Spor Toto Süper Lig, hur jämnt blir det i ligan detta året?

Hur jämnt blir det detta året i ligan? Vilka står som segrare? Man kan säkerligen lugnt säga att det inte blir bara två lag som slåss om ligatiteln..

Turkiska lagen har denna sommaren värvat enormt mycket, och bland annat har flera storspelare kommit till STSL. Det fanns redan några så som Diego Lugano , Elano , Milan Baros och Robert Vittek för att nämna..3 av dem spelade VM och självklart fanns det flera från turkiska ligan som spelade VM men just dessa 3(Lugano, Elano, Robert Vittek). Den sistnämda( Vittek) kom bl.a. 3a i VM-skytteligan med 4mål, helt klart Slovakiens bästa spelare i VM och till vardags spelar han i Ankaragücü. Robert Vittek kommer vara ett stort hot för flera lag i Süper Lig och inget snack om att han e Ankaragücüs bästa spelare.

Trabzonspor har  också ett intressant lag. Farliga anfallare som Teofilo och Jaja så är Trabzonspor ett starkt lag frammåt. Efter bara några omgångar spelade i ligan var det dags för ett stortmöte då de ställdes mot Fener på hemmaplan och vann med 3-2. Glöm inte bort att Ibrahim Yattara är kvar och är en duktig spelare. Ryktades förra året vara påväg till Real Madrid på lån, men det blev inget av det hela. Idag är han fortfarande en Trabzonspor spelare. Sedan har man två ungtuppar som verkar vara mycket lovande, försvararen Ceyhun Gülselam och målvakten Onur Kivrak. Ceyhun har redan fått några matcher i a-landslaget, även om han inte har visat sin fulla potential så kommer det. Killen har en enorm och bra talang. Onur Kivrak har bevisat att han är en bra målvakt, någon som kommer ihåg sista matchen i ligan mot Fener på SS? Han dominerade hela matchen med sina räddningar och för några veckor sedan bevisade han att han är så bra som alla sade att han var då. Borta matchen mot Liverpool så var det mer eller mindre Onur Kivrak vs Liverpool. Framtida målvakten i Turkiets landslag? Ja varför inte.. Dock är jag osäker om de kan utmana om guldet hela vägen, men man ska inte säga att det är omöjligt för vem trodde att Bursaspor skulle vinna TSL förra året? Som sagt jag tror inte de lär vinna STSL men en ”Topp5” plats kan de ta.

Ertugrul Saglams Bursaspor kommer vara med och kämpa om Europa-platserna och säkerligen försöka att försvara sitt guld. Med i mina ögon en mycket stark turkisk ”trio” (Volkan Sen, Ozan Ipek och Sercan Yildirim). De två förstnämda fick  sitt ”genombrott” denna säsongen om man säger så och helt klart Bursaspors 2 viktigaste spelare. Sercan däremot kände man inte riktigt igen.. 2008-2009 hade han haft en lysande säsong men sedan var han inte sig själv så mycket. Han var inte dålig men inte en topp3 i laget då man vann ligan. Bursaspor hade en spelare vid namn Pablo Martin Batalla som hade en otroligt bra säsong. Yttermittfältaren var ständigt ett stort hot offensivt. Bursaspor som nu gick direkt till CL-grupperna värvade tidigare under sommaren Fenerbahce-försvararen Gökcek Vederson och en argentinare vid namn Lenoel Nunez. Och just Champions League spelet tror jag gör så att man inte kommer kunna ta hem ligaguldet i år. Visst kommer man vara med och fightas där uppe på tabelltoppen men något ligaguld blir det inte tror jag. CL-spel tar mycket energi och om man åtminstone vill nå slutspel i Champions League så får man fokusera mer på det än på ligan. Manchester United som ville förra året ha Sercan Yildirim ska komma till Bursa och även Mehmet Topals Valencia. Toppmatcher väntas i Bursa, minst en pinne mot båda två lagen tror jag Bursa tar och 3p mot Glasgow Rangers som har försämrats en del. Som sagt CL-spel tar mycket energi och jag tror inte Bursaspor första platsen detta året.

