Inför Kayserispor – Fenerbahce: Joseph Yobo debuterar!

Efter misslyckandet i Europa-spelet så finns det bara en sak som gäller för Fenerbahce och det är ligaguld. Även om det är fortfarande en mycket lång väg att vandra så höjdes förutsättningarna rejält när ledningen bestämde sig för att värva Joseph Yobo som komplement till Diego Lugano. Imorgon väntar match mot Kayserispor.

Jag vill nästan påstå att Fenerbahce har nästintill ett perfekt lag. Det enda som saknas är en defensiv mittfältare som presterar match efter match. Selcuk Sahin har visat flera gånger att han inte hållar en hel säsong medan Cristian Baroni inte ser ut att bli den spelare som vi önskar. Jag är säker på att den största prioriteringen nästa sommar blir att värva en stark defensiv mittfältare från utlandet.

Men även om vi redan idag är en stark lag så gäller det inte att underskatta Kayserispor som enligt mig har en starkare trupp den här säsongen trots att spelare som Ali Turan och Ariza Makulula lämnade klubben efter förra säsongen. Georgiern Shota Arveladze tog över tränarjobbet inför den här säsongen och han har bl.a. hämtat in sin landsman Aleksandr Amisulashvili som har imponerat i försvaret under inledningen av den här säsongen. Dessutom har laget värvat  den paraguayanska landslagsmannen Jonathan Santana från Wolfsburg som förmodligen hade passat bra i dagens Fener. Förutom dessa två så har även brassen Andre Moritz kommit till klubben. Moritz som var strålande under förra hösten blev, likt Ali Turan avstängd från sin förra klubb Kasimpasa sedan han inte valt att förlänga kontraktet vilket ledde till att han inte fick någon speltid i våras. Övrigt så har Kayserispor också förstärkt offensiven med den rutinerade anfallaren Marcelo Zalayeta som kan bli en joker i årets säsong samt tysk-turken Selim Teber som har erfarenhet från Bundesliga bakom sig.

Och för att inte glömma bort så Kayserispor också värvat tre spelare från Fenerbahce: Volkan Babacan, Önder Turaci och Ali Bilgin. Ali har fortfarande inte debuterat för sin nya klubb och Volkan lär få svårt att peta den kamerunska landslagsmålvakten Souleymanou Hamidou men jag är övertygad om att Önder (och Ali för den delen) passar bättre i en mindre klubb än Fener. Önder kommer dock inte att spela morgondagens match efter en överenskommelse mellan klubbarna.

Vad ska Aykut Kocaman då göra för att besegra Kayserispor?

Målvakten Volkan Demirel har återigen börjat träna med laget och kommer också förmodligen att göra comeback imorgon. Om han inte spelar så är den andra (eller tredje) målvakten Serkan Kirintili, som värvades i sista stund innan transferfönstret stängde redo att hoppa in då även Mert Günok är skadad. Det bör inte bli några problem då Serkan har en lång erfarenhet från den turkiska ligan bakom sig.

I backlinjen så debuterar Joseph Yobo bredvid Diego Lugano. På vänsterkanten kommer vi nog att få se Caner Erkin som gjorde en bra insats mot Manisaspor i den senaste ligamatchen. Den hårt kritiserade Andre Santos får alltså återigen inleda matchen på bänken. Vår ordinarie högerback Gökhan Gönül är skadad och finns inte med i truppen som reste till Kayseri. Enligt uppgift kan GG bli borta i upp till en månad. Det innebär att den 18-årige Okan Alkan, som var en av planens bästa mot Manisa får fortsatta som högerback. Okan får därmed göra debut i den turkiska ligan inför publik.

På mittfältet finns det flera olika alternativ som Aykut Kocaman kan använda sig av då bara sex utländska spelare får vara på planen samtidigt. Förutom Lugano och Yobo kommer Miroslav Stoch, Alex de Souza och Mamadou Niang att finnas med i startelvan (kan inte tänka mig att Aykut petar någon av dessa). Vem kommer den sista platsen att gå till? Kommer Aykut Kocaman att spela med Issiar Dia som högermittfältare eller väljer han att satsa på Cristian Baroni? Och hur blir det med Emres medverkan? De första rapporterna sa att han skulle stå över matchen men Emre finns med i truppen som reste till Kayseri. Om han spelar återstår att se. Om nu Aykut väljer att använda sig av Dia så kommer det centrala mittfältet bestå av Emre (om han nu kommer att spela) och någon ur trion Mehmet Topuz, Selcuk eller Özer Hurmaci. Skulle det däremot bli så att ”Cris” får chansen så kommer Mehmet Topuz att inleda som högermittfältare och Cristian får då sällskap av Emre, Selcuk eller Özer. Min dröm är: Dia, Emre, Topuz och Stoch men det hade inneburit problem mot bättre lag då det saknas en renodlad defensiv mittfältare. Hursomhelst är det bara positivt med flera olika alternativ.

I anfallet är det inte svårt att gissa hur det blir. Mamadou Niang spelar längst fram med kaptenen Alex bakom sig.

Trolig startelva
Volkan Demirel (Serkan Kirintili)
Okan Alkan – Diego Lugano – Joseph Yobo – Caner Erkin
Mehmet Topuz (Issiar Dia) – Cristian (Selcuk) – Emre – Miroslav Stoch
Alex de Souza (K) – Mamadou Niang

Formen

Båda lagen kommer med bra form in till matchen. Kayserispor har inlett piggt och vunnit två matcher och spelat en oavgjort i inledningen av säsongen medan Fenerbahce efter fiasko i Europa-spelat vann den senaste ligamatchen mot Manisaspor med 4-2. Därefter har Fener också vunnit mot Sivasspor med 3-0 i en träningsmatch.

Dessutom har flera spelare i Fener visat bra målform i sina respektive landslag. Niang gjorde tre mål medan Stoch och Semih gjorde varsitt mål.

Jag vill som sagt höja en varningens finger för Kayserispor. Shota Arveladze har nämligen använt sig av nästan samma startelva i varje match så här långt på säsongen. Det brukar vara en fördel och innebära mindre risker.

Hamidou
Hamza Cakir (2) – Serdar Kesimal –
Amisulashvili – Hasan Ali Kaldirim
Mehmet Eren – Jonathan Santana (1) – Selim Teber  – James Troisi
Cangele – Moritz

Parentesen visar hur många matcher från start spelarna har varit med i.

Alex de Souza

Efter att ha varit nästan osynlig i matcherna mot Young Boys och PAOK så blixtrade han till mot Antalyaspor för att återigen vara osynlig i matchen mot Trabzonspor. I den senaste matchen mot Manisaspor låg han bakom segern med ett mål och en assist. Hur blir det mot Kayserispor som tillhör de bättre lagen i ligan?

Matchen mot Kayserispor spelas på Kadir Has stadion.

Avspark: 18.00 (19.00 turkisk tid)
Domare: Kuddisi Müftüoglu

Den sänds som vanligt på LigTV och går att köpa via DigiTurkWebTv.