Kazakstan 0 – Turkiet 3

Turkiets första motståndare i EM-kvalet hette Kazakstan och dom mötte man på bortaplan där det blev tillslut en säker 3-0 vinst.

Turkiets trupp till denna match och mot Belgien matchen var i mina ögon inte den bästa. Spelare som redan är skadade blev uttagna,  Ingen Mevlut eller Ozan som har spelat bra på sistone heller..

Turkiet ställde upp med följande lag:
Onur
Sabri – Servet – Ömer – Hakan
Hamit – Emre – Mehmet – Arda
Tuncay – Nihat

Volkan är skadad så in kom den unge succémålvakten Onur in. GG (Gökhan Gönül) var heller inte speltillgänglig så in kom Sabri. På andra sidan hittar vi Hakan Balta från Galatasaray och i mitten så spelade Servet Cetin från start som vanligt och bredvid honom spelade Ömer Erdogan som är 33år gammal och gjorde sin debutmatch(!) idag. I mittfält blev det lite positionsändringar i  och med Mehmet Aurelio kom in i startelvan. Hamit som vi är vana att se i innermittfältet spelade på högermittfältspositionen då i mitten spelade Emre och Mehmet. Till vänster hittar vi Arda som är idag Turkiets bästa spelare, utan tvekan( det var han i denna matchen också). Normalt sätt så brukar mittfältet se ut så här: Tuncay – Hamit – Emre – Arda men idag fick Tuncay spela anfall tillsammans med Nihat som var en överraskning på plan idag.

De första 16minuterna var det lugnt spel, inte mycket anfall från Turkiets sida och det var mer lite ”tråkig” fotboll man såg. Emre o Arda hade oftast bra spelkommunikation. I den 24e minuten var det dags för matchens första mål. Turkiet fick frispark som skruvades in i straffområdet och den nådde Ömer Erdogan som nickade bollen i stolpen, o därefter hade Arda öppet mål och gjorde mål från mållinjen. 0-1 Arda 24e min! Turkiet hade fått igång sitt spel nu och man skulle bara ösa på mer. Redan efter två minuter var det dags för nästa mål och vilket mål det blev! Ni kan se det här på hemsidan och jag snackar då om Hamit Altintops kanon volleyträff! 2-0 26e min signerat Hamit Altintop! Turkiet hade tagit över matchen och innan halvlek spelade man flera gånger bra och man kom inte ett mål efter då samma Hamit prickat stolpen innan första halvleks slut.

Andra halvlek var något annorlunda, Turkiet startade bättre men Kazakstanierna kom mer och mer ”in i matchen” då de fick ett par lägen, o på några av dem gjorde Onur bra räddningar. De (Kazakstan) pressade på men när Turkiet fick tillbaks bollen så var man effektiva och man skulle bara ha ett mål till. Och ja det målet kom och det kom av den gamle stormålsskytten Nihat Kahveci. Inlägg från vänster sida av Arda hittade Nihat som kom förbi målvakten och bredsidade in 3-0. 3-0 Nihat 75e min och matchen var avgjord. Turkiet vann matchen rättvist och nu väntar ett hemmamöte mot Belgien som tidigare idag förlorade med 1-0 på hemmaplan mot Mesut Özils Tyskland.

Även om vi vann idag så vill jag se förändringar. Oguz Cetin borde göra något bra nu för landslaget och med det vill jag att han övertygar Ömer Toprak att välja det turkiska landslaget för att en sådan spelare som honom behövs i backlinjen. Och i mittfältet tror jag att Aurelio har gjort mer eller mindre sitt och jag kan inte fatta att Nuri inte får spela?! En av Borussia Dortmunds viktigaste spelare och startar typ alla matcher som Dortmund laget spelare, ändå är man inte i Turkiet startelva…

Höjdpunkter från matchen

Nu tar vi nya tag mot Belgien och då ska vi fan ha 3 nya poäng! ..och förhoppningsvis håller vi nollan då också.