”De tre stora”- Fenerbahce , Besiktas och Galatasaray har värvat in några stjärnor och det blir ett stort helvette i Istanbul-derbyn denna säsongen. Fenerbahce med en ny tränare (Aykut Kocaman) misslyckades med att kvala sig till Champions League spelet efter att man åkt ut mot Young Boys efter förlust på hemmaplan(!). Man blev istället kvalificerad till att kvala sig för EL(Europa Leauge) och även där gjorde man bort sig mot det grekiska motståndet PAOK FC. Det visade sig tydligt att backlinjen inte var något vidare utan spelaren som gjorde succé i VM: Diego Lugano.  Förändringar krävdes i klubben. Gamla spelare ut och nya spelare in helt enkelt. Volkan Babacan, Önder Turaci, Deivid och Vederson lämnade klubben(säkerligen några till). In kom flera bra spelare så som franska skytteliga vinnaren av 2009/2010 Mamadou Niang, tekniske yttermittfältaren Miroslav Stoch, Issiar Dia och nu sist Joseph Yobo på lån från Everton. Även Caner Erkin och Serkan Kirintili anlände till klubben. Som vi nu ser har man värvat tre offensiva starka spelare(Niang, Stoch och Dia) och vi får hoppas på förändring i offensiven också eftersom Alex ”magiska” krafter börjar ta slut, och Güiza gör inte mål…
Denna Güiza är kvar i klubben och förmodligen lämnar han inte klubben då transferfönstret har stängt över de flesta delarna av världen. Försvaret ska man nu vara nöjd med tycker jag, man har i mina ögon Turkiets bästa målvakt(Volkan Demirel), Turkiet bästa försvarare(Gökhan Gönül), En av Urugays bästa spelare och kapten i landslaget( Diego Lugano), Nigerias kapten och starkaste(?) försvarare(Yobo) och en Andres Santos som för några månader tillbaks hade en startplats i Brasiliens landslag.

Galatasaray, fick tillslut en klass-spelare i mittfältet(Misimovic). Glädjen är stor bland GS-supportrarna att man fick honom då även Schalke 04 var intresserad. Misimovic som var en av Wolfsburgs viktigaste och bästa spelare under säsongen man vann Bundesliga sa att han var mycket nöjd att få anlända till klubben och alla i GS kommer få se en ännu bättre ”Miske”. Det inte bara Misimovic som har anlänt till klubben, Loric Cana, ”Pino” och Emiliano Insua är tre bra spelare också.  De två förstnämda är mittfältare och Cana är som en mur i närkamperna och stångas som en tjur med motståndarna. Pino är för tillfället skadad och har inte sett honom spela så det enda jag kan säga nu är att han spelar som mittfältare. Insua kommer från Liverpool och hade en lite ”misslyckad” säsong där och fick inte plats nu till 25manna truppen som man tar ut i Premier League. GS fick Insua på lån(1år) och en köpoption efter åt. GS är  ett starkt lag offensivt men mindre starkt lag deffensivt. Frammåt har man Misimovic, Elano som gjorde ett grymt VM (vi får hoppas att han hittar tillbaka till den formen) , Pino, Arda Turan och Milan Baros. Dessa spelarna kommer sätta fart på GS offensiv rejält. GS spelar  heller inte Europa spel denna säsongen utan det blir Bursaspor och Besiktas som kommer att få representera Turkiet färger ute i Europa.

Besiktas JK, Turkiet formstarkaste lag i dagsläget. Klarade att avancera sig till EL-grupperna och har en bra trupp. Man lyckades värva den portugisiska dribblern Quaresma och Real Madrid ikonen Guti som har redan bevisat otroligt mycket i klubben. Båda två har hunnit näta för klubben varav Quaresma har gjort två världsklass mål(båda mot Helsinki). Innan sista transfertimmarna i Turkiet så hann man värva hem den turkiske anfallaren Fatih Tekke som gjorde många mål ute i Europa. Kommer han tillbaka till landslaget nu när Fatih Terim har lämnat? Time will tell..
Besiktas har stundtals visat upp bra spel och även om det har varit dåligt med lite anfallare så har Nobre som nu i senaste ligamatchen bevisat att han fortfarande kan göra mål och Nihat har hittat tillbaka till sin ”gamla form”. En spelare att ha koll på i deras lag är vänsterbacken Ismail Köybasi. Köybasi som sägs ta över Hakan Baltas position i landslaget har en del att bevisa men tid finns det gott om.

Två klubbar kommer misslyckas med sina långsiktiga mål denna säsongen. Fenerbahce, Besiktas och Galatasaray har värvat storspelare, ”stjärnor” till sitt lag och nu vill man ha ett ligaguld. Tyvärr så kan bara ett lag vinna ligan och jag tror det blir Besiktas. Med dett spelet de har spelat så har de visat att de inte har problem någonstans i laget.. Andra/tredje platsen tar antingen Fenerbahce eller Galatasaray. Dessa lag har sätt lite svaijga ut,det har de själv visat ute i Europa och i ligan har Fener inte haft det svåraste motståndet medans GS har mött medelmåttiga lag(Bursaspor är ett undantag). Kommer vara mycket intressant att följa Süper Lig detta året med alla dessa nya spelare!

Må bäste lag vinna ”Stjärnornas Liga” !