Inför Kazakstan – Turkiet: Nu börjar allvaret

1
Ikväll är det dags att dra igång EM-kvalet där det bara finns en sak i tankarna och det är att kvalificera sig till slutspelet i Ukraina och Polen om drygt två år. Men för att ta sig dit krävs det en bra start i kvalet och första hindret på vägen är Kazakstan på bortaplan.

Turkiets trupp inför matchen:

Målvakter
Onur Recep Kıvrak (Trabzonspor A.Ş.), Sinan Bolat (Standart Lıege), Cenk Gönen (Beşiktaş A.Ş.)
Försvarare
Gökhan Gönül (Fenerbahçe), Sabri Sarıoğlu(Galatasaray A.Ş.), Ömer Erdoğan(Bursaspor), Servet Çetin(Galatasaray A.Ş.), İbrahim Toraman (Beşiktaş A.Ş. ), Gökhan Zan (Galatasaray A.Ş. ), Hakan Kadir Balta (Galatasaray A.Ş.), İsmail Köybaşı (Beşiktaş A.Ş.)
Mittfältare
Hamit Altıntop (Bayern Münih), Kazım Kazım (Fenerbahçe), Mehmet Aurelio (Besiktas), Selçuk Şahin(Fenerbahçe), Emre Belözoğlu (Fenerbahçe), Nuri Şahin (B.Dortmund), Selçuk İnan (Trabzonspor A.Ş. ), Arda Turan(Galatasaray A.Ş.), Özer Hurmacı(Fenerbahçe)
Anfallare
Tuncay Şanlı(Stoke City), Semih Şentürk (Fenerbahçe), Sercan Yıldırım (Bursaspor), Nihat Kahveci(Beşiktaş A.Ş.), Halil Altıntop (E.Frankfurt)

Nu börjar allvaret för Guus Hiddink. Det är nu hans ska visa hela fotbollsvärlden men främst oss turkar varför han är en av världens bästa tränare. Första målet är EM-slutspelet i Polen och Ukraina om drygt två år. Men för att ta sig dit krävs det en bra start i kvalet och förstra hindret på vägen är Kazakstan på bortaplan.

Och detta är något som Hiddink vet om. Under gårdagens presskonferens sa han: ”Jag vet om att vi har hamnat i en stark grupp. Vår första match är mot Kazakstan som gjorde en bra match mot Kroatien för en tid sen. Men mina spelare är förberedda för en bra start i kvalet”.

Ända sedan Hiddink tog över som förbundskapten har det pågått en diskussion i Turkiet om vem det är egentligen som tar ut landslagstruppen och mångas ögon riktas då mot Oguz Cetin som är assisterande tränare i landslaget. Cetin var även det under Fatih Terims tid som förbundskapten och många är kritiska för att landslaget innehåller ”gamla vänner” från den tiden. Det finns också de som går så långt och påstår att ”Oguz Cetin gör jobbet medan Guus Hiddink bara plockar ut sin höga lön”. Om så är fallet får tiden helt enkelt bevisa men jag håller med kritikerna när det gäller laguttagningen då den innehåller spelare som inte förtjänar att vara där medan andra som gör det inte finns med.

Och under gårdagen fick Hiddink frågan, på varför det finns spelare i landslaget som inte är ordinarie i sina klubblag. Han svarade: ”Jag önskar att jag hade ett lag fullt med ordinarie spelare men så är inte fallet men dessa spelare som inte är ordinarie i sina klubblag kan göra bra ifrån sig i landslaget och det måste de få chansen till. Och vi har redan sett det under träningarna.”

En annan kritik som också riktades mot Guus Hddink var att flera av spelarna har varit skadedrabbade den senaste tiden. Men det är någon som holländaren viftar bort och säger om landslagsläkaren ger klar tecken för spel då är det inga problem. Det enda frågetecknet inför kvällens match är Gökhan Gönül.

En av landslagets stöttespelare Emre Belözoglu var också med på presskonferensen och han sa så här inför matchen: ”Vi kommer att göra allt som krävs för att vinna mot våra bröder från Kazakstan.”

Fakta inför matchen
Detta blir Guus Hiddinks första tävlingsmatch som förbundsakpten och blott den andra totalt efter att ha tagit över den 1:a augusti. Den första var mot Rumänien för en drygt månad sedan där det blev seger med 2-0. Han är den 43:e förbundskaptenen genom tiderna men den första holländaren. Sedan tidigare har det funnits 18 utländska förbundskapten.

Matchen mot Kazakstan blir landslagets 474:e match i historien.

Turkiet har mött Kazakstans två gånger tidigare, i kvalet till VM 2006. Den första matchen i Istanbul slutade med en 4-0 seger medan bortamatchen slutade med en 6-0 seger. De som gjorde mål i de matcherna och fortfarande finns kvar i landslaget är Nihat, Halil, Ibrahim och Tuncay.

Kazakstans trupp inför matchen

Målvakter
Aleksandr Mokin(Ordabasy), Andreı Sidelnikov (Aktobe), Aleksandr Grıgorenko(Shakhter Karagandy)
Försvarare
Rınat Abdulin (Tobol), Aleksandr Kislitsyn(Shakhter Karagandy), Aleksandr Kirov (Lokomotiv Astana), Sergei Karimov (Vfl Wolfsburg), Dmitri Shomko (Irtysh), Vladıslav Chernyshov (Irtysh), Aleksei Popov (FC Amkar Perm)
Mittfältare
Andreı Karpovıch (Aktobe), Sergei Skorykh (Shakther Karagandy), Denis Rodionov (Zhetysu), Evgeniy Averchenko (Aktobe), Azat Nurgaliev (Aktobe), Ulan Konysbayev
(Taraz), Vadim Borovskıy (Shakther Karagandy), Mark Gurman (Lokomotiv Astana), Kazbek Geteriev (PFC Spartak Nalchik)
Anfallare
Nurbol Zhumaskalıyev (Tobol), Sergei Ostapenko (Lokomotiv Astana), Maksım Azovskıy(Lokomotiv Astana), Sergei Khizhnichenko(Atyrau), Gleb Maltsev (Irtysh),

Inga spelare jag direkt känner igen. Och den enda som spelar i en stor klubb i Europa är Sergei Karimov från Wolfsburg men han får knappt någon speltid där. Laget tränas av tysken Bernd Stock som tog över jobbet som förbundskapten 2008 efter holländaren Arno Pijpers.

Turkiet bör vinna kvällens match utan några som helst problem. I det senaste VM-kvalet till Sydafrika så lyckades Kazakstan bara vinna två matcher av tio möjliga och det var mot Andorra. Laget slutade näst sist i tabellen med en målskillnad på 11-29.

Matchen börjar 19.00 och sänds direkt på TRT.

Domaren heter Istvan Vad och kommer från Ungern. Till sin hjälp har han sina landsmän
Zsolt Attila Szpisja och Istvan Albert som linjemän samt fjärderomaren Peter Solymosi.