Nu börjar Bursaspors Champions League äventyr!

Nu var det dags ja. Bursaspor är det som ska till Champions League för första gången i klubbens historia och de är även första klubben utanför Istanbul i Turkiet som får spela Europa spel. I gruppen har man starka motståndare så som Manchester United och Valencia CF.
Äntligen känner alla Bursaspor fansen,nu är det dags för att visa Europa vilka vi är på riktigt! Laget är på g och ska nu spela Champions League medans de tre stora är utanför.

Man tycker väl lite synd om att Bursaspors nya arena inte är klar än för de hade varit stor fördel för laget. Här kan du se bilder på den nya arenan man planerar att bygga!

Arenan
Ni känner till den, Bursa Atatürk Stadium. Byggd 1979 renoverad i år(2010). Hade under förra ligan kapacitet till 18,517 åskadare men pga av Europa spel så höjde publikkapaciteten till 25,213. Detta för att upfylla UEFAs krav. Men vi vet att Bursaspor hade en riktigt bra atmosfär när de bara tog in 18 000 och nu har man plats för 25 000 åskadare! Bursaspor behöver verkligen publikens stöd när man möter Manchester United och Valencia. Jag tror inte alls att Bursafansen skämmer ut sig eller något utan jag tror att Bursa Atatürk Stadi kommer koka under CL-matcher.
Lagtruppen
Nummer 27 Dimitar Ivankov målvakten måste spela på sin allra bästa nivå om lagets ska vara bra defensiva. Någon chans för honom att göra mål, i o med han är lagets straffläggare?  Man har förstärkt försvaret med den förre Fener-spelaren Gökcek Vederson och han är helt klart den viktigaste försvararen i laget. Edit: Jag kom på att man har Ömer Erdogan som mittback som har gjort riktigt bra ifrån sig i laget och i landslaget där han har fått chansen nu på sistone. Ömer Erdogan är den klara ledaren för det här laget, tror ingen och tycker inte att någon kan ta kaptensbilden ifrån honom. O sedan till lagets mittfält där man är otroligt starka (I mina ögon i alla fall)! Ozan Ipek och Volkan Sen var otroligt bra förra säsongen och är en av anledningarna till varför man vann ligaguldet förra året. Dessa två har även en bra form så de kommer vara ett stort hot frammåt. Sen tidigare har man redan en argentinare i laget, Pablo Batalla som presterade oerhört bra ifrån sig förra året och han med att göra 8mål för sitt Bursaspor.
Anfallet är ju väl bra i och med en förstärkning av  Lenoel Nunez från Argentina som gjorde mål i helgen för sitt Bursaspor och han är en mycket intressant spelare. Kan betyda mycket för laget då Sercan Yildirim inte har inte hittat sin form(på länge nu!). Sercan missar målchanser som han bara ska sätta dit, det är ofattbart att han har gjort så ”lite” mål då man har förväntats att han är en av Turkiets nästa anfallare att kliva fram och göra bra ifrån sig både ute i Europa och för landslaget. Skärpning krävs, för såna lägen som du missar i STSL kan du inte missa i CL då de kommer bli otroligt dyrbara… Men tränaren Ertugrul Saglam har gjort succé förr med denna truppen och det skulle vara bra med att chocka landet än en gång och ta laget till åttondelsfinalerna?
Bursaspors trupp hittar ni här!

Formen
Den är på topp kan man lugnt säga då man har startat ligan bra! Spelade matcher: 4 Vunna matcher: 4 Förlust/Oavgjord: 0 Målskillnad: 7-1 =6
Man leder ligan helt enkelt utan några större problem efter kalasstarten. Bursaspor sattes på prov direkt efter bara några omgångar dem man mötte Galatasaray på Ali Sami Yen. Man vann 2-0 mot ett visserligen lite formsvagt GS, men att ta poäng hem från ASY är alltid bra! Senast mötte man Eskisehirspor då man vände och vann matchen. Bursaspor låg under med 1-0 i halvlek men i nästa så gjorde Nunez och Sercan två mål åt de gröna krokodilerna. Så ja man är på spelhumör helt enkelt.

Motståndarna:
Manchester United:
Är favorittippade till att vinna Champions League och är alltid svåra motståndare. Sir Alex Ferguson som har nu suttit o posten i över 24år har vunnit allt de man kan i den nivån United spelar. Har stötat på ”de tre stora” alla tre klubbar. Senast som CL 2009/2010 stötte man på Besiktas då det blev en 1-0 vinst på Inönu men sedan förlust på Old Trafford med 1-0. Noterbart är att United ställde upp med en svagare elva en sist och hade 4spelare som var under 20år gamla. Om ni undrar hur jag vet så kan jag säga att jag är ett stort Man-United fan också 🙂 En annan grej har jag också att säga om den matche som spelades på Old Trafford. Besiktas bröt då United långa svit på 23raka matcher utan förlust på hemmaplan i Champions League. De spelade mot Fenerbahce i CL 2004 och då minsann vann de stort på Old Trafford. Slutresultatet efter 90 min var 6-2 till hemmalaget. Dock på SS så väntade ett hungrigt Fenerbahce på Man United och inte minst Tuncay Sanli som knep käften på United med sitt hattrick. Fener vann då med 3-0 men inte denna gången heller hade man sin bästa elva vad jag hört. Galatasaray mötte man 1993 och då slog GS ut Manchester United ur kvalet till Champions Leage efter 0-0 på ASY och 3-3 på Old Trafford. Stämingen var på topp den matchen(ASY) och redan när United kom till flygplatsen så märkte de säkert att de inte skulle kunna ta med sig en vinst hem efter den ”välkomnaden” av GS-supportrarna.

Se uppför: Rooney, som är lagets bästa spelare men som inte hittat formen än. Gjorde sin debutmatch mot Fenerbahce i Champions League på hemmaplan då han knallade dit ett hattrick. Han har inte den bästa formen just nu men man får se efter honom senare. Jag tror även de kommer bli hårdkamp på fasta situationer mellan Ömer och Nemanja Vidic

Valencia:
Värvade den turkiske mittfältaren Mehmet Topal från Galatasaray och två farliga anfallare, Aduriz och Roberto Soldado. Detta i och med man sålde David Silva och David Villa. Dock har man kvar den spelaren som var”tredje stjärnan” innan laget Juan Mata som har ett större ansvar nu. De har försämrats något lite då man har tappat sina två bästa spelare men som sagt man har värvat bra och ersatt dem helt ok. Soldado kanske några känner igen, då han var Getafes store skyttekung.

Se upp för: Juan Mata, lovande spelare och han har redan bra spelförståelse och är farlig frammåt. Denna spelare måste Bursaspor hålla ett extra öga på.

Rangers FC
Jag har inte alls mycket att säga om dem förutom att de har tappat det senaste året.Man är inte alls de öaget man var för några år sedan och det är bara skottländare man har typ i truppen. Några utländska spelare har man men som sagt det är ett Rangers som har försämrats idag. Dessa tar man minst 4poäng mot. Något plus med klubben är ju att deras hemma arena Ibrox Stadium tar in runt 51 000 pers.  Jah de var väl det….

Se upp för: Vladimir Weiss. Måste vara deras bäste spelare efter ett bra VM och bra spel i Man Citys reserver(utlånad från Man City). Yttermittfältaren är i mina ögon största hotet för Timsah då jag knappt känner igen laget.

På hemmaplan är det inte omöjligt att ta poäng mot alla lag i gruppen. De borde minst ta 4poäng mot Rangers med den formen dem har just nu. Möjligt vis kan man ta 3poäng mot Valencia också men att vinna i England och Spanien lär bli oerhört tuff om man ställer upp med ett bra lag.

Man har spelat ute i Europa förr! 

Bursaspor var med i Europeiska Cupvinnarcupen år 1974-1975 då man överraskande tog sig till kvartsfinal. I första omgången slog man ut Finn Harps FC (Irland) med 4-2 (efter att ha vunnit 4-2 på hemma plan, och spelat 0-0 på bortaplan). I andra matchen spelade man mot Dundee United FC och då vann man totalt med 1-0 efter att än en gång spelat en 0-0 match men i andra matchen blev den en vit-grön seger. I kvartsfinalen väntade sen FC Dynamo Kiev som det blev förlust mot med 1-0 och 2-0. Dessa( Dynamo Kiev) gick hela raka vägen till Final sen och vann turneringen. Så vem vet om man hade kunnat ta sig längre om man hade mött något annat lag?

1986-1987 var man än en gång med och spelade Europeiska Cupvinnarcupen men denna gången åkte man på en rejäl smäll redan i första omgången. Man förlorade totalt med hela 7-0 (2-0 , 5-0) mot det holländska laget Ajax. Och än en gång så åkte man ut mot det vinnande laget! Ajax vann nämligen Europeiska Cupvinnarcuppen 1986-87.

1995 deltog man i UEFA Intertoto Cup
. Man kom med i Grupp 11 och vann den! Man slog engelska Wimbledon på bortaplan med hela 4-0. Charleroi(Belgien) och Beitar Jerusalem(Israel) vann man båda med 2-0 och sedan spelade man 1-1 mot Kosice som kom från Slovakien. Man tog sig vidare från Åttondelsfinalerna efter en hemmavinst med 2-1 mot grekiska OFI Kreta och sedan blev det oturligt förlust på straffar(3-3 i fulltid) mot Karlsruher SC.

Så man har ltie Europa erfarenhet ändå! Lade ni märke till det här?
I sin CL grupp har man två brittiska klubbar, Manchester United(England) och Rangers FC(Skottland). Man har tidigare mött i Europa-tävlingarna ett antal brittiska klubbar (Irlands klubben Finn Harps inräknat) och mot dem har inte förlorat en enda match!
Wimbledon 4-0 vinst
Dundee United  en oavgjord och 1-0 vinst
Finn Harps FC 4-2 vinst och en oavgjord match
Det ger den här statistiken: S: 5 V:3 O:2 F:0 Målskillnad: 7-2.

Lite kul faktiskt men denna gången är det klart svårare motstånd men man kanske har siffrorna med sig? 😉

Bursaspors första match går redan imorgon då Valencia gästar Bursa Atatürk Stadi klockan 20:45(svensk tid). Viasat som har rättigheterna för CL matcherna i Sverige sänder alla matcher och Bursaspor – Valencia kan man då följa på Viasat Xtra 6. Annars så finns Star TV som annat val, jag tror dem fortfarande har rättigheterna till Champions League, rätta mig om jag har fel. Har du inte några av kanalerna så kan du givetvis streama matchen.

Lycka till Bursaspor, vi är på eran sida!