Tysk invasion av Kayseri

1
”En klubb som har valt att satsa lite extra på spelare som är födda i Tyskland är Kayserispor. I deras trupp finns idag inte mindre än tolv spelare som är födda och uppväxta utanför Turkiets gränser. ”

Att det finns fotbollsspelare med turkiskt ursprung i Tyskland är ingen hemlighet. Och det är inte så konstigt med tanke på att Tyskland är det land i världen med flest antal invånare som har turkiskt ursprung. De första och mest kända spelarna som kommer upp i mitt minne är Mehmet Scholl, Mustafa Dogan och Yildiray Bastürk. De tillhör ”den gamla skolan” men på senare år har det växt fram ännu fler vilket inte heller är så konstigt då mänskligheten förökas ständigt.
Under Mehmet Scholls tid var det rätt så ovanligt med tysk-turkiska fotbollsspelare. Idag är det en del av vardagen och så kommer det att vara en lång tid framöver. Detta är något som framförallt tog fart under 1980-talet och har exploderat sedan dess. Varje år växer det fram en helt ny generation fotbollsspelare med turkiskt ursprung i de tyska städerna.

En klubb som har valt att satsa lite extra på spelare som är födda i Tyskland är Kayserispor. I deras trupp finns idag inte mindre än tolv spelare som är födda och uppväxta utanför Turkiets gränser.

Yusuf Soysal (född 1982), Serdar Kesimal (89), Volkan Dikmen (91), Hamza Cakir (85), Hasan Ali Kaldirim (89), Furkan Özcal (91), Selim Teber (81), Ugur Albayrak (88), Abdulkadir Özgen (86), Semih Aydilek (89), Ali Bilgin (81) och Ömer Sismanoglu (89).

Var är då dessa spelare uppfostrade?

Yusuf Soysal (Målvakt) – Född i Tyskland men inledde sin fotbollskarriär i Turkiet.

Serdar Kesimal (Försvarare) – Turkisk U21-landslgsman som spelat för Wuppertaler SV Borussia och FC Köln.

Volkan Dikmen (Försvarare) – Turkisk U19-landslagsman som spelat för Hertha Berlin.

Hamza Cakir (Försvarare) – Spelat för Fortuna Düsseldorf.

Hasan Ali Kaldirim (Försvarare) – Turkisk U21-landslagsman. Spelat för 2006 TuS Koblenz,
FC Kaiserslautern och Mainz 05.

Fürkan Özcel (Mittfältare) – Turkisk U21-landslagsman. Spelat för 1860 München.

Semih Aydilek (Mittfältare) – F.d. turkisk U17/U18-landslagsman och tysk U19/U20-landslagsman. Spelat för Eintracht Frankfurt, Birmingham och Motherwell.

Ali Bilgin (Mittfältare) – F.d. turkisk landslagsman. Spelat för Duisberg, Rot-Weiss Essen, Antalyaspor och Fenerbahce.

Selim Teber (Mittfältare/Anfallare) – F.d. tysk U21-landslagsman. Spelat för Waldhof Mannheim, Kaiserslautern, SV Salzburg, Denizlispor, 1899 Hoffenheim och Eintracht Frankfurt.

Ugur Albayrak (Anfallare) – Spelat för Kickers Offenbach.

Abdulkadir Özgen (Anfallare) – SV Breinig och Alemannia Aachen.

Ömer Sismanoglu (Anfallare) – Turkisk U21-landslagsman. Spelat för FC St. Pauli.

De mest rutinerade är de två äldre spelarna Selim Teber och Ali Bilgin. Bägge har mest erfarenhet från A-lagsspel. Medan Ali Bilgin spelade i de lägre divisionerna i Tyskland samt en säsong i Bundesliga. 2 så har Selim Teber förutom spel i de lägre divisionerna även spelat i Bundesliga där det blev 86 matcher och 3 mål.