Inför: Belgien – Turkiet

Turkiet vann enkelt mot Kazkhstan som är en av gruppens sämre landslag. Imorgon väntar däremot ett svårare motstånd- Belgien. Båda lagen möttes i VM-kvalet och matcherna slutade 1-1 och 2-0. Första matchen slutade 1-1 på Sükrü Saracoglu efter att Emre kvitterat på straff och i bortamötet i Belgien slutade med förlust på 2-0. Belgien blir som sagt en svår nöt att knäcka.

Okej , till att börja med lite statistik. Lagen har stöttat på varann nio gånger och av dem nio möten har Turkiet vunnit två, Belgien tre och fyra stycken har slutat oavgjorda. Målskillnaden är 13-15 till belgarnas favör. I det senaste VM-kvalet så klarade man inte att kvalificera sig till VM då man kom på en fjärde plats bakom Turkiet. Noterbart: Varken Turkiet och Belgien tog sig till VM i Sydafrika.

Men nu är dessa lagen på väg mot en ny ”uppgång”. Turkiet hade redan under tidigt 2000-tal då man i VM2002 tog överraskande brons (3eplats) och 2003 gjorde man samma sak fast i Confederations Cup 2003. Klubblaget Galatasaray från Turkiet var också en dominant ute i Europa när man kammade hem UEFA Cupen 2000 efter vinst på straffar mot Arsenal FC och sedan Europeiska Supercupen 2000 mot Real Madrid. En europeisk dubbel kan man lugnt säga. Deras störste stjärna och Turkiets största stjärna någonsin Hakan Sükür sägs även vara mannen som sade turkiskfotboll på världskartan. Men nu domineras det inte av Galatasaray och andra turkiska klubbar ute i Europa och Hakan Sukur spelar inte längre. Men stoppar det landslaget? Nej! Guus Hiddink som tränare så har landslaget höjt sig rejält i självförtroendet och man har egentligen inte några stora problem någonstans av positionerna förutom försvaret som börjar bli åldrande och segt.. Målvaktposten har vi inte problem med då Volkan Demirel är hur bra som helst och Onur Kivrak är en lovande målvaktstalang. I mittfältet hittar vi idag Turkiets bästa spelare: Arda Turan, en krigare som heter Emre Belözoglu och en idag lite formsvag Tuncay Sanli som vi vet kan bättre. Hamit Altintop är en annan bra spelare som ska starta där men man måste få in den lovande talangen Nuri Sahin i laget. Anfallet så tror jag att det kommer bli framöver Tuncay – Mevlut om vi spelar 4-4-2 då jag tycker ingen annan anfallare är tillräckligt bra nog att få spela topp nu förutom Mevlut som INTE är uttagen till Belgien matchen.

Belgien är däremot på en rejäl uppgång. Man har ett starkt försvar, Vincent Kompany(Man City), van Buyten(Bayern München) och Thomas Vermaelen(Arsenal). Dessa viker sig inte för något och det är den sistnämda som bara har gjort sig ett namn ute i Europa då vi flesta känner igen dem två andra sen tidigare. Mittfältet: Talang-duon från Standard Liege: Alex Witsel & Steven Defour, varav den sista har fått mycket uppmärksamhet av engelska toppklubbar så som Manchester United och Liverpool. En annan stark kugge i deras mittfält är Marouane Fellaini som till vardags spelar i Everton, däremot är han inte ensam om att spela i Premier League då mittfältskollegan Moussa Dembele spelar i Fulham.  Som ni ser så spelar flera av de spelare jag nämnt HITTILS i bra klubbar. I anfallet har Belgien två supertalanger- Eden hazard och Romelu Lukaku, Fenerbahce och Eden sades vara överens om en övergång men Lille ville inte släppa sin guldklimp.. De flesta storklubbarna i Europa har varit efter Romelu Lukaku som sägs vara en av Europas största talanger just nu om inte den största. För att se Lukaku i action, kolla här nedan:

Kollar man till trupperna så har Belgien mer ett ungt och lovande landslag än Turkiet. De låter sina talanger träda fram och spelar dem. Detta blir en svår nöt att knäcka och de(belgarna) spelade bra mot Tyskland men dock förlorade de med 1-0 efter att Miroslav Klose gjort tyskarnas mål. Detta är oerhört bra för Turkiets del att Tyskland lyckades ta 3poäng från Belgien något vi hoppas Ayyildiz också kan göra när de besöker Belgien, men först 3poäng mot Belgien på Sükrü Saracoglu!

Jag tror att både vi och Belgien skulle kunna ta en förstaplats men det låter mer rimligt att Tyskland gör det. Och om Turkiet vinner nu mot Belgien, hur låter då ett spelfacit: 2matcher 2förluster? Vi får se vad som händer men 3poäng är oerhör viktigt att ta i denna match.

Matchen sänds på NTV klockan 20.00 [SVENSK TID] och man kan även se den på www.tff.org (Fotbollsförbundets hemsida)
Haydi Ayyildiz!