skillnad mot Fenerbahce har öppnat säsongen på ett imponerade sätt.

Medan Fenerbahce och Aykut Kocaman har svårt att hitta sig själva börjar Besiktas och Bernd Schuster få igång något stort inför framtiden. Båda storstjärnorna Guti och Ricardo Quaresma har kommit in i laget på bästa möjliga sätt och det har smittat av sig på de övriga spelarna. Besiktas har inlett säsongen med tre segrar på fyra matcher men det viktigaste av allt så har klubben kvalificerat sig för spel i Europa League.

Något som Fenerbahce misslyckades med. I ligan ligger Fener bara en plats bakom Besiktas (tre poäng skiljer klubbarna) men det är en placering som lurar ögat. Anledningen till att laget ligger så högt upp i tabellen är jämnheten i ligan. Efter två riktigt bra matcher mot Antalyaspor och Manisaspor så har Fenerbahce underpresterat rejält i matcherna mot Young Boys, PAOK, Kayserispor och Trabzonspor. En mönster som märkts klart och tydligt är att laget spelar bättre mot sämre lag och sämre mot lite bättre lag. Om det ska bli någon ligaguld i slutändan så gäller det att spela bra mot de bättre lagen med. Ärligt talat så ska ett lag av Fenerbahces kaliber vara överlägsen sina motståndare så här långt.

En stor anledning till att det har blivit som det har blivit anser jag är att vår tränare Aykut Kocaman har svårt att hitta rätt blanda alla spelare. Det känns som om han har gått vilse i en labyrint. Ständigt roterande och stort frågetecken kring Alex vara eller inte vara i startelvan har påverkat laget negativt. För att de andra lagen inte ska dra iväg med allt för många poäng så gäller det för Kocaman att hitta ett system som han kommer att använda sig av resten av säsongen.

Hur än det här spelsystemet kommer att se ut så måste det finnas en stark defensiv mittfältare i uppställning. Det är lagets akilleshäl för tillfället och varken Cristian eller Selcuk Sahin har imponerat. Med tanke på att både Okan Alkan och Mert Günok har imponerat när de har fått chansen kanske det är läge att kalla in en defensiv mittfältare från A2-laget? Eller kalla hem Abdülkadir Kayali som är utlånad till Istanbul B.B.?

Tills dess så får vi nöja oss med de spelare vi har i truppen. Hur det kommer att sluta får morgondagen visa till slut. Lägg dock i minnet att det finns en risk att Besiktas kör över oss på mittfältet med spelare som Fabian Ernst, Mehmet Aurelio och Necip Uysal.

Det är svårt att spekulera i någon startelva men det ryktas om att både Miroslav Stoch och Alex de Souza kommer att inleda matchen på bänken. Sen är frågan om Joseph Yobo hinner bli spelklar? Om nu Stoch också bänkas vet jag inte hur Kocaman hade tänkt att ställa upp. Kanske blir det med två anfallare? Det skulle bara betyda att han återigen ställer upp med en helt ny system.

Kan vi förvänta oss följande startelva imorgon kväll?

Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Diego Lugano – Fabio Bilica – Andre Santos
Issiar Dia – Emre Belözoglu – Selcuk Sahin – Özer Hurmaci
Semih Sentürk – Mamadou Niang

Som sagt, det är mycket svårt att spekulera i en startelva.

Går skilda vägar?

Vilket lag han än ställer upp med så måste det bli seger mot Besiktas. Det är våra rivaler och ingen supporter kan acceptera en förlust på hemmaplan. Skulle det bli så kan jag lova att fansen kommer att skrika istifa, istifa.

Optimisterna säger att det tar tid för Aykut Kocaman att bygga ett lag.

Det finns ingen tid till det. Han har skrivit på för ett år och inom det här året så måste han visa resultat direkt. Dessutom har klubben spenderat närmare 100 miljoner kronor för en spelare som snart fyller 31 år (Mamadou Niang). Niang är ingen spelare för framtiden, tvärtom, han har värvats in för att leverera direkt. Och med leverera direkt så menar jag 20-30 mål. Allt annat är ett stort fiasko. Det får man lov att begära med en spelare som har snittat över femton mål i den franska ligan. Niang ska skjuta guld till oss redan första säsongen, svårare än så är det!

Fenerbahce ska bli BÄST i Turkiet och det snarast!

Läs också

Aykut Kocaman har ett tufft år framför sig!

Senast det blev ligaguld så var Zico tränare men han jagades bort från klubben